Αρχική InfoBaby Τοκετός O ιός Ζίκα μπορεί να αναπαράγεται στον εγκέφαλο των βρεφών και μετά τη γέννηση

O ιός Ζίκα μπορεί να αναπαράγεται στον εγκέφαλο των βρεφών και μετά τη γέννηση

O ιός Ζίκα μπορεί να αναπαράγεται στον εγκέφαλο των βρεφών και μετά τη γέννηση

Η νέα "απειλή" για τα νεογέννητα λέγεται ιός Ζίκα και πρόκειται για μία τροπική μόλυνση που εμφανίζεται για πρώτη φορά στο δυτικό ημισφαίριο. Είναι επί της ουσίας μία λοίμωξη που μεταδίδεται με τα κουνούπια και συνδέεται με τον δάγκειο πυρετό, τον κίτρινο πυρετό και τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ο ιός Ζήκα συνδέεται με μικροεγκεφαλία, μια γενετική δυσμορφία, στην οποία το μωρό γεννιέται με αφύσικα μικρό κεφάλι, με συνέπεια να κινδυνεύει να έχει αναπτυξιακά και νοητικά προβλήματα ή ακόμα και να χάσει τη ζωή του. Και, παρότι είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά στην Αφρική το 1947, παρέμενε άγνωστος στην αμερικανική ήπειρο έως πέρυσι, όταν αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα από αυτόν.  Από τότε, ο Ζίκα, που μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, εξαπλώνεται όλο και ταχύτερα και διαρκώς περισσότερα βρέφη γεννιούνται με μικροεγκεφαλία.

Ερευνητές στις ΗΠΑ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ιός Ζίκα μπορεί να αναπαράγεται σε εμβρυϊκούς εγκεφάλους ακόμη και επτά μήνες μετά τη μόλυνση της μητέρας και ότι ο ιός παραμένει στον εγκέφαλό τους ακόμη και μετά τη γέννηση.

zika-virus

Tα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη, επιβεβαιώνουν προηγούμενες παρατηρήσεις από περιπτωσιολογικές μελέτες που υποδηλώνουν ότι το κουνούπι που μεταδίδει τον ιό αναπτύσσεται σε εγκεφάλους και πλακούντες γυναικών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε τη μελέτη, τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους μελετητές και επιστήμονες να εξηγήσουν πώς ο ιός προκαλεί καταστροφικές γενετικές ανωμαλίες και αποβολές ακόμη και αν μια γυναίκα είχε μόνο μια δευτερεύουσα, λεγόμενη, ασθένεια.

Τον περασμένο μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο Ζίκα δεν αποτελεί πλέον κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά τόνισε την ανάγκη για μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του ιού, που έχει συνδεθεί με χιλιάδες γενετικές ανωμαλίες και νευρολογικές επιπλοκές.

Για τη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν ιστούς από 52 ασθενείς με υποψία λοίμωξης από τον ιό Ζίκα, συμπεριλαμβανομένων των ιστών του εγκεφάλου από οκτώ βρέφη που είχαν μικροκεφαλία και αργότερα απεβίωσαν. Έγιναν μελέτες και σε πλακούντες ιστών από 44 γυναίκες, 22 από τις οποίες γέννησαν φαινομενικά υγιή μωρά και σε 22 των οποίων οι εγκυμοσύνες κατέληξαν σε αποβολή, έκτρωση, θνησιγένεια ή σε μωρά με μικροκεφαλία.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.