Ο εθισμός στα video games καταγράφηκε επίσημα ως ψυχικό νόσημα

Πολύ καιρό τώρα κάνουμε λόγο για «εθισμό στα video games», όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται επίσημα, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο εθισμός αυτός ως πραγματικό νόσημα με σοβαρές μακροχρόνιες συνέπειες για αυτούς που υποφέρουν από αυτόν. Οι ειδικοί, λοιπόν, συμφωνούν, ότι τα video games έχουν τις ίδιες εθιστικές επιπτώσεις όπως τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ και αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί γονείς αναγκάζονται να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικών προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους πριν να είναι πολύ αργά.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Κατάταξη Νοσημάτων που ανανεώθηκε πρόσφατα, οι άνθρωποι που βάζουν τις δουλειές, τις σπουδές, την οικογένεια ή τις διαπροσωπικές τους σχέσεις στην άκρη για τα video games είναι αυτοί που θεωρούνται ότι πάσχουν από εθισμό στα video games.

Προκειμένου να διαγνωστεί κάποιος με την διαταραχή αυτή, πρέπει να δείξει συμπτώματα «δυσλειτουργικότητας» ή κάτι από τα παρακάτω: Να είναι προκατειλημμένος ή να έχει εμμονή με τα video games, να έχει ανεπιτυχώς προσπαθήσει να σταματήσει να παίζει τέτοια παιχνίδια ή να έχει χάσει το ενδιαφέρον του για άλλες δραστηριότητες της ζωής του. Επιπροσθέτως, τα άτομα αυτά συνήθως λένε ψέματα στους άλλους σχετικά με την ενασχόλησή τους με τα video games ή τα χρησιμοποιούν ως μέσο διαφυγής από καταστάσεις άγχους ή ενοχών που έχουν, επειδή έχουν χάσει τις αληθινές σχέσεις τους με άλλους ανθρώπους λόγω του εθισμού τους.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας συμφωνούν, επίσης, ότι ο εθισμός στα video games έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο, ακόμα κι αν μπορεί να μην εμφανίζεται τόσο συχνά. Στις χώρες του δυτικού κόσμου 1 στους 3 χρήστες του ίντερνετ αναφέρει ότι έχει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα αυτής της διαταραχής.

Όσο για τη θεραπεία του εθισμού, οι ειδικοί ακόμα προσπαθούν να καταλήξουν στα βασικά: «Δεν υπάρχει ακόμα κάποια καλή μελέτη ως προς το ποια θεραπεία είναι πραγματικά αποτελεσματική», εξηγεί ο Dr. Andrew Saxon, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής του Seattle. «Βρισκόμαστε σε ένα βασίλειο ημι-ειδικών που δίνουν τις δικές τους οδηγίες. Η διαταραχή αυτή δείχνει να βελτιώνεται με την ψυχοθεραπεία, οπότε το να επισκεφθεί κανείς έναν ψυχολόγο είναι ένα αποτελεσματικό πρώτο βήμα.»

Πηγή: moms.com