ΟΕΛΜΕΚ: Οργισμένη ανακοίνωση για την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης

Ανακοίνωση εξέδωσε η Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ) σχετικά με τη λειτουργία της Ομάδας Άμεσης παρέμβασης.

Η ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει ξανά τον έντονο προβληματισμό και τις ανησυχίες της, δέκα ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, κατά πόσο η ΟΑΠ έχει στελεχωθεί με άτομα που έχουν τις γνώσεις, κατέχουν τις εμπειρίες και την επιστημοσύνη να διαχειριστούν περιστατικά ακραίας παραβατικής συμπεριφοράς εντός των σχολικών μονάδων, κυρίως μετά τις παραιτήσεις όλων, σχεδόν, των εξειδικευμένων λειτουργών που στελέχωναν την ΟΑΠ.

«Ο τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, παρουσιάζει στην κοινή γνώμη την προηγούμενη δομή και δράση της ΟΑΠ, η οποία είχε κατά γενική ομολογία των σχολικών μονάδων αξιέπαινη δράση που χαρακτηριζόταν από υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό, εμπειρία και γνώση, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», αναφέρει συγκεκριμένα.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τονίζεται ότι ότι η ΟΑΠ δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το 2009 και σε αυτήν δόθηκαν γραπτοί όροι εντολής για τον ρόλο και το έργο που θα επιτελούσε σχετικά με τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία, ενώ διευκρινίζει ότι ότι οι λειτουργοί της ΟΑΠ ακολουθούσαν πάντα τις εντολές των προϊσταμένων τους.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση

«Ο τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο Παιδεία, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, παρουσιάζει στην κοινή γνώμη την προηγούμενη δομή και δράση της ΟΑΠ, η οποία είχε κατά γενική ομολογία των σχολικών μονάδων αξιέπαινη δράση που χαρακτηριζόταν από υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό, εμπειρία και γνώση, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αντί της εκτίμησης προς το έργο που έχει επιτελεστεί όλα αυτά τα χρόνια, τα μέλη της ΟΑΠ απαξιώνονται με υπαινιγμούς και χρεώνονται καθημερινά την ευθύνη σε οργανωτικά και δομικά προβλήματα που ουσιαστικά αφορούν την αποτελεσματικότητα του ίδιου του Υπουργείου

Αυτούς τους όρους υπηρέτησαν απαρέγκλιτα οι λειτουργοί της και ουδέποτε παραμέλησαν τα καθήκοντά τους, όπως δυστυχώς αφήνεται να νοηθεί.  Συχνά γίνονται αναφορές για δήθεν αργοπορία ή ακούγονται κατηγορίες για τήρηση των διαδικασιών χωρίς ευελιξία και απροθυμία των λειτουργών για αυτεπάγγελτη παρέμβαση στα σχολεία. Αυτά πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα.

Οι λειτουργοί της ΟΑΠ, ως υφιστάμενο προσωπικό, ακολουθούσαν τις εντολές των προϊσταμένων της (Διοικητικοί, Επιθεωρητές, Διευθυντές Βαθμίδων, Γ.Δ. ΥΠΠ), καθώς και το πλαίσιο εργασίας που καθόρισε το ίδιο το Υπουργείο.

Επιπλέον, σεβάστηκε πλήρως την εκπαιδευτική νομοθεσία και τους σχολικούς κανονισμούς, που δίδουν την αποκλειστική αρμοδιότητα αποφάσεων, στον Διευθυντή και στον Καθηγητικό/Διδασκαλικό Σύλλογο για τις όποιες συνεργασίες και δράσεις εντός του σχολείου.

Η απόφαση για τις αλλαγές αναφορικά με την νέα δομή και το νέο τρόπο λειτουργίας της ΟΑΠ, ανήκουν αποκλειστικά στο ΥΠΠ. Η Οργάνωσή μας θα παρακολουθεί από κοντά και θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει με την ΟΑΠ, αφού το ζήτημα της παραβατικότητας θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς».

Παρά τις αντιδράσεις, πάντως, το Υπουργείο Παιδείας την περασμένη εβδομάδα ξεκαθάρισε πως τα σχολεία μας είναι καθ’ όλα έτοιμα να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους.