Αρχική Σχολή Γονέων Ο χρόνος που οι γονείς περνούν με τα παιδιά τους έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια

Ο χρόνος που οι γονείς περνούν με τα παιδιά τους έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια

Ο χρόνος που οι γονείς περνούν με τα παιδιά τους έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια

Μια από τις μεγάλες διαφωνίες των τελευταίων ετών αναφορικά με τους γονείς, είναι το πότε ήταν πιο εύκολα, «τότε ή τώρα». Οι σημερινές μαμάδες έχουν την τεχνολογία που τις βοηθά να οργανώνουν το πρόγραμμα της οικογένειας και να κάνουν πράγματα πιο γρήγορα –ακόμα και να μαγειρεύουν πιο εύκολα! Ωστόσο, σε αντίθεση με τις μαμάδες της δεκαετίας του ’60, οι οποίες απλά έστελναν τα παιδιά τους στις αλάνες για να παίζουν με τις ώρες, οι σημερινές μαμάδες βρίσκονται πολύ περισσότερες μαζί τους στο σπίτι ή επικοινωνούν πολύ συχνά μέσω τηλεφώνου, τις ώρες που δεν είναι μαζί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλιστα, το γεγονός ότι τα παιδιά μας είναι πολύ πιο «δεμένα» μαζί μας, είναι και αυτό που μας κάνει να νιώθουμε τόσο πιο κουρασμένoι, αλλά και ότι έχουμε «χάσει τον εαυτό μας».

Μελέτη που δημοσίευσε η εφημερίδα Economist δείχνει ακριβώς πόσο περισσότερο χρόνο περνούν οι γονείς του 21ου αιώνα με τα παιδιά τους, συγκριτικά με 50 χρόνια πριν. Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη, τα λεπτά που αφιερώνουν οι μαμάδες στη φροντίδα των παιδιών τους καθημερινά έχουν αυξηθεί σημαντικά, εκτός από τη Γαλλία, όπου ο χρόνος αυτός έχει μειωθεί.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαμάδες στην Αμερική κατά τη δεκαετία του 1960 περνούσαν περίπου 50 λεπτά την ημέρα με τα παιδιά τους, ενώ το 2012 τα λεπτά αυξήθηκαν σε 100-125. Στη Δανία οι μαμάδες περνούν 225 λεπτά καθημερινά με τα παιδιά τους.

Ο χρόνος γονέα-παιδιού έχει αυξηθεί σημαντικά και γα τους μπαμπάδες. Ενδεικτικά, το 1960 οι μπαμπάδες δεν περνούσαν πάνω από μισή ώρα την ημέρα με τα παιδιά τους, ενώ το 2012 τους αφιερώνουν περί τα 75 λεπτά ημερησίως.

Τι έχει να μας πει αυτή η αλλαγή; Έκαναν καλά οι γονείς της δεκαετίας του 1960 ή τα παιδιά μεγαλώνουν καλύτερα σήμερα; Το σίγουρο είναι, ότι ο λόγος που αυτή έλαβε χώρα είναι επειδή οι σημερινοί γονείς νιώθουν πιο ασφαλείς να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι, από το να τα αφήνουν να παίζουν στους δρόμους, ενώ ταυτόχρονα ακολουθούν τη γενικότερη παιδο-κεντρική στροφή που συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, η οποία καλεί τους γονείς να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα παιδιά τους, αν θέλουν να μεγαλώσουν σωστούς ανθρώπους.

Πηγή: babble.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter