«Ο Άη Βασίλης δεν θα έρθει αν είσαι κακό παιδί»: Γιατί δεν πρέπει να απειλούμε τα παιδιά με το δώρο Χριστουγέννων

Πόσοι από εμάς έχουμε χρησιμοποιήσει τον Άγιο Βασίλη ως «απειλή», με σκοπό να τα συνετίσουμε και να τα κάνουμε να συμπεριφερθούν πιο σωστά;

Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τον Άγιο Βασίλη και να διδάξουμε στα παιδιά μας το πραγματικό νόημα της Γιορτής των Χριστουγέννων;

Ο εκπαιδευτικός ψυχολόγος, κ. Ανδρέας Δημητρίου, εξηγεί γιατί πρέπει να πάψουμε να θέτουμε τα δώρα και τον Άγιο Βασίλη ως δικαιολογία για την ορθή συμπεριφορά που περιμένουμε από τα παιδιά μας.

H άποψη του ειδικού

«Ο Άη-Βασίλης σε παρακολουθεί και δεν θα έρθει τα Χριστούγεννα αν είσαι άτακτο παιδί», «Οι τάρανδοι του Άη-Βασίλη σε βλέπουν και μπορεί να πουν στον Άη-Βασίλη να μην έρθουν στο σπίτι μας να φέρουν δώρα», «Οι βοηθοί του Άη-Βασίλη μάλλον σε έγραψαν στην λίστα των άτακτων παιδιών και έτσι δεν θα λάβεις φέτος δώρο από τον Άη-Βασίλη»

Αυτές και άλλες σχετικές φράσεις ακούμε πολύ συχνά από γονείς λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για μια δημοφιλή τεχνική για να μπορέσουν να ελέγξουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Δεν αλλάζει η συμπεριφορά με τις απειλές

Ωστόσο, αυτοί οι τρόποι μπορούν πραγματικά να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά των παιδιών ή τελικά, είναι απλώς απειλές εκ μέρους των γονέων; Και κατά πόσο μπορούν αυτές οι πρακτικές να παράξουν θετικές συμπεριφορές καθώς και καλύτερες σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών;

Η απάντηση είναι απλή. «Δεν μπορούν». Δεν μπορούν αυτές οι τεχνικές να βοηθήσουν κανένα παιδί ή κανένα γονιό. Δεν μπορούν να αλλάξουν συμπεριφορές παρά βραχυπρόθεσμα. Μπορεί για λίγες μέρες το παιδί σου να προσπαθεί και να παρουσιάζει υπακοή και συνεργασία μαζί σας για να μην είναι στην «κακή λίστα του Αι-Βασίλη», αλλά -εννοείται- πως στη συνέχεια θα παρουσιάσει την προηγούμενη αρνητική συμπεριφορά.

Επίσης, είναι μια λανθασμένη πρακτική εκ μέρους των γονέων γιατί τα Χριστούγεννα δεν πρέπει να είναι μια περίοδος άγχους, φόβου ή αρνητικότητας. Δεν πρέπει να είναι μια περίοδος παιχνιδιού απειλών, κατασκόπων συμπεριφοράς ή φόβου αν θα λάβω ή όχι το δώρο από τον Άη-Βασίλη.

Η απειλή γίνεται πηγή αρνητικών συναισθημάτων

Τα Χριστούγεννα είναι μια μαγική περίοδος διακοπών. Μια περίοδος αγάπης, χαράς, ευγνωμοσύνης, προσφοράς και ψυχαγωγίας.

Λάβετε, λοιπόν, υπόψην τα ακόλουθα πριν χρησιμοποιήσετε την απειλή του Αι-Βασίλη φέτος:

  • Θα θέλατε το παιδί σας να συμπεριφέρεται σωστά επειδή σας σέβεται ή επειδή φοβάται μην έρθει φέτος ο φανταστικός Άη-Βασίλης; Και ακόμη κάτι. Μετά τα Χριστούγεννα τι θα σκαρφειστείτε; Ποιον άλλον φανταστικό ήρωα θα κάνετε χρήση για απειλή; Δηλαδή, κάθε χρονική περίοδο θα χρησιμοποιείτε την απειλή για να συμπεριφέρεται το παιδι μας σωστά; Αν ναι, τότε είστε σε λάθος δρόμο.Ο αποτελεσματικός δρόμος είναι η ανάπτυξη μιας θετικής σχέσης και επικοινωνίας με το παιδί μας.

    Μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού, εμπιστοσύνης και μοιράσματος σκέψεων και συναισθημάτων. Μια σχέση συνεργασίας και προσυμφωνίας σε στόχους της ομάδας της οικογένειας με επιβραβεύσεις και συνέπειες. Συνέπεια σίγουρα δεν μπορεί να είναι η απουσία δώρου από τον Άη-Βασίλη.

  • Μπείτε στη θέση του παιδιού. Ξεχάσατε πως είναι να είσαι παιδί; Όλοι μας κάναμε αταξίες και σκανδαλιές ως παιδιά. Φανταστείτε στην παιδική σας ηλικία που ο δικός σας γονιός κάθε λίγο και λιγάκι σας απειλούσε ότι δεν θα έρθει ο Αι-Βασίλης για τα λάθη σας. Ή φανταστείτε την παρούσα χρονική περίοδο ο εργοδότης σας να σας απειλεί συνέχεια πως δεν θα λάβετε το 13ο μισθό σας εάν δεν έχετε τέλεια συμπεριφορά.

    Δεν είναι όμορφο να ζείτε τον πανικό, τον χλευασμό και τις πληγές καθημερινά. Αυτό θέλουμε για τα παιδιά μας; Αυτά τα συναισθήματα θέλουμε να καλλιεργήσουμε στη ζωή τους;

  • Η απειλή του Άη-Βασίλη σκιάζει την μαγεία και το πνεύμα της Χριστουγεννιάτικης περιόδου και σίγουρα τις αναμνήσεις του παιδιού μας για τα Χριστούγεννα με την οικογένεια. Χρησιμοποιήστε τον Άη-Βασίλη ως μαγεία και έκπληξη και όχι ως φόβο. Δημιουργήστε αναμνήσεις ψήνοντας μπισκοτάκια, σοκολατάκια ή άλλα εδέσματα, που -ίσως- τρώει και ο Άη-Βασίλης. Δημιουργήστε αναμνήσεις κοντά στο τζάκι, πίνοντας ζεστή σοκολάτα και βλέποντας χριστουγεννιάτικες ταινίες.

    Αυτή είναι η ζεστασιά που πρέπει να προσφέρουμε στα παιδιά μας. Αυτή είναι αγάπη που πρέπει να μεταδώσουμε  στα παιδιά μας και αυτά στα δικά τους παιδιά.

  • Η απειλή του Άη-Βασίλη ζημιώνει την σχέση μας με τα παιδιά μας. Οι απειλές δεν έχουν θέση σε μια υγιή, εχέμυθη και ειλικρινή σχέση και μόνο μέσω του σεβασμού και της ειλικρίνειας μπορούμε να επηρεάσουμε το παιδί και να το αναπτύξουμε σωστά.

Το παιδί που νιώθει σεβασμό συμπεριφέρεται ανάλογα

Ένα παιδί που αγαπά και σέβεται τον εαυτό του είναι συνήθως ένα παιδί που γνωρίζει να συμπεριφέρεται σωστά. Τα παιδιά που αισθάνονται αποδεχτά και αγαπητά χωρίς όρους από την οικογένεια τους συμπεριφέρονται καλύτερα επειδή δεν έχουν αρνητικά συναισθήματα που να τα οδηγούν σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Παιδιά που εμπιστεύονται και σέβονται τους γονείς τους θέλουν να κάνουν καλές επιλογές.

Άρα το να αναφέρετε στο παιδιά πως είναι στην «κακή λίστα» του Άη-Βασίλη τα κάνει να αισθάνονται πως είναι κακά παιδιά και όσα παιδιά αισθάνονται έτσι συμπεριφέρονται και ανάλογα...

Ας εγκαταλείψουμε τη ρουτίνα «καλό ή άτακτο παιδί» και ας αφήσουμε τα παιδιά μας να ζήσουν τη μαγεία και τη χαρά των Χριστουγέννων.

πηγή: dimitriouandreas.com