Νέες εξελίξεις στην υπόθεση του 16χρονου που κατέβασε την τούρκικη σημαία – Διέταξαν τη σύλληψή του

Σάλο προκάλεσε η κίνηση 16χρονου ελληνοκύπριου, ο οποίος κατέβασε τη σημαία της Τουρκίας σε δημοτικό σχολείο στο κατεχόμενο χωριό Λύση, στην Αμμόχωστο.

Το περιστατικό στα κατεχόμενα έγινε την περασμένη Κυριακή και «ξύπνησε» μνήμες από τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, του Ελληνοκύπριο από το Παραλίμνι, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά Τούρκων αστυνομικών την ημέρα της κηδείας του επίσης δολοφονηθέντος Τάσου Ισαάκ.

Μάλιστα, οι αρχές στα κατεχόμενα τον αναζητούν με «δικαστήριο» να εκδίδει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Ανακοίνωση του «πρωθυπουργού» στα κατεχόμενα

Σε ανακοίνωση του γραφείου του «αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού εξωτερικών» στα κατεχόμενα, αναφέρει ότι έγιναν προσπάθειες μέσω ΟΗΕ για να επιστραφεί η σημαία και η φωτογραφία. Σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές αρχές, ο 16χρονος (οι γονείς του οποίου κατάγονται από τη Λύση) επέστρεψε στις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα Περγάμου.

«Εντοπίστηκε ο Ελληνοκύπριος που κατέβασε την τουρκική σημαία και έσπασε τη φωτογραφία του Ραούφ Ντενκτάς κατά τη διάρκεια θρησκευτικής τελετής που έκαναν οι Ελληνοκύπριοι σε εκκλησία στο χωριό Λύση», αναφέρει η ανακοίνωση του «υπουργείου Εξωτερικών» το ψευδοκράτους.

Η στιγμή που ο 16χρονος κατεβάζει την τουρκική σημαία από το σχολείο στην κατεχόμενη Λύση έχει καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας.

Διχασμένη η Κύπρος για το συμβάν

Μιλώντας στο newsit.gr, ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης Ανδρέας Καουρής χαρακτήρισε την κίνηση του νεαρού, ως πράξη ενάντια στην κατοχή, ενώ καυτηρίασε τον τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης προβάλλουν το θέμα.

«Την περασμένη Κυριακή, μετά από 45 χρόνια κατοχής της Λύσης, καταφέραμε να πραγματοποιηθεί θεία λειτουργία στην εκκλησία μας. Πάνω από 2.000 μαζεύτηκαν και πήγαν στη λύση για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία. Ένα νεαρό παιδί, πάνω στον αυθορμητισμό του, πήγε και κατέβασε την τουρκική σημαία», ανέφερε αρχικά για να συμπληρώσει: «κάποιοι το μεγαλοποίησαν και το ανήγαγαν σε μείζον εθνικό θέμα. Πήγαμε ειρηνικά στην κατεχόμενη γενέτειρά μας και ειρηνικά αποχωρήσαμε. Θέλαμε να στείλουμε το μήνυμα μιας ειρηνικής λύσης, της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας και της επανένωσης».

Το περιστατικό, βέβαια, πήρε μεγάλες διαστάσεις στα κατεχόμενα, με τους Γκρίζους Λύκους να ξεσηκώνονται και να ζητούν την τιμωρία του 16χρονου.