Αρχική Σχολή Γονέων Οι 2 λέξεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στην ψυχή του παιδιού σου

Οι 2 λέξεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στην ψυχή του παιδιού σου

Οι 2 λέξεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στην ψυχή του παιδιού σου

Τα παιδιά μπορεί να γίνουν πολύ σκληρά με τους άλλους. Μπορεί, όμως, να γίνουν ακόμα σκληρότερα με τον εαυτό τους! Ειδικά, όταν εμείς οι γονείς τους, γινόμαστε πιο αυστηροί μαζί τους.

Πολλά περνούν από το μυαλό τους, ακόμα και πράγματα που εμείς δεν έχουμε σκεφτεί. Η ψυχολογία τους κλονίζεται και για να επανέλθει χρειάζεται δουλειά, υπομονή και χρόνος.

Υπάρχουν, βέβαια, περιπτώσεις που τα τραύματα στην παιδική ψυχούλα δεν επουλώνονται και αυτό είναι ακόμα χειρότερο.

Μία μαμά, όμως, ανακάλυψε τις λέξεις εκείνες που βοηθούν τα παιδιά να ξεχάσουν γρηγορότερα κάτι που τα στεναχώρησε, αλλά και να σκεφτούν περισσότερο τα λάθη τους.

Δεν είναι πολλές ούτε βαρύγδουπες. Δύο απλές λέξεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Διαβάστε την ιστορία της Katie Hurley από το mom.me και θα καταλάβετε…

«Όταν μπήκα στο δωμάτιο του γιού μου τον βρήκα τυλιγμένο στην κουβέρτα του, αγκαλιά με το αγαπημένο του παραμύθι να κλαίει. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε εγκαταλείψει μια έντονη συζήτηση που είχαμε, χωρίς να μιλήσει, χωρίς να δικαιολογηθεί με ένα απίστευτα αγενές ύφος στο πρόσωπό του.

Δεν είχε περάσει πολύ ώρα από αυτό συμβάν, αλλά στο μυαλό του, φάνηκε, να τρέχουν πολλά.

“Φαίνεσαι πολύ λυπημένος τώρα», του είπα, καθώς τον αγκάλιαζα.

Δεν απάντησε τίποτα.

“Νευρίασες πολύ όταν δεν μπορούσατε να συνεννοηθείτε με την αδερφή σου, ε;”

Η σιωπή συνεχίστηκε.

Τον αγκάλιασα πιο σφιχτά, ενώ τα δάκρυά του έβρεχαν το σεντόνι και την μπλούζα μου. Όταν τον ένιωσα να ηρεμεί, ξεστόμισα τις 2 λέξεις, που κάνουν τα πάντα καλύτερα.

“Σε συγχωρώ”.

Τα παιδιά μου έχουν πολύ διαφορετικές προσωπικότητες. Τις περισσότερες φορές, αυτό λειτουργεί υπέρ τους. Βλέπουν τον κόσμο και από μία άλλη οπτική και αυτό τα βοηθά να στηρίζουν το ένα το άλλο.

Μερικές φορές, βέβαια, υπάρχουν και εντάσεις, οι οποίες δεν έχουν μεγάλη επίδραση στην κόρη μου, αλλά τον γιο μου φαίνεται να τον επηρεάζουν βαθιά. Ξέρει πότε έχει κάνει λάθος και εσωτερικοποιεί τα συναισθήματα ενοχής και τύψης.

Οι γονείς μιλάνε πολύ και συχνά για την συγγνώμη και την συγχώρεση. “Ζήτα συγγνώμη”, λέμε σε ένα παιδί που πήρε ένα παιχνίδι χωρίς να ζητήσει άδεια ή δεν περίμενε τη σειρά του για να παίξει. “Σας συγχωρούμε” απαντάμε εμείς όταν κάποιος ζητά συγγνώμη από το παιδί μας. Και έχουμε τις καλύτερες των προθέσεων όταν συμμετέχουμε σε αυτές τις συζητήσεις και όταν μιλάμε για συγγνώμη και συγχώρεση. Μόνο που δίνουμε περισσότερη έμφαση στην συγγνώμη σαν λέξη και όχι σαν πράξη. Δίνουμε περισσότερη έμφαση στο να πούμε, χωρίς δεύτερη σκέψη, τη συγγνώμη παρά στο να συγχωρέσουμε.

Στο σπίτι μας μιλάμε πολύ για τη διαδικασία της συγχώρεσης. Τι σημαίνει πραγματική συγχώρεση; Τι πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε σε αυτή τη θέση; Μιλάμε γι’ αυτό, αλλά το πράττουμε κιόλας. Δυο μικρές κουβέντες  “Σε συγχωρώ”. Μπορεί να φαίνονται ασήμαντες, αλλά είναι πολύ ισχυρές. Χρησιμοποιώντας αυτές τις λέξεις, επιλέγουμε να αφήσουμε το θυμό και άλλα θερμά συναισθήματα. Επιλέγουμε να προχωρήσουμε μαζί.

Τα παιδιά ακούνε πολλά σχόλια σχετικά με το τι κάνουν και τι δεν πρέπει να κάνουν. Ακούν πολλά "όχι". Ακούν πολλά "Γιατί;" Ακούν πολλά "Ζήτα συγγνώμη".

Αυτό που δεν ακούν αρκετά είναι, "σας συγχωρώ"!

Το να δοκιμάζονται τα όριά μας είναι μέρος της ανάπτυξης και της διαφοροποίησής μας. Το να κάνουμε λάθη, όμως, είναι μόνο ανθρώπινο. Και όσο κι αν μιλάμε στα παιδιά μας γι'αυτή την ιδιότητα των λαθών, εκείνο το οποίο αξίζει να δοκιμάσουμε και στο οποίο αξίζει να εξασκηθούμε είναι η συγχώρεση.

Τα παιδιά “μεταφέρουν” τα συναισθήματά τους με διαφορετικούς τρόπους. Μερικά φαίνεται να φορούν τα συναισθήματά τους στα μανίκια τους, ενώ άλλα τα γεμίζουν κάπου βαθιά μέσα τους. Είτε έτσι είτε αλλιώς, όταν ασκούμε τη συγχώρεση με τα παιδιά μας, τους δίνουμε την άδεια να αισθάνονται τα μεγάλα συναισθήματα, να κάνουν λάθη στην πορεία και να ξεκινούν ξανά. Όταν χρησιμοποιούμε λόγια συγχώρεσης με τα παιδιά μας, τους διδάσκουμε να κάνουν το ίδιο.

Ο γιος μου άκουσε τα λόγια μου εκείνη την ημέρα και αποφάσισε να προσπαθήσει ξανά. Σηκώθηκε από το κρεβάτι, κατεβήκαμε μαζί τις σκάλες, χέρι-χέρι, χωρίς να λέμε πολλά... Όταν βρήκε την αδερφή του να τον περιμένει, είπαν: "Λυπάμαι" και "σε συγχωρώ" αγκαλιάστηκαν και γέλασαν...


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter