Νέα έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που ήδη υποψιαζόμασταν: Η μητρότητα κάνει κακό στην πνευματική υγεία

Καιρό τώρα οι μαμάδες παραπονιούνται, ότι αναλαμβάνουν εκείνες τις περισσότερες δουλειές στο σπίτι και στην ανατροφή των παιδιών, ωστόσο νέα έρευνα αποκάλυψε, ότι τα πράγματα είναι περισσότερο σοβαρά από όσο νομίζουμε, αφού οι μαμάδες αυτές μπορεί να «πληρώνουν» την αυτοθυσία τους αυτή με την πνευματική τους υγεία και την ευτυχία τους.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Sex Roles, βρήκε, ότι παρόλο που οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται εκτός σπιτιού και οι περισσότεροι άνδρες πλέον βοηθούν κάπως με τις δουλειές του σπιτιού, οι γυναίκες είναι αυτές που κατά κανόνα αναλαμβάνουν τα οικογενειακά βάρη –δουλειές όπως το να βεβαιώνονται ότι τα παιδιά θα πάρουν νέα αθλητικά παπούτσια ή το να κανονίζουν τα ραντεβού με τον παιδίατρο. Βρήκε, επίσης, ότι οι γυναίκες, οι οποίες επιβαρύνονταν και με αυτές τι δουλειές αναφέρουν ότι νιώθουν εξαντλημένες και άδειες.

Η έρευνα μελέτησε 400 γυναίκες, οι οποίες είχαν μικρά παιδιά και έναν αφοσιωμένο σύζυγο. Και αυτό που βρήκε θα ακουστεί μάλλον οικείο σε όσες βιώνουν κάτι αντίστοιχο: Παρόλο που το 65% των μαμάδων δουλεύει εκτός σπιτιού, 9 στις 10 λένε, ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για το πρόγραμμα της οικογένειας, ενώ 7 στις 10 νιώθουν υπεύθυνες για τις οικογενειακές δουλειές και για να διατηρούν το σπίτι σε καλή κατάσταση. 8 στις 10 αναλαμβάνουν να γνωρίζουν τι συμβαίνει στο σχολείο (π.χ. τα ονόματα δασκάλων και καθηγητών), ενώ 7 στις 10 λένε, ότι φροντίζουν να καλύπτουν τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών. Τέλος, 5 στις 10 έχουν και την ευθύνη των οικονομικών ζητημάτων της οικογένειας, όπως επενδύσεις και προγραμματισμός διακοπών.

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που όλες αυτές οι ευθύνες οδηγούν τις μαμάδες να νιώθουν στρεσαρισμένες, χωρίς διάθεση για ζωή –ζητήματα, τα οποία μπορεί να οδηγούν σε προβλήματα στην πνευματική υγεία, όπως κατάθλιψη και γενικευμένο άγχος. Ακόμα λιγότερη εντύπωση προκαλεί, το ότι κάνοντας όλο και περισσότερη «αόρατη» δουλειά μέσα στο σπίτι, οι γυναίκες νιώθουν λιγότερη ικανοποίηση μέσα στη σχέση.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι το να πρέπει να ισορροπείς ανάμεσα σε τόσες υποχρεώσεις και ευθύνες μέσα και έξω από το σπίτι επιβαρύνει την πνευματική υγεία», λέει η καθηγήτρια και επικεφαλής της έρευνας Suniya Luthar. «Παρόλο που οι γυναίκες κοπιάζουν λιγότερο σωματικά σήμερα (π.χ. τα ρούχα πλένονται στο πλυντήριο και όχι στο χέρι, όπως παλιά), συνεχίζουν να είναι υπεύθυνες στο να εξασφαλίζουν π.χ. ότι δεν θα ξεμείνουν από απορρυπαντικό, ότι τα σκούρα θα πλυθούν χώρια από τα λευκά και ότι θα υπάρχουν πάντα καθαρές πετσέτες. Οι γυναίκες αρχίζουν να αναγνωρίζουν, ότι συνεχίζουν να σηκώνουν το πνευματικό βάρος του σπιτιού, ακόμα και κι αν οι υπόλοιποι μοιράζονται το σωματικό βάρος, και αυτό το πνευματικό βάρος μπορεί να γυρίσει εναντίον τους.»

Η ίδια έρευνα τόνισε, ότι όταν υποφέρουν οι μαμάδες, μαζί τους υποφέρουν και τα παιδιά. Όταν ο βασικός φροντιστής του παιδιού είναι στρεσαρισμένος και πνευματικά άρρωστος, το στρες αυτό μεταφέρεται και στα παιδιά και τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα.

«Πρέπει να συμβάλλουμε στην καλή πνευματική υγεία των μαμάδων αν θέλουμε τα παιδιά να είναι καλά, αλλά και για το καλό των ίδιων των μαμάδων», λέει η Luthar.

Με ποιον τρόπο;

Η αναγνώριση του προβλήματος είναι μία καλή αρχή. Αυτό που απαιτείται, όμως, να κατανέμονται πιο δίκαια ανάμεσα στους γονείς οι δουλειές, αλλά και να λαμβάνουν οι μαμάδες την ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζονται. Βασικά: Οι μαμάδες φροντίζουν για όλους γύρω τους, αλλά χρειάζονται και εκείνες φροντίδα, αλλά και χρόνο και ενέργεια για να ασχοληθούν με τον εαυτό τους.

«Όταν οι μαμάδες νιώθουν στήριξη, βρίσκουν το συναισθηματικό απόθεμα που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που εμφανίζονται μπροστά τους. Με τον τρόπο αυτό ‘στήνουν’ πιο λειτουργικά νοικοκυριά και κοπιάζουν λιγότερο πνευματικά για να βρουν χρόνο να φροντίσουν τον εαυτό τους», λένε οι ειδικοί. Προτείνουν ακόμα να βρίσκουν υποστήριξη οι μαμάδες αυτές, τόσο στη δουλειά, από τους εργοδότες τους, όσο και από την οικογένεια και τους φίλους τους. «Οι ανθρώπινες σχέσεις απαιτούν ελαστικότητα –αυτό ισχύει τόσο για τα παιδιά όσο και για τις μαμάδες», καταλήγει η Luther.

Πηγή: scarymommy.com