Νικόλας Νικηφόρου: Ο 12χρονος που αγωνίζεται κατά του bullying και έχει κάνει όλο τον κόσμο να μιλά γι’αυτόν!

Ο Νικόλας Νικηφόρου γεννήθηκε με μία σπάνια παραμορφωτική ασθένεια (pre-cancerous large congenital melanocytic nevus). Ένα προκαρκίνωμα που κάλυπτε τα δύο τρίτα του προσώπου του. Έπειτα από πολλά χειρουργεία, το προκαρκίνωμα αφαιρέθηκε, ωστόσο στο πρόσωπό του έμειναν εμφανείς ουλές.

Καθώς μεγάλωνε, οι ουλές αυτές έγιναν αφορμή για συχνά πειράγματα, με τη μορφή bullying, από άλλα παιδιά, τα οποία τον πλήγωσαν βαθιά. Όπως ο ίδιος λέει στο βίντεο για τη ζωή του, όμως, σύντομα άρχισε να σκέφτεται, ότι η εικόνα μας δεν μας καθοριζεί. Αυτό που μας καθορίζει είναι τα όνειρά μας και οι πράξεις μας.

Έτσι, με τη βοήθεια της οικογένειάς του, ο Νικόλας αποφάσισε να ξεκινήσει εκστρατεία κατά του bullying, μέσω της οποίας να μεταφέρει το μήνυμα αυτό σε όλο τον κόσμο. Άρχισε να τυπώνει δικά του έργα τέχνης, τα οποία στηρίζουν την διαφορετικότητα και την ισότητα, πάνω σε κάρτες, αλλά και να κάνει εμφανίσεις σε κανάλια και στο προσωπικό του κανάλι στο YouTube.

«Χρειάστηκε πολύς χρόνος να συνειδητοποιήσω τον θετικό αντίκτυπο που θα μπορούσα να έχω για τον κόσμο. Πίστευα τους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι είμαι άχρηστος, ότι δεν θα γίνω τίποτα εξαιτίας της εμφάνισής μου. Όμως, όλα αυτά τα χρόνια έμαθα ότι η εικόνας μας δεν μας καθορίζει«, είπε ο Νικόλας.

Το 2016, ο Νικόλας έγινε γνωστός ως «Το πρόσωπο της Kinder» και εμφανίστηκε στη συσκευασία των διάσημων σοκολατών.

«Όταν οι εφημερίδες έγραψαν για εμένα, ένιωσα μεγάλη υποστήριξη, αλλά παρατήρησα ότι κάποιες από αυτές έγραφαν «το αγόρι με τα σημάδια έγινε πρόσωπο της Kinder». Κάθισα στο δωμάτιό μου και ψέλλιζα συνέχεια «το αγόρι με τα σημάδια». Ήμουν σε σοκ. Έτσι με έβλεπαν μερικοί; Ένα αγόρι με σημάδια; Αντί για κάποιον που έχει αφήσει κάποια ιστορία;».

Ο αγώνας του, λοιπόν, συνεχίστηκε ακόμα πιο έντονα: «Το όραμά μου για τον κόσμο είναι, ότι χρειαζόμαστε αγάπη και καλοσύνη, γι’αυτό έχουμε έρθει σε αυτή τη γη».

Έτσι, το 2017 ο Νικόλας έλαβε το Βραβείο Νταϊάνα από τους πρίγκιπες Χάρι και Ουίλιαμ, ως πρεσβευτής κατά του μπόουλινγκ, καθώς και το βραβείο Βρετανού Πολίτη. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε ως ένας από τους 24 πιο ευαισθητοιημένους κατοίκους του Bristol κάτω των 24 ετών.

Φέτος, προτάθηκε για το βραβείο «Positive Role Model», στα Βραβεία Εθνικής Διαφορετικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δείτε εδώ ένα σύντομο βίντεο με την ιστορία του: