Οι 10 καλύτερες φράσεις για να πεις στο παιδί σου όταν είναι ταραγμένο

Οι περισσότεροι ειδικοί και ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι όταν τα παιδιά μας είναι αναστατωμένα και στεναχωρημένα μας χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Αυτές είναι και οι στιγμές που τα παιδιά μας μπορούν να μάθουν πολλά για το πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και τις δύσκολες καταστάσεις.

Αν καταφέρουμε οι γονείς να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας όταν το παιδί μας είναι αναστατωμένο και δεν ξεσπάσουμε σε φωνές τότε θα καταφέρουμε πρώτον να περιορίσουμε τα έντονα ξεσπάσματα θυμού και δεύτερο να μεγαλώσουμε ένα πιο ώριμο και ήρεμο παιδί. Θα γίνουμε, με λίγα λόγια, ο συναισθηματικός «προπονητής» του παιδιού μας.

Παρακάτω θα βρείτε 10 φράσεις οι οποίες θα βοηθήσουν εσάς και το παιδί σας να διαχειριστείτε πιο εύκολα τις δύσκολες στιγμές του.

«Είναι εντάξει να είσαι αναστατωμένος – είναι εντάξει να ξεσπάς»

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουν τα παιδιά μας για τα συναισθήματα είναι ότι δεν είναι κακό να τα εκφράζουν. Χρειάζεται να τα βιώσουν, χρειάζεται να τα νιώσουν. Το συναίσθημα από μόνο του δεν είναι κάτι κακό. Δείξτε το στο παιδί και επιβεβαιώστε τα όσα νιώθει. Αποφύγετε την αρνητική συμπεριφορά και την έντονη αντίδραση στο θυμό ή τη λύπη του παιδιού σας και εξηγήστε του ότι δεν πειράζει αν αναστατώθηκε ή ενοχλήθηκε με κάτι.

«Σε ακούω, είμαι εδώ για σένα. Θα μείνω εδώ για σένα»

Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε ένα παιδί είναι να του διασφαλίσετε ότι δεν είναι μόνο. Όταν το παιδί ξέρει ότι βιώνετε μαζί του το συναίσθημά του νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια. Ακόμα κι αν δεν λέτε ή κάνετε κάτι, το ότι είστε εκεί βοηθά το παιδί σας.

«Έχεις κάθε δικαίωμα να νιώθεις όπως νιώθεις. Δεν έχεις δικαίωμα να…»

Ορισμένες φορές είναι απαραίτητο να βάζετε ξεκάθαρα όρια στο πώς το παιδί σας εκφράζει τα συναισθήματά του. Δεν πρέπει να αλλάξει το συναίσθημα του παιδιού, αλλά ο τρόπος που εκείνο αντιδρά και εκφράζεται. Αν, για παράδειγμα, το παιδί σας χτυπά άλλα παιδιά ή εσάς όταν νευριάζει, τότε ξεκαθαρίστε ότι αυτή δεν είναι αποδεκτή συμπεριφορά.

Πείτε για παράδειγμα: «Φαίνεσαι πολύ θυμωμένος. Αυτό είναι εντάξει. Δεν είναι όμως εντάξει να χτυπάς. Δεν θα σου επιτρέψω να το κάνεις. Ας καθίσουμε μαζί στην άκρη και εσύ μπορείς να είσαι θυμωμένος».

«Αυτό που νιώθεις τώρα δεν θα διαρκέσει για πάντα. Θα περάσει και θα νιώσεις καλύτερα σύντομα»

Πολλές φορές τα παιδιά δρουν και νιώθουν σαν ολόκληρος ο κόσμος τους να τελειώνει. Τα συναισθήματά τους είναι πολύ δυνατά και έντονα και εκείνα θεωρούν ότι ποτέ δεν θα ξεπεράσουν αυτό που συνέβη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Ξέρετε και εσείς ότι, συνήθως, εμείς οι γονείς στεναχωριόμαστε περισσότερο για κάτι που πληγώνει το παιδί μας από το ίδιο το παιδί. Τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα αν κατανοήσουμε όλοι ότι αυτό που νιώθουμε τώρα δεν θα διαρκέσει για πάντα.

«Ας κάνουμε ένα διάλειμμα. Ας σταματήσουμε για ένα λεπτό»

Κάτι που είναι πολύ δύσκολο να γίνει είναι να βιώσεις ένα συναίσθημα, να το κατανοήσεις βαθιά. Αν, όμως, επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να το κάνουν αυτό τότε θα μπορέσουμε να ηρεμήσουμε και ευκολότερα.

