- Infokids.com.cy - https://www.infokids.com.cy -

Ο άντρας μου και εγώ διαφωνούμε εντελώς στον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας!

Και ποιο ζευγάρι δεν έχει διαφωνήσει για θέματα που αφορούν τα παιδιά. Πόσοι γονείς έχουν διαπληκτιστεί ακόμα και μπροστά στα παιδιά τους;  Πόσες φορές έχουμε, ακόμα, και εμείς συζητήσει με δικούς μας ανθρώπους παρόμοιες καταστάσεις;

Η Heather Neal, μαμά και σύζυγος, γράφει για τις διαφωνίες που έχει με το σύζυγό της πάνω στην ανατροφή των παιδιών, αλλά και για το πώς καταφέρνουν οι δυο τους να δίνουν λύση σε τέτοιες καταστάσεις, όσο δύσκολο και αν ακούγεται.

«Έπρεπε να το έχω καταλάβει νωρίτερα. Όταν ο σύζυγός μου εξηγούσε στην μικρή του αδερφή πώς πρέπει να αντιμετωπίζει όποιον την ενοχλούσε. Τι έλεγε στην έφηβη αδερφή του να κάνει όταν κάποιος την πείραζε; “Χτύπα τους και εσύ! Υπερασπίσου τον εαυτό σου. Μην τους αφήσεις να ξεφύγουν”. Και εγώ συμφωνώ με το κομμάτι της υπεράσπισης του εαυτού μας, διαφωνώ κάθετα, όμως, με την προσέγγιση του συζύγου μου. Προτιμώ  το να είναι όλοι χαρούμενοι. Kαι αν σε ενοχλεί κάποιος; Τον αγνοείς, δεν του δίνεις την χαρά να νιώσει πως σε πείραξε!

Το ένστικτό μου για τις διαφορές μας αυτές ενεργοποιήθηκε μόνο αφού αποκτήσαμε το δικό μας παιδί. Εκείνος είναι παραδοσιακός, ενώ εγώ νομίζω, ότι η θετική αντιμετώπιση και η ηρεμία είναι οι λύσεις.

Θα νόμιζε κανείς ότι είμαστε μια καταστροφική δυάδα. Σύζυγοι με εκδιαμέτρου αντίθετες απόψεις στην ανατροφή των παιδιών δεν μπορούν να συνυπάρξουν για καιρό, σωστά; Οι περισσότεροι άνθρωποι και οι περισσότεροι σύμβουλοι σχέσεων τονίζουν ότι το ζευγάρι πρέπει να βρίσκεται στην ίδια σελίδα. Να είναι ενωμένο και να δείχνει κοινή εικόνα στα παιδιά.

Πώς όμως παραμένετε ενωμένοι, όταν πιστεύετε σε τελείως αντίθετα πράγματα; Αν δεν συμφωνείτε στο πώς θα μεγαλώσετε ένα βρέφος ή ένα νήπιο, πώς θα αντιμετωπίσετε την εφηβεία και τα επόμενα χρόνια;

Μοιάζουμε με έναν πυροκροτητή που μπορεί να εκπυρσοκροτήσει μετά από μια διαφωνία πάνω σε κάτι το οποίο βλέπουμε διαφορετικά.

Και τότε κάθε καλή προσπάθειά μας πάει χαμένη.

Το καλό είναι, όμως, ότι παρά τις διαφορετικές αντιλήψεις μας, έχουμε μία κοινή πλεύση στο τι θεωρούμε το πιο σημαντικό κομμάτι στο γονικό φάσμα: Θέλουμε και οι δυο να δώσουμε στα παιδιά μας τις καλύτερες ευκαιρίες που μπορούμε να τους δώσουμε. Μπορεί οι προσεγγίσεις μας σε αυτό να διαφέρουν, αλλά ο σκοπός μας είναι ο ίδιος.

Όταν ο άντρας μου χρειάζεται να πειθαρχήσει τον γιο μου χρησιμοποιεί τις δικές τους στρατηγικές και όταν πρέπει να το κάνω εγώ, χρησιμοποιώ τους δικούς μου τρόπους. Αντί να μπερδεύουμε το παιδί, εκείνο περιμένει την αντίδραση του καθενός μας. Ξέρει, ότι θα αντιδράσω διαφορετικά σε ορισμένα ζητήματα, όπως και ο πατέρας του, και έτσι επιλέγει, να μιλά κάθε φορά σε εκείνον που πιστεύει ότι θα έχει την πιο ταιριαστή αντίδραση στο θέμα που θέλει να συζητήσει.

Η έκπληξη εδώ είναι, ότι ο γιος μας δεν επιλέγει πάντα τον ίδιο γονιό για τις ίδιες καταστάσεις. Τα παιδιά είναι περίπλοκα και όσο και αν αναζητούν την ρουτίνα και τη σταθερότητα, χρειάζεται να νιώθουν άνετα στο να αντιμετωπίσουν καταστάσεις με διαφορετικούς τρόπους.

Επιπλέον, ο σύζυγός μου και εγώ μάθαμε, μέσα από τις διαφωνίες και τη σχέση μας, ότι μερικές φορές ο άλλος μπορεί να έχει μια καλύτερη στρατηγική στο μυαλό. Όταν βλέπουμε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, υιοθετούμε τη στρατηγική που βοηθά περισσότερο την κατάσταση εκείνη τη στιγμή.

Δεν ξεχνάμε, επίσης, ότι μεγαλώσαμε εντελώς διαφορετικά και είχαμε εντελώς διαφορετικά πρότυπα ως παιδιά, πράγμα που επηρέασε όλη την ζωή μας. Δεν ξεχνάμε, ακόμα, ότι παρά τις διαφορές μας αυτές, πρέπει να παραμένουμε ανοιχτοί στις απόψεις των άλλων και τις συμβουλές που μας δίνουν.

Δεν έχει να κάνει με το να πείσουμε ο ένας τον άλλο ότι ο δικός σου ή ο δικός μου τρόπος είναι καλύτερος. Έχει να κάνει περισσότερο με το στόχο που έχουμε στο μυαλό μας: ένα υγιές, χαρούμενο παιδί για το οποίο εμείς θα κάνουμε τα πάντα. Για να το αναθρέψουμε και να γίνει ένας υγιής και ευτυχής έφηβος και ενήλικας».

Πηγή: mom.me