Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να κάνετε το παιδί σας εξυπνότερο

Οι περισσότεροι νέοι γονείς σήμερα, είμαστε εθισμένοι στην τεχνολογία και δη στα κινητά μας τηλέφωνα, από τα οποία απορροφούμαστε πολλές φορές μέσα στη μέρα. Πολύ συχνά, μάλιστα, τα δίνουμε και στα παιδιά μας, προκειμένου π.χ. να απολαύσουμε ήσυχα το γεύμα μας σε ένα εστιατόριο, χωρίς να ακούμε τα παιδιά να γκρινιάζουν για το πόσο βαριούνται. Φροντίζουμε, όσο γίνεται, να απασχολούνται με κάπως «εκπαιδευτικά» παιχνίδια, όταν κρατούν το smartphone ή το tablet στα χέρια τους, ωστόσο -κακά τα ψέματα- γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, πόσο εθιστικές είναι αυτές οι συσκευές.

Για την ακρίβεια, παρόλο που πράγματι υπάρχουν ορισμένα πολύ ενδιαφέρονται και διασκεδαστικά πράγματα που μπορεί να κάνει ένα παιδί στο ίντερνετ, όλο και περισσότερες είναι οι έρευνες που επιμένουν την αρνητική επιρροή των συσκευών αυτών στην ικανότητα του παιδιού να διατηρήσει την μακροχρόνια αυτοσυγκέντρωσή του. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο χρόνο περνούν τα παιδιά σας online, και όσο μικρότερα είναι όταν αρχίσουν να το κάνουν, τόσο νωρίτερα η συνήθεια αυτή θα γίνει εθιστική και οι αρνητικές επιπτώσεις της θα εδραιωθούν.

Σύμφωνα με πρόσφατη καμπάνια του οργανισμού Commercial-Free Childhood, παιδιά ηλικίας από 2 έως 5 ετών περνούν περί τις 2,2 ώρες μπροστά σε μία οθόνη καθημερινά, ενώ παιδιά έως 6 ετών μπορεί να περνούν ακόμα και 4 ώρες –αριθμός υπερβολικός για τόσο μικρή ηλικία. Τι θα έπρεπε, σύμφωνα με τους ειδικούς, να κάνουν τα παιδιά την ίδια ώρα; Να διαβάζουν. Όχι να διαβάζουν κείμενα και παραμυθάκια σε ιστοσελίδες, αλλά να διαβάζουν κανονικά βιβλία.

Για να βελτιώσετε την πνευματική ισχύ του παιδιού σας, καθώς και την δική σας, αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα μακριά από ηλεκτρονικές συσκευές και κουρνιάστε σε μία γωνιά, παρέα με ένα βιβλίο.

Ο μεγιστάνας Warren Buffet αποκάλυψε, ότι το μυστικό της επιτυχίας του ήταν, ότι πάντα διάβαζε περί τις 500 σελίδες ανά ημέρα. Και παρόλο που αυτό μπορεί να ακουστεί υπερβολικό, ακόμα και στον μεγαλύτερο βιβλιοφάγο, ως ιδέα αποτελεί εξαιρετική έμπνευση! Διαβάζετε, λοιπόν, καθημερινά, χωρίς τον παραμικρό ήχο από το κινητό σας τηλέφωνο να σας αποσπά την προσοχή, μέχρι να σας γίνει συνήθεια. Πολύ σύντομα θα δείτε, ότι θα το αγαπήσετε τόσο πολύ που θα ανυπομονείτε να έρθει εκείνη η ώρα της ημέρας που θα απολαύσετε τα οφέλη ενός καλού βιβλίου.

Δεν πειστήκατε ακόμα; Για το βιβλίο του “How Rich People Think”, ο συγγραφέας Steve Siebold ρώτησε πάνω από χίλιους από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμο, τι κάνουν καθημερινά. Μια κοινή απάντηση που έδωσαν όλοι ήταν: Διάβασμα!

Το ζητούμενο, βέβαια, δεν είναι πώς θα πλουτίσετε, αλλά πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να διατηρήσουν την αυτοσυγκέντρωσή τους, αλλά και να αποκτήσουν βαθύτερη σκέψη και περισσότερες γνώσεις. Πώς θα εξελίξουν το λεξιλόγιό τους και θα καταλάβουν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους.

Και το συμπέρασμα μιας ακόμα έρευνας για το τέλος: Οι άνθρωποι που ασκούν συχνά πνευματικές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, υποφέρουν πολύ λιγότερο από απώλεια μνήμης.

Τι παραπάνω χρειάζεστε για να πειστείτε;

Πηγή: mom.me