Να πώς έμαθα στο παιδί μου να συμπεριφέρεται καλύτερα

Ας είμαστε ειλικρινείς: Πολλοί γονείς δεν τα καταφέρνουν καλά με την πειθαρχία των παιδιών τους, ειδικά όταν αυτά είναι πιο μικρά.

Μία μαμά, η οποία παραδέχεται πως δεν μπορούσε να πειθαρχήσει την μικρή της κόρη αποκαλύπτει το κόλπο που την βοήθησε να βάλει τέλος στις φωνές και τα ξεσπάσματα της.

Δοκίμασε έναν τρόπο που της πρότειναν σε ένα σεμινάριο για γονείς και ένιωσε μεγάλη έκπληξη όταν αυτός ο τρόπος είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, ακόμα και στην «κακομαθημένη» δίχρονη κόρη της.

«Η κόρη μου είναι ένα παιδί έξω καρδιά. Αγαπά τον κόσμο, είναι κοινωνική, εξωστρεφής και πολύ ζωηρή. Τρέχει στα μαγαζιά όταν πηγαίνουμε βόλτα, γεμίζει νερά παντού όταν είμαστε έξω για χυμούς και καφέ, δεν θέλει να παρακολουθεί δραστηριότητες που περιλαμβάνουν εκείνη και εμένα, τρίβει τις πλαστελίνες στο χαλί, ζωγραφίζει τους τοίχους, φωνάζει όταν την πιέζω να φάει και… με αγνοεί όταν προσπαθώ να της επιβληθώ. Όπως καταλαβαίνετε, οι φωνές και οι τιμωρίες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Μια μέρα παρακολούθησα ένα σεμινάριο, στο οποίο συζητούσαμε για τις προσδοκίες που είχαμε από τα μωρά μας. Μου είπαν, λοιπόν, ότι υπάρχουν κανόνες για το πώς θα περπατάμε στα μαγαζιά, για το πώς θα τρώμε στο τραπέζι, για το πού θα χρωματίζουμε. Υπάρχουν και μπορούν τα παιδιά να τους καταλάβουν.

Προσωπικά, είχα τις αμφιβολίες μου. Αναρωτιόμουν πώς ένα δίχρονο παιδί θα μπορέσει να καταλάβει ξεκάθαρα αυτό που του ζητούσα. Μη έχοντας, όμως, άλλη λύση ακολούθησα αυτά που μου είπαν.

Τι έπρεπε να κάνω;

Να ξεκαθαρίσω στην μικρή με καθαρή φωνή και ήρεμο ύφος, τι έπρεπε να κάνει. Έτσι στην επόμενη βόλτα μας στα μαγαζιά, της είπα: “Τώρα μπορείς να περπατήσεις δίπλα μου. Αν, όμως, τρέξεις ή φύγεις θα πρέπει να σε βάλω στο καρότσι”. Την κοίταξα αυστηρά και ξεκινήσαμε τη βόλτα μας στο κατάστημα.

Ξέρετε τι έγινε;

Έμεινε δίπλα μου! Το κοριτσάκι που συνήθιζε να τρέχει σαν τρελό μέσα στους διαδρόμους των μαγαζιών, χωρίς να ακούει κανέναν, περπάτησε δίπλα μου. ΟΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ!

Όταν γυρίσαμε σπίτι και ήθελε να ζωγραφίσει της είπα ότι μπορεί να ζωγραφίζει μόνο πάνω στο χαρτί. Αν η μπογιά της έφτανε τον τοίχο ή το χαλί θα έπρεπε να πάρω τις μπογιές της. Ξέρετε τι έγινε; Η μικρής ζωγράφισε ΜΟΝΟ πάνω στο χαρτί! Ήταν μαγικό.

Την επόμενη μέρα τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα. Ενώ εγώ έπλενα τα πιάτα εκείνη ζωγράφιζε το τραπεζάκι. “Αυτό είναι πολύ λυπηρό”, της είπα. “Σου είχα ξεκαθαρίσει τι θα γινόταν αν έφευγες έξω από το χαρτί. Δεν με άκουσες, οπότε τώρα πρέπει να σου πάρω τα χρώματα”. Και ενώ έκλαψε και νευρίασε, το ξέσπασμά της ήταν πολύ πιο ήπιο από άλλες φορές. Δέχθηκε με μεγαλύτερη ευκολία αυτό που της είπα.

Αυτό το μικρό τερατάκι ακολούθησε τους κανόνες. Εγώ πίστευα ότι αυτό ήταν αδύνατο, αλλά εκείνη τα κατάφερε. Μάλιστα, δοκίμασα μία φορά να  ρωτήσω τι θα συμβεί πριν της πω τον κανόνα και ήξερε ακριβώς τι θα γινόταν. Το μόλις 2 ετών κοριτσάκι μου!

Είμαι τόσο χαρούμενη, αλλά δεν θα σας κρύψω ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα το εύκολα. Ειδικά, όταν βρισκόμαστε έξω και την “απειλώ” ότι θα γυρίσουμε σπίτι. Εκείνη με παρακούει έτσι κι αλλιώς και εγώ αναγκάζομαι να μην χαρώ όσο θα ήθελα την παρέα άλλων μαμάδων ή φίλων.

Ναι, δεν είναι το τέλειο κόλπο. Καμιά φορά προσπερνώ συμπεριφορές ή ξεχνώ να θέσω εξ’ αρχής τους κανόνες. Και υπάρχουν και φορές που η μικρή δεν ακούει, επειδή είναι… απλώς ένα μωρό! Και πιστέψτε με όποιο κόλπο βοηθά μια εξουθενωμένη μαμά είναι ένα καλό κόλπο. Πλέον, το να προσπαθώ να την πειθαρχήσω έγινε  πολύ πιο εύκολο».

Πηγή: mom.me.com