Στα παιδιά μας μπορούμε να εξηγήσουμε ότι μπορούν μας μιλήσουν για όσα νιώθουν. Να περιγράψουν τι συμβαίνει στο μυαλό τους και πώς νιώθουν. Μπορείτε απλώς να τα ακούτε ή και να περιγράψετε στιγμές κατά τις οποίες και εσείς νιώσατε αντίστοιχα συναισθήματα. Έτσι το παιδί δεν θα νιώθει μόνο του, ενώ θα κατανοήσει βαθιά το τι του συμβαίνει.

«Είσαι ευγενικό παιδί»

Το να μιλήσουμε απότομα και άσχημα στα παιδιά μας όταν ξεσπούν είναι το μόνο εύκολο. Όταν βρισκόμαστε σε ένταση –είναι αλήθεια- πώς δεν κάνουμε τις καλύτερες επιλογές. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με τα παιδιά μας. Κάνουν λάθη ή κακές επιλογές. Δεν είναι, όμως, αυτός ο χαρακτήρας τους.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι όταν λέμε στα παιδιά μας ότι είναι ευγενικά η αίσθηση γενναιοδωρίας τους αυξάνεται. Τα παιδιά μας πρέπει να ξέρουν ότι παρά τα όσα νιώθουν είναι γενναιόδωρα και ευγενικά.

«Θα είμαι εδώ όταν με χρειαστείς»

Αρκετές φορές τα παιδιά «κάνουν σκηνές» μόνο και μόνο για να τραβήξουν την προσοχή μας. Πώς θα καταλάβετε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει; Όταν το παιδί σας δεν θα δεχθεί την αγκαλιά ή την παρηγοριά σας και θα ξεσπάσει πιο έντονα ή όταν όσες πρακτικές κι αν έχετε δοκιμάσει δεν πιάνουν πια.

Μπορείτε λοιπόν να πείτε: «Καταλαβαίνω ότι είσαι αναστατωμένος τώρα. Προφανώς ό,τι κι αν κάνω δεν βοηθά. Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις όταν δεν νιώθεις καλά και ξέρεις πώς να ηρεμείς. Εγώ θα είμαι εδώ όταν με χρειαστείς».

«Ας ξεκινήσουμε από την αρχή»

Καμιά φορά ενώ όλα κυλούν ομαλά κάτι συμβαίνει και η όμορφη ατμόσφαιρα χαλάει. Εκείνη τη στιγμή οι φωνές δεν θα βγάλουν πουθενά. Με ήρεμη φωνή εξηγήστε πώς έχει η κατάσταση και πάρτε τα πράγματα από την αρχή.

Αν, για παράδειγμα, ετοιμάζεστε για μια έξοδο και ξαφνικά τα παιδιά αρχίζουν να κλαίνε κι ο σύζυγος σας να νευριάζει, πείτε: «Αυτό δεν ήταν το σχέδιο. Τώρα δεν έχει όση πλάκα θέλαμε. Δεν ήθελε να σε χτυπήσει το αδερφάκι σου. Δεν χτυπάμε ποτέ. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ας προσπαθήσουμε ξανά» και ρωτήστε: «Πώς θα γίνουν καλύτερα τα πράγματα τώρα;»

«Τι μπορούμε να μάθουμε από αυτό;»

Το να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι τα λάθη μας πρέπει να γίνονται μαθήματα είναι πολύ σημαντικό. Τι προσπαθεί να μας δείξει κάθε συναίσθημα;

Τα όσα νιώθουμε δεν συμβαίνουν χωρίς λόγο – είναι διδακτικές εμπειρίες και μαθήματα!

«Θα ξέρεις την επόμενη φορά»

Αυτή η απλή φράση σημαίνει πολλά για τα παιδιά. Σημαίνει ότι η αποτυχία του τώρα δεν είναι παντοτινή και ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Τους επιτρέπει να συγκεντρώνονται σε κάτι θετικό και να αντιλαμβάνονται ότι τα όσα νιώθουν τώρα δεν είναι κάτι μόνιμο.

«Θα θυμάσαι την επόμενη φορά που κάτι παρόμοιο θα σου συμβεί. Θα ξέρεις τι να κάνεις και τι να πεις».