Ο μικρός μου αδερφός!: Η πραγματικότητα ενός παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες στην Κύπρο

Ο όρος «μαθησιακές δυσκολίες» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο διαταραχών που μειώνουν την ικανότητα ενός ατόμου να επικοινωνήσει ή να μάθει.

Ένα παιδί που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους δυσκολίες δεν σημαίνει ότι υστερεί νοητικά από τα άλλα. Απλώς δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί ή να συγκρατήσει τα όσα έμαθε.

Μια τέτοια κατάσταση, όμως, μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις μέσα στην οικογένεια, οι οποίες είναι πιθανό να επηρεάσουν την ψυχολογία των γονέων και των υπόλοιπων τέκνων της οικογένειας.

Ένα παιδί (πιθανότατα) που μεγαλώνει με έναν αδερφό ο οποίος αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες γράφει πώς είναι η καθημερινότητα μαζί του και εστιάζει κυρίως στο πόσο πολύ επηρεάζεται η μαμά του και ο αδερφός του την ώρα του διαβάσματος.

Διαβάστε το κείμενό του

«Ο αδερφός μου είναι ένα παιδί με δυσκολία στα μαθήματα του. Μπορώ να περιγράψω την κατάσταση όπως την βλέπω και την ζω στο σπίτι μου.

Νιώθω πως κάθε μέρα είναι μια τεράστια ευθύνη και για τον αδερφό μου που είναι 8 σχεδόν χρόνων να διαβάσει τα μαθήματά του, αλλά και για την μητέρα μου κυρίως -η οποία αναλώνει ολόκληρο το απόγευμα της στο διάβασμα.

Αυτή η κατάσταση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και των δύο

Στον αδερφό μου δεν μένει χρόνος για παιχνίδι και στην μητέρα μου χρόνος για ηρεμία και ξεκούραση σε συνδυασμό με όλες τις υπόλοιπες δουλειές του σπιτιού. Το καθημερινό διάβασμα του Δημοτικού για τα παιδάκια που δυσκολεύονται προαπαιτεί μεγάλο απόθεμα υπομονής για να διεξαχθεί.

Συνήθως, το διάβασμα τελειώνει το βράδυ και η υπομονή μετά από πάρα πολλές ώρες εξαντλείται. Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί ο μικρός μου αδερφός δεν κατανοεί τα μαθήματα του όσο καλά και αν του τα εξηγεί η μητέρα μου.

Εγώ γνωρίζω ότι δεν φταίει κανείς από τους δύο. Τα μαθήματα είναι πολλά για τον αδερφό μου και πιστεύω πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό εργασιών.

Θα ήταν καλό να υπήρχαν εκπαιδευτικοί εκτός του μαθήματος που θα μπορούσαν να βοηθούν τα παιδιά μετά το σχολείο καθώς είναι χώρος εκπαίδευσης και οφείλει να στηρίζει όλα τα παιδιά έτσι ώστε να μην χρειάζονται μαθήματα εκτός σχολείου.

Είναι κατανοητό πως η δασκάλα δεν μπορεί να δώσει ολοκληρωτική σημασία σε ένα παιδάκι, αφού υπάρχουν άλλα 18 παιδιά στο τμήμα, που και αυτό κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να αλλάξει.

Ο αδερφός μου κάνει μαθήματα εκτός σχολείου σε ειδική παιδαγωγό 2 φορές την εβδομάδα για ενδυνάμωση στις σχολικές του δραστηριότητες. Για τα συγκεκριμένα μαθήματα πληρώνουν οι γονείς μου 20 ευρώ ανά ώρα, ποσό που ανέρχεται στα 160 ευρώ τον μήνα.

Στο τέλος της ημέρας τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο εμφανή, καθώς ο μικρός συγκεντρώνεται την ώρα του μαθήματος άλλα μετά φαίνεται να ξεχνάει τα όσα έμαθε.

Καλύτερη στήριξη από το σχολείο

Ακόμα και αν επισημανθεί το πρόβλημα του παιδιού, η διαδικασία για να μπει σε πρόγραμμα στήριξης μέσω του σχολείου είναι πολύ χρονοβόρα και μπορεί να πάρει ενα με δυο χρόνια.

Πιστεύω πως θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στήριξη από πλευράς σχολείου, ώστε να βοηθούνται περισσότερο τα παιδιά και οι οικογένειες τους.

Γεωργία Στεφάνου»

πηγή: reeducate123.com