Νοικοκυρές εν δράσει: 17 αντικείμενα που όλοι έχουμε αλλά δεν είχαμε ιδέα ότι έχουν ημερομηνία λήξης

Αυτό που γνωρίζατε μέχρι τώρα είναι, ότι επάνω στις ετικέτες των τροφίμων αναγράφεται πάντοτε η ημερομηνία λήξης τους, που τα καθιστά απαγορευτικά προς κατανάλωση μετά το πέρας της, καθώς κρίνονται επικίνδυνα για την υγεία σας.

Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας σας και παρότι δεν φέρουν ειδικά καρτελάκια με αναγραφόμενες ημερομηνίες, θα παύουν να δρουν αποτελεσματικά αν τα χρησιμοποιούμε για μεγαλύτερο διάστημα απ’ όσο θα έπρεπε.

Μαξιλάρια: Πρέπει να τα αλλάζετε κάθε 2-3 χρόνια γιατί μετά το πέρας των 3 χρόνων χάνει τη φόρμα του με αποτέλεσμα να μη στηρίζει καλά τον αυχένα και το κεφάλι.Επιπλέον,ο ύπνος σε πολυκαιρισμένα μαξιλάρια γεμάτα σκόνη και ακάρεα μπορεί να προκαλέσει σπυράκια,αλλεργίες ή να επιδεινώσει τις κρίσεις άσθματος.

Παντόφλες: Οι παντόφλες λόγω της καθημερινής χρήσης του πρέπει να αλλάζονται κάθε 6 μήνες.Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως μετά πρέπει να αλλάζονται καθώς μαζεύουν μικρόβια.Ο λόγος είναι επειδή, οι περισσότεροι τις φοράμε με βρώμικες κάλτσες, δεν τις πλένουμε τακτικά και τις φοράμε με γυμνά πόδια. Έτσι όλα τα μικρόβια που έχουν τα πόδια πάνε κατευθείαν στις παντόφλες, που πολλαπλασιάζονται χρόνο με τον χρόνο. Ένα ακόμα λάθος, είναι πως φοράμε τις παντόφλες με υγρά πόδια μετά το μπάνιο. Τα υγρά πόδια μεταφέρουν πολύ περισσότερα μικρόβια στις παντόφλες μιας και αυτά πολλαπλασιάζονται στην υγρασία. Για να προστατέψουμε τις παντόφλες μας από μικρόβια και βρωμιά, πρέπει να τις φοράμε πάντα με καθαρές κάλτσες, αποφεύγουμε να τις βρέχουμε και φροντίζουμε να τις πλένουμε τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.

Σφουγγαράκι μπάνιου:Πρέπει να αντικαθιστάτε το σφουγγάρι του μπάνιου σας κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες.Όταν κάνετε μπάνιο στο σφουγγάρι συσσωρεύονται όλα τα νεκρά κύτταρα του δέρματός σας. Με την υγρασία και τις θερμοκρασίες που επικρατούν στο μπάνιο, όσα καλά και να το έχετε ξεπλύνει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ανάπτυξης βακτηρίων.

Πετσέτες μπάνιου: Οι πετσέτες μαζεύουν βακτήρια και πολλοί θεωρούν πως πρέπει να πετιούνται ανά 2-3 χρόνια.

Οδοντόβουρτσα: Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αλλαχτεί μόλις το τρίχωμά της αλλοιωθεί. Το μεγαλύτερο διάστημα που μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 3 μήνες. Είναι απαραίτητο να αλλάζετε οδοντόβουρτσα μετά από κάποια ασθένεια.

Βούρτσα Μαλλιών:Οι βούρτσες πρέπει να πλένονται κάθε εβδομάδα και να αντικαθίστανται κάθε χρόνο.

Αρώματα: Έχουν διάρκεια ζωής από 2 από 2 έως 3 χρόνια. Από τη στιγμή που θ’ ανοίξετε το μπουκάλι του, μετράει δύο χρόνια ζωής. Αν το κρατήσετε κλειστό στο νεσεσέρ σας, προσθέστε ακόμα έναν χρόνο.

