Αρχική InfoKids Υγεία Ο αυτισμός είναι κατά 80% κληρονομικός σύμφωνα με νέα εκτενέστατη έρευνα

Ο αυτισμός είναι κατά 80% κληρονομικός σύμφωνα με νέα εκτενέστατη έρευνα

Ο αυτισμός είναι κατά 80% κληρονομικός σύμφωνα με νέα εκτενέστατη έρευνα

Αμέτρητες είναι οι έρευνες που έχουν γίνει για τον αυτισμό, αναζητώντας τι τον προκαλεί, όμως λίγες ήταν τόσο εκτενείς και με τόσους συμμετέχοντες όσο αυτή που δημοσίευσε πρόσφατα το επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry.

Για τις ανάγκες της επιστρατεύτηκαν 2 εκατομμύρια άνθρωποι, από πέντε διαφορετικές χώρες (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ισραήλ και Αυστραλία) και τα συμπεράσματα που προέκυψαν θα βοηθήσουν σίγουρα γιατρούς, ερευνητές, μα και γονείς, να πάρουν πολύτιμες απαντήσεις.

Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα, οι διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού βασίζονται κατά 80% σε κληρονομικά γονίδια, που σημαίνει ότι μόνο στο 20% των περιπτώσεων ευθύνη έχουν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Αυτό μπορεί να δώσει μεγάλες δυνατότητες για έρευνα στη γενετική, πάνω σε μία διαταραχή που επηρεάζει, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών, περίπου 1 στους 59 ανθρώπους (και είναι 4 φορές συχνότερη στα αγόρια).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Sven Sandin, «Όπου κι αν κοιτάξαμε, και στα 5 διαφορετικά δείγματα χωρών, αυτό που είδαμε ήταν, ότι οι γενετικοί παράγοντες ήταν οι πιο σημαντικοί.»

Υπάρχει ένα αξιοσημείωτο εύρημα, σύμφωνα με το οποίο ο αυτισμός μπορεί να συνδέεται με τη μόλυνση του αέρα, με τη μητέρα (π.χ. το βάρος της και το πώς γέννησε), με κάποια μόλυνση από ιό ή με την εντελώς αβάσιμη υπόθεση του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας.

Οι ερευνητές που κοίταξαν το ιατρικό ιστορικό περισσότερων από 2 εκατομμυρίων παιδιών από το 1998 έως το 2012, και μέχρι την ηλικία των 16 ετών, βρήκαν πως από αυτούς περίπου οι 22.000 θα βρίσκονταν στο φάσμα του αυτισμού. Ανέλυσαν, λοιπόν, τα στοιχεία αυτών και των οικογενειών τους και έτσι ήρθαν στο φως συγκεκριμένες γενετικές διασυνδέσεις.

Ο Sandin επισημαίνει, ότι «Τα αποτελέσματα της πρόσφατης αυτής έρευνας παρέχουν ισχυρή απόδειξη στη μέχρι πρότινος θεωρία μας, ότι ο αυτισμός κατά κύριο λόγο βασίζεται σε γενετικούς παράγοντες. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει, ότι μπορούμε να αγνοήσουμε εντελώς τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και την επίδρασή τους στους γενετικούς.»

Τα ευρήματα συνάδουν με τα αποτελέσματα εκτενούς έρευνας από το 2017, σε δίδυμα αδέλφια, η οποία είχε δείξει, ότι το «το 83% του κινδύνου για αυτισμό είναι κληρονομικός».

Φυσικά, ο Sandin κατέληξε στο ότι «Χρειάζεται ακόμα να γίνει πολλή δουλειά. Δεν γνωρίζουμε καν ποιο ακριβώς γονίδιο συμβάλλει στο κίνδυνο, ενώ υπάρχουν και πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες που πρέπει να μελετηθούν, οι οποίοι σχετίζονται με τον αυτισμό. Προς το παρόν έχει απλά ξύσει την επιφάνεια του προβλήματος.»

Πηγή: scarymommy.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter