Αρχική InfoBaby 0-12 μηνών Ο θηλασμός ασπίδα προστασίας για τη καρδιά ενός νεογέννητου μωρού

Ο θηλασμός ασπίδα προστασίας για τη καρδιά ενός νεογέννητου μωρού

Ο θηλασμός ασπίδα προστασίας για τη καρδιά ενός νεογέννητου μωρού

Το μητρικό γάλα, ο θηλασμός, η παρουσία και η αγκαλιά της μητέρας είναι οι πιο ισχυρές ασπίδες προστασίας για τα πρόωρα μωρά. Μάλιστα προς επίρρωση της σημασίας και του πολύτιμου δώρου του μητρικού γάλακτος έρχεται μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα βάσει της οποίας τα πρόωρα γεννημένα μωρά που έχουν θηλάσει, εμφανίζουν καλύτερη καρδιακή λειτουργία ως ενήλικοι.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Λίζον και τον δρα 'Ανταμ Λεβαντόφσκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 1.100 άτομα, γεννημένα πρόωρα ή κανονικά. Συχνά οι καρδιές των παιδιών που έχουν γεννηθεί πριν την ώρα τους, εμφανίζουν αφύσικη ανάπτυξη και λειτουργικές ανεπάρκειες. Οι μεταβολές αυτές πιστεύεται ότι εμφανίζονται τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο θηλασμός λειτουργεί προστατευτικά. Ιδίως όσα πρόωρα μωρά έχουν τραφεί αποκλειστικά με θηλασμό, εμφανίζουν πολύ υγιέστερη καρδιά σε σχέση με όσα έχουν τραφεί μόνο με βρεφικό γάλα. Αλλά και στα παιδιά που μεγάλωσαν με ένα συνδυασμό θηλασμού και βρεφικού γάλακτος, όσο περισσότερος ήταν ο θηλασμός στο μίγμα, σε τόσο πιο ομαλή κατάσταση ήταν η καρδιά τους, όταν είχαν ενηλικιωθεί. «Ακόμη και το καλύτερο βρεφικό γάλα δεν περιέχει ορισμένους παράγοντες ανάπτυξης, ένζυμα και αντισώματα, που υπάρχουν στο γάλα του θηλασμού», δήλωσε ο Λεβαντόφσκι.

H πολύτιμη αξία του μητρικού γάλακτος

Το μητρικό γάλα αποτελεί άριστη τροφή και για το πρόωρο νεογνό, λόγω των εύπεπτων συστατικών του και των αμυντικών παραγόντων που περιέχει. Στα μικρότερα των 1500γρ. νεογνά χρειάζεται εμπλουτισμός με ειδικούς ενισχυτές για πληρέστερη θερμιδική κάλυψη των αυξημένων αναγκών του πρόωρου νεογνού. Σε ειδικές περιπτώσεις που αφορούν το νεογνό ή τη μητέρα ο θηλασμός αντενδείκνυται, όπως σε νεογνά με κλασσική γαλακτοζαιμία, σε μητέρες με ενεργό μη θεραπευόμενη φυματίωση, σε θετικές στον ανθρώπειο Τ-λεμφοτρόπο ιό (τύπου Ι και ΙΙ) και τον ιό HIV, καθώς και σε μητέρες με δερματικές εκδηλώσεις απλού έρπητα τύπου Ι στο στήθος (όσο διαρκούν οι εκδηλώσεις). Επίσης αντενδείκνυται σε μητέρες που λαμβάνουν διαγνωστική ή θεραπευτική ακτινοβολία με ραδιοϊσότοπα ή έχουν εκτεθεί σε ραδιενεργές ουσίες (για όσο διάστημα υπάρχει η ακτινοβολία στο γάλα), και σε μητέρες που λαμβάνουν αντιμεταβολίτες ή χημειοθεραπεία ή κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Τα περισσότερα φάρμακα, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, επιτρέπονται κατά τη γαλουχία. Με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Ορ-γανισμού Υγείας επιβάλλεται να ενταθούν οι προσπάθειες για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού και στη χώρα μας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter