Αρχική InfoKids Νέα Ο Σύνδεσμος Κοινωνιολόγων Κύπρου προειδοποιεί: Γονείς, προσοχή στη «Μπλε Φάλαινα»

Ο Σύνδεσμος Κοινωνιολόγων Κύπρου προειδοποιεί: Γονείς, προσοχή στη «Μπλε Φάλαινα»

Ο Σύνδεσμος Κοινωνιολόγων Κύπρου προειδοποιεί: Γονείς, προσοχή στη «Μπλε Φάλαινα»

Ο Σύνδεσμος Κοινωνιολόγων Κύπρου και η Ομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λεμεσού, με ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «παρατηρούν με ανησυχία τη διάδοση του άκρως επικίνδυνου παιχνιδιού «Μπλε φάλαινα» μέσω του διαδικτύου, όσον αφορά τη σωματική και ψυχοκοινωνική ακεραιότητα των ατόμων που συνειδητά ή ανεπίγνωστα καθίστανται θύματα, κυρίως ανήλικα παιδιά.

Ο όρος «Μπλε φάλαινα» χρησιμοποιείται, καθότι στο ζωικό βασίλειο παρατηρείται το φαινόμενο όπου οι μεγάλες μπλε φάλαινες του ωκεανού εξοκέλλουν στην ακρογιαλιά και τελικά πεθαίνουν από αφυδάτωση. Κατά παρόμοιο τρόπο η ανώνυμη ψηφιακή κοινότητα που διαχειρίζεται το «παιχνίδι», υποβάλλει ποικίλες δοκιμασίες σε παίκτες/τριες, ώστε να τις περάσουν. Οι υποτιθέμενες δοκιμασίες, στις διάφορες φάσεις τους περιλαμβάνουν αυτοτραυματισμούς ή ακρωτηριασμούς. Το τελικό στάδιο επιβάλλει να αυτοκτονήσει κανείς, προκειμένου να κερδίσει τον κύκλο του «παιχνιδιού» που ολοκληρώνεται κάθε 50 ημέρες. Εξάλλου, βασικός κανονισμός του «παιχνιδιού», είναι ότι οι παίκτες/τριες χρειάζεται να αναρτούν φωτογραφικό υλικό από μώλωπες, κοψίματα ή άλλες πληγές που προκαλούν αυτόκλητα στο σώμα τους, ώστε να επιβεβαιώνουν την πράξη.

Ήδη σε αρκετές χώρες ανά το παγκόσμιο, όπως η Ρωσία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Χιλή, αρκετά ανήλικα παιδιά τραυματίστηκαν σοβαρά, έχασαν τη ζωή τους, είτε κατέληξαν να αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα.

Ως εκ τούτου, ο Σύνδεσμος Κοινωνιολόγων Κύπρου και η Ομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λεμεσού, συνιστούν στους γονείς, τους κηδεμόνες ή σε άλλα ενήλικα άτομα να επιτηρούν διακριτικά τα ανήλικα παιδιά υπό τη φροντίδα τους, αναζητώντας συναφή σημεία όπως: α) τυχόν περίεργες συμπεριφορές που δεν είχαν εκδηλώσει ποτέ προηγουμένως, β) φωτογραφίες από χτυπήματα, μώλωπες ή κοψίματα, που ενδεχομένως να αναρτώνται σε εφαρμογές στο διαδίκτυο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου, γ) αν τα παιδιά μένουν άυπνα μέχρι τις πρωινές ώρες παρακολουθώντας ταινίες θρίλερ/τρόμου, δ) αν τα παιδιά ξυπνούν από τις πολύ πρωινές ώρες για να κάνουν δραστηριότητες εκτός σπιτιού για τις οποίες δεν αναφέρουν τίποτα.

Εάν οι γονείς, οι κηδεμόνες ή άλλα ενήλικα άτομα διαπιστώσουν μέσα από ανάλογα στοιχεία, ότι τα ανήλικα παιδιά υπό τη φροντίδα τους όντως απασχολούνται με τη «Μπλε φάλαινα», τότε επιβάλλεται να μεριμνήσουν άμεσα για την ασφάλειά τους. Εφόσον συζητήσουν μαζί με τα ανήλικα παιδιά για την επικινδυνότητα του υποτιθέμενου παιχνιδιού, να ζητήσουν παράλληλα βοήθεια από επαΐοντες, αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους ή άλλους φορείς, που εξ’ αντικειμένου είναι σε θέση να συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα γεγονότα στον τόπο μας».


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter