Ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακαλεί παιδικό σιρόπι για τον πυρετό – Τι ισχύει για την Κύπρο;

Την ανάκληση όλων των παρτίδων του πόσιμου εναιωρήματος Ponstan 50 mg/5 ml (Αρ. Άδειας Κυκλοφορίας 60079/22-9-08) που βρίσκονται επί του παρόντος στην αγορά, λόγω δυνητικής υπέρβασης των νέων επιτρεπτών ορίων ημερήσιας έκθεσης (PDE) σε στοιχειακές προσμίξεις μολύβδου και λιθίου, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία ICH Q3D, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Ελλάδας (ΕΟΦ).

Συγκεκριμένα η ανάκληση γίνεται επειδή τα επίπεδα στα επιτρεπτά όρια ημερήσιας έκθεσης σε στοιχειακές προσμίξεις μολύβδου και λιθίου έχουν πρόσφατα αλλάξει και το συγκεκριμένο φάρμακο ξεπερνά πλέον τα επιτρεπτά όρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ίδια οδηγία ισχύει και για την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, η φαρμακευτική εταιρεία που εισάγει το  Ponstan 50 mg/5 ml ενημέρωσε με σχετικό e-mail τις φαρμακευτικές Υπηρεσίες της Δημοκρατίας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τη σχετική εξέλιξη, κάτι που δεν αποκλείεται να προκύψει τις επόμενες ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σιρόπι χορηγείται στα παιδιά για τον πυρετό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σιρόπι είναι σε έλλειψη και στην κυπριακή αγορά.

Με πληροφορίες από το sigmalive.com