Πιπίλα: Έχουν διάρκεια από 2 έως 5 εβδομάδες.Συχνά να παρατηρείτε αν η λαστιχένια θηλή έχει αλλάξει χρώμα ή έχει σχιστεί. Αν ναι, να την αντικαταστήσετε άμεσα.

Παιδικό Κάθισμα Αυτοκινήτου:Τα παιδικά καθίσματα φτιάχνονται από υλικά (πλαστικά μέρη, φελιζόλ) που με το πέρασμα του χρόνου και με τις καιρικές συνθήκες(ζέστη,υγρασία) αλλοιώνονται με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν την ασφάλεια του μωρού σε κάποια ενδεχόμενη πρόσκρουση. Ανά εταιρεία διαφέρει η ημερομηνία λήξης. Παράδειγμα, το εργοστάσιο Britax-Romer (Γερμανίας) για τα περισσότερα είδη παιδικών καθισμάτων δίνει 10ετίας, το εργοστάσιο Peg Perego (Ιταλίας) δίνει σε κάποια 7έτη, και σε άλλα 12 έτη.

Σουτιέν: Έχουν διάρκεια ζωής από 1 έως 2 χρόνια. Με τη συχνή χρήση και το πλύσιμο, χάνουν το σχήμα και την ελαστικότητά τους ενώ μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα άβολα στην εφαρμογή.

Αθλητικά Παπούτσια: Έχουν μόλις ένα χρόνος ζωής.Το πότε ακριβώς θα πρέπει να αντικαταστήσετε το δικό σας ζευγάρι εξαρτάται από την ένταση της χρήσης που κάνετε. Είναι προφανές ότι αυτός που χρησιμοποιεί συστηματικά τα παπούτσια του θα αναγκαστεί να τα αντικαταστήσει πολύ πιο γρήγορα από αυτόν που τα έχει ξεχάσει στη ντουλάπα του και τα χρησιμοποιεί πολύ αραιά

Μπαχαρικά: : Τριμμένα- 3 χρόνια   Ολόκληρα – 4 χρόνια. Τα Μπαχαρικά-Αρωματικά φυτά δεν χαλάνε, αλλά χάνουν την δύναμή τους. Παλιά και ασθενή  καρυκεύματα δεν θα αποδώσουν τη γεύση που πρέπει. Για να διατηρηθούν φρέσκα  για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν είναι αποθηκευμένα σε αεροστεγή δοχεία.

Αλεύρι: 6-8 μήνες για το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ανοιχτό ή κλειστό και 4-6 μήνες για αλεύρι ολικής άλεσης, ανοιχτό ή κλειστό. Μπορεί να νομίζετε ότι το αλεύρι «κρατάει» όλο τον χρόνο, αλλά στην πραγματικότητα έχει, περίπου, μισό χρόνο ζωής. Φροντίστε να αποθηκεύετε το αλεύρι σε δροσερό και ξηρό μέρος, καθώς η υγρασία μπορεί να το χαλάσει. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να διατηρείτε το αλεύρι στο ψυγείο.

Πολύπριζο: Διάρκεια ζωής 1 – 2 χρόνια. Αν το χρησιμοποιήσετε για μεγαλύτερο διάστημα μπορεί να σας δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Απολυμαντικά: Διάρκεια ζωής 3 μήνες. Μετά τους 3 μήνες μειώνεται η αποτελεσματική τους δράση.

Αντικουνουπικά: Διάρκεια ζωής 2 χρόνια. Όσο και να το χρησιμοποιήσετε μετά, απλά τα κουνούπια θα συνεχίσουν να σας τσιμπάνε.

Πυροσβεστήρας: Διάρκεια ζωής 15 χρόνια. Αν παρατηρήσετε κάποια φθορά ή χτύπημα πρέπει να τον αλλάξετε άμεσα.