Ο παιδίατρος Αργύρης Αργυρίου μιλά στο Infokids.com.cy για τον εμβολιασμό των παιδιών στην Ουγκάντα

αργυρίου1

Λίγες μέρες πριν η ιστορία του έκανε τον γύρο του κυπριακού διαδικτύου και συγκινούσε βαθιά όποιον τη διάβαζε.

Ένας γιατρός από την Κύπρο ταξίδεψε στην Ουγκάντα για να εμβολιάσει ανυπεράσπιστα παιδιά και να χαρίσει χαμόγελα στις οικογένειές τους.

Ο λόγος για τον παιδίατρο, Αργύρη Αργυρίου, ο οποίος έλαβε μέρος στο πρόγραμμα της εταιρείας ΧΜ και ταξίδεψε ως την μακρινή Ουγκάντα με στόχο να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά που τη χρειάζονται πραγματικά.

Το Infokids.com.cy συνομίλησε μαζί του και σας μεταφέρει όσα εκείνος αποκόμισε από αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Πρόσφατα πήρατε μέρος σε μια ανθρωπιστική αποστολή στην Ουγκάντα. Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχατε. Ήταν η πρώτη φορά που πήρατε μέρος σε κάτι τέτοιο;

Ναι, ήταν η πρώτη φορά, αλλά σίγουρα δεν θα είναι και η τελευταία. Η εταιρεία XM είχε την ευγενή καλοσύνη να με καλέσει να συμμετάσχω (στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς) στην αποστολή βοήθειας προς τα παιδιά του Ιδρύματος Saint Antonios of Monde Orphanage στην περιοχή του Wobolenzi λίγο έξω από την πρωτεύουσα Kampala. 

αργυρίου2

Το Οικοτροφείο διευθύνει ο πατήρ Αντώνιος Μουτιάμπα, ένας ιερέας της περιοχής πουν έχει αφιερώσει την ζωή του στην ευημερία των παιδιών και στην ολοκλήρωση της σχολικής τους εκπαίδευσης. 

Στο σχολείο διανυκτερεύουν 400 παιδιά, ενώ άλλα 500 παιδιά της περιοχής φοιτούν στον ίδιο χώρο. Αυτό προκαλεί στενότητα πόρων καθώς οι ανάγκες του Οικοτροφείου συνεχίζουν να μεγαλώνουν.

Στο χώρο έχει κτιστεί, επίσης, μια Τεχνική Σχολή, ώστε οι μεγαλύτεροι μαθητές να μπορέσουν να αποκτήσουν χρήσιμες δεξιότητες που θα αποτελούν τα εφόδια για να εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό της περιοχής τους.

Η Εταιρεία XM είχε αναλάβει τα τελευταία χρόνια την ανέγερση ενός καινούργιου συγκροτήματος αιθουσών διδασκαλίας.   

Για τη χρονιά αυτή, αποφάσισε τη διενέργεια εμβολιασμών στα παιδιά.

Αυτός ήταν ο λόγος που κρίθηκε αναγκαία η παρουσία παιδιάτρου στην αποστολή, μια ευκαιρία που την περίμενα χρόνια, μια και ήταν όνειρο ζωής μου να ταξιδεύσω σε μια Αφρικανική χώρα και να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε παιδιά που έχουν ανάγκες σε όλα τα επίπεδα.

Πως θα αποτιμούσατε την εμπειρία σας και τι σας ώθησε να λάβετε μέρος;

Δεν υπάρχουν λόγια ή συναισθήματα να περιγράψουν την εμπειρία μας στην Ουγκάντα.

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που η κοινωνική προσφορά και η βοήθεια στους συνανθρώπους μας ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής μας. Στη δύσκολη εποχή που ζούμε ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να προσφέρει ανιδιοτελώς βοήθεια με όποιο τρόπο θέλει, έτσι κι εγώ με την ιδιότητα του παιδιάτρου, αποφάσισα να προσφέρω ό,τι μπορώ σε αυτά τα παιδιά.

αργυρίου3

Η κατάσταση που βρήκατε εκεί πως ήταν σε σχέση με αυτό που φανταζόσασταν;

Δεν πίστευα ότι θα έβλεπα αυτά που είδα. Τα βλέπεις στην τηλεόραση και νομίζεις ότι έχει προηγηθεί πόλεμος, ότι ο χρόνος εκεί έχει σταματήσει, ότι εκεί τα παιδιά είναι ξεχασμένα από τον Θεό και όμως είναι η πραγματικότητα. 

Η φτώχεια αποτυπώνεται με την αληθινή της έννοια. Δεν υπάρχει καθαρό νερό, φαγητό. Τα παιδιά περπατάνε στις λάσπες χωρίς παπούτσια, δεν έχουν ρούχα, τα σπίτια χωρίς ρεύμα, οι δρόμοι χωμάτινοι, οι ασθένειες ρέουν σαν τα ποτάμια που ξεχειλίζουν τους δρόμους.

Υπάρχει κάτι που θα σας μείνει αξέχαστο;  Συνέβη κάποιο περιστατικό που δεν θα λησμονήσετε ποτέ;

Θα αναφέρω πρώτα μερικά πράγματα που μου έκαναν εντύπωση.

Η έλλειψη παιδείας. Πέταγαν κάτω το χαρτί της σοκολάτας που τους προσφέραμε χωρίς να θεωρούν ότι θα έπρεπε να γυρέψουν ένα κάλαθο σκουπιδιών.

Παρόλη τη φτώχεια, δεν ένοιωσα ποτέ ανασφάλεια σε καμιά περιοχή ταξίδεψα. 

Το σλόγκαν αναρτημένο στον πίνακα κάθε τάξης: «Δεν ζηλεύουμε τον διπλανό μας».

Αξέχαστη, όμως, θα μου μείνει η χαρά που τους δώσαμε όταν 40 παιδιά ντύθηκαν με τις πράσινες στολές της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και άλλοι τόσοι του ΑΠΟΕΛ.

αργυρίου4

Θα λαμβάνατε ξανά μέρος σε κάτι αντίστοιχο;

Αυτός είναι ένας από τους στόχους μου.

Κάθε παιδί σε αυτόν τον κόσμο, έχει δικαίωμα στην ζωή, στην υγεία, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, θρησκείας, ιδεολογίας. Έχω ήδη προγραμματίσει συμμετοχή σε αποστολή στην Δυτική Αφρική.

Θα συνιστούσατε και σε άλλους παιδιάτρους να συμμετάσχουν σε παρόμοιες δράσεις;

Θα συνιστούσα όχι μόνο σε παιδιάτρους, αλλά και σε όσους άλλους μπορούν να βοηθήσουν. Ο κόσμος στην Ουγκάντα και ειδικά τα παιδιά, μας έχουν τρομερή ανάγκη. Τα παιδιά δεν έχουν τα βασικά για την καθημερινή τους διαβίωση. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο μπορούμε να τους προσφέρουμε πολλή χαρά και ευτυχία.

Τι πιστεύετε ότι χρειάζονται περισσότερο τα παιδιά εκεί;

Αναμφισβήτητα Υγεία και Παιδεία.

Στην Αφρική τα βρέφη είναι 50 φορές πιθανότερο να μην ξεπεράσουν τον 1ον μήνα ζωής. Πάνω από 80% των θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί αν υπήρχε καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό, πόσιμο νερό, καλύτερη διατροφή, φάρμακα, εκπαιδευμένες μαίες, απολυμαντικά προϊόντα.

Η εκπαίδευση αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη όλων των χωρών του κόσμου.

Στην Κύπρο σας βρίσκει κανείς πλέον στο ΓΕΣΥ.  Θεωρείται ότι αυτός ο θεσμός βοηθά την οικογένεια;

Κοιτάξτε, το ΓΕΣΥ είναι μια αναγκαιότητα. Το ΓΕΣΥ  δεν γίνεται για τους ιατρούς, αλλά για τον κόσμο.  Φυσικά και πρέπει να παρέχει στον γιατρό τα κατάλληλα εφόδια για να εξασκεί όσο το δυνατό ποιοτικότερα την Ιατρική που έχει διδαχθεί. Σίγουρα, η οικονομική πτυχή παίζει ρόλο, μια και το επάγγελμα μας είναι βιοποριστικό. Να μην ξεχνάμε ότι ο γιατρός επιστρέφει στα 35 του χρόνια και καλείτε να αρχίσει την καριέρα του πολύ πιθανώς με χρέη.

Για αυτό και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, θα πρέπει να είναι πιο φιλικός όσον αφορά το οικονομικό μέρος (την οικονομική πτυχή). Σε όλα τα σύγχρονα κράτη στόχος είναι η ύπαρξη ενός αξιοπρεπούς και καλά μελετημένου συστήματος υγείας με άξονα πάντα τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή χωρίς διακρίσεις.

Σκοπός μου είναι να διατηρήσω την ποιότητα της δουλειάς μου και την εμπιστοσύνη των ασθενών μου. Στόχος μου είναι μέσω του ΓΕΣΥ να γινόμαστε καλύτεροι με γνώμονα πάντα την υγεία των παιδιών μας.

Τέλος, ζητούμενο είναι η ενεργός συμμετοχή όλων των ιατρών με εισηγήσεις για διορθώσεις τυχόν παραλήψεων του συστήματος ούτως ώστε αυτό να γίνει ποιοτικότερο προς το καλό όλων μας.

Πηγή φωτογραφιών: Facebook page- Dr. Argyris Argyriou paediatrician