Αρχική InfoBaby 0-12 μηνών Ο 10λογος του νεογέννητου: Ό,τι καλύτερο μπορεί να διαβάσει ένας νέος γονιός

Ο 10λογος του νεογέννητου: Ό,τι καλύτερο μπορεί να διαβάσει ένας νέος γονιός

Ο 10λογος του νεογέννητου: Ό,τι καλύτερο μπορεί να διαβάσει ένας νέος γονιός

Μια συγκινητική επιστολή από ένα νεογέννητο μωρό στους γονείς του κάνει το γύρο του διαδικτύου. Το βασικό νόημα της επιστολής είναι ότι κάθε γονέας πρέπει συνεχώς να μαθαίνει, διότι -ανεξάρτητα από το πόσο έτοιμοι μπορεί να νιώσουμε με το πρώτο μας παιδί ή πόσο εκπαιδευμένοι πιστεύουμε ότι είμαστε με κάθε επιπλέον παιδί- η επιστροφή από το μαιευτήριο στο σπίτι μπορεί είναι εντελώς απογοητευτική.

Η επιστολή, που μερικές φορές αναφέρεται ως «Οι 10 Εντολές του Νεογέννητου», υπάρχει εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Αν και η προέλευσή της είναι άγνωστη, έχει κοινοποιηθεί χιλιάδες φορές κατά τη διάρκεια των ετών για καλό σκοπό. Πρόκειται για μια μοναδική εξομολόγηση από την οπτική γωνία των νεογέννητων, που υπενθυμίζει στους γονείς ότι αυτές οι πρώτες εβδομάδες θα είναι δύσκολες, αλλά τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα με τον καιρό.

Αγαπητοί μαμά και μπαμπά,

Παρακαλώ κρατήστε αυτή την επιστολή από μένα σε ένα μέρος, όπου θα μπορείτε να την διαβάσετε και να την ξαναδιαβάσετε όταν τα πράγματα θα είναι δύσκολα και θα σας έχει πάρει από κάτω.

  1. Μην περιμένετε πολλά από εμένα ως νεογέννητο ή πάρα πολλά από τον εαυτό σας ως νέοι γονείς. Δώστε και στις δύο πλευρές 6 εβδομάδες ως δώρο γενεθλίων, έξι εβδομάδες για μένα να μεγαλώσω, να αναπτυχθώ, να ωριμάσω και να γίνω πιο σταθερό και προβλέψιμο. Έξι εβδομάδες και για εσάς, για να ξεκουραστείτε, να χαλαρώσετε και να αφήσετε το σώμα σας να επανέλθει στο φυσιολογικό.
  2. Ταΐστε με όταν είμαι πεινασμένο, ποτέ δεν ήξερα τι θα πει να πεινάς μέσα στη μήτρα και το προγραμματισμένο τάισμα είναι άγνωστο σε μένα.
  3. Σας παρακαλώ, αγκαλιάστε με, φιλήστε με, αγγίξτε με. Πάντα ένιωθα ασφάλεια μέσα στη μήτρα, ποτέ ξανά δεν ένιωσα τόσο μόνο μου.
  4. Σας παρακαλώ, συγχωρέστε με αν κλαίω πολύ. Δεν είμαι ένα πλάσμα που στάλθηκε για να κάνει τη ζωή σας δύσκολη, αλλά ο μόνος τρόπος να σας πω ότι κάτι με ενοχλεί είναι το κλάμα μου. Καθώς θα ωριμάζω, θα ξοδεύω λιγότερο χρόνο να κλαίω.
  5. Αφιερώσετε χρόνο για να μάθετε ποιος είμαι, πώς διαφέρω από εσάς και πόσα μπορώ να κάνω. Παρακολουθήστε με προσεκτικά και θα σας πω ποια είναι τα πράγματα που με ευχαριστούν.
  6. Να θυμάστε ότι είμαι ανθεκτικό και αντέχω τα λάθη που θα κάνετε μαζί μου. Όσο αυτά γίνονται από αγάπη, δεν μπορώ να πάθω κακό.
  7. Μην απογοητεύεστε όταν δεν είμαι το τέλειο μωρό που περιμένετε, ούτε να αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας όταν δεν είστε οι τέλειοι γονείς.
  8. Προσέχετε τον εαυτό σας. Να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και να ξεκουράζεστε, ώστε όταν είμαστε μαζί να έχετε την υπομονή και την ενέργεια για να με φροντίσετε. Η καλύτερη φροντίδα για ένα κουρασμένο μωρό είναι περισσότερη ξεκούραση για τη μαμά.
  9. Φροντίστε τη σχέση μεταξύ σας. Πόσο σημαντικό είναι το οικογενειακό δέσιμο, αν δεν υπάρχει μια οικογένεια για να δεθώ μαζί της.
  10. Κρατήστε το μέλλον στο μυαλό σας. Θα είμαι έτσι για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αν και μπορεί να φαίνεται για πάντα. Μπορεί να σας έχω φέρει τη ζωή ανάποδα, αλλά θυμηθείτε ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Απολαύστε το χρόνο μαζί μου όσο είμαι ακόμα μωρό! Δεν θα είμαι έτσι ποτέ ξανά!


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.