Οι 5 μεγαλύτερες αλλαγές στη ζωή της μαμάς που αποκτά κόρη

Κανείς δεν μπορεί να σε προετοιμάσει απόλυτα για τη ζωή σου ως μαμά και σίγουρα δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις πόσο θα αλλάξει όχι μόνο η καθημερινότητά σου μα και ο χαρακτήρας σου. Μια μαμά που μεγαλώνει την κόρη της περιγράφει τις 5 μεγαλύτερες αλλαγές που αναγνωρίζει στον εαυτό της τα τελευταία χρόνια…

Η Leah Campbell περιγράφει στο mom.me:

Με έκανε πιο «μαλακή»

Οι φίλες μου που με ξέρουν από πάντα θα το επιβεβαιώσουν: Το κοριτσάκι μου με κάποιον τρόπο κατάφερε να με «ησυχάσει». Ήμουν κάπως «άγρια» πριν έρθει στον κόσμο –αστεία αλλά με καυστικό χιούμορ, απρόβλεπτη και επιρρεπής στις κακές αποφάσεις. Δεν μπορώ να εξηγήσω με ποιον ακριβώς τρόπο το πέτυχε, αλλά με άλλαξε. Ο δεσμός που αναπτύχθηκε ανάμεσά μας, μάλλον, ήταν αυτό που απάλυνε την αγριάδα μου. Και το να θέλω πάντα το καλύτερο για εκείνη, με ανάγκασε να αμφισβητώ κάθε απόφαση που θα πάρω. Χάρη σε εκείνη πάτησα πιο γερά στα πόδια μου και αγάπησα την ηρεμία.

Με έκανε πιο ευσυνείδητη και ισορροπημένη

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου με απασχολούσε πώς δείχνει το σώμα μου. Ήμουν πάντα γεματούλα και ήθελα να φορώ τουλάχιστον δύο νούμερα μικρότερο παντελόνι –ήθελα να χάσω γύρω στα 7 κιλάκια –όχι παραπάνω! Και πολλές φορές έχω χαρακτηρίσει με άσχημα λόγια το σώμα και την εικόνα μου. Μετά, όμως, όταν ήρθε ο κόρη μου και συνειδητοποίησα, ότι είναι πάντα εκεί να με κοιτάζει και να με ακούει, συνειδητοποίησα με πόνο ψυχής πόσο κακό θα μπορούσα να της κάνω, αν συνέχιζα να μιλάω έτσι. Είδα πόσο διαστρεβλωμένη εικόνα είχα για το σώμα μου. Και δεν θα ήθελα ποτέ να την κάνω να νιώθει και εκείνη έτσι.

Με έκανε να φοβάμαι περισσότερο

Ως γυναίκα, είχα πάντα υπ’όψιν μου τους κινδύνους που κάθε γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει στον κόσμο. Έχω υπάρξει θύμα και εγώ η ίδια, όμως με κάποιον τρόπο κατάφερα όχι μόνο να προσέχω και να φροντίζω τον εαυτό μου, αλλά και να αντιδρώ όταν χρειάζεται. Μέχρι πριν γίνω μαμά ένιωθα, ότι είχα τη δύναμη να αποφύγω κάθε κίνδυνο.

Μετά, όμως, ήρθε το κοριτσάκι μου. Και κάθε μέρα την κοίταζα με θαυμασμό. Και ο φόβος επανήλθε. Όχι φόβος για εμένα, αλλά για τον κόσμο στον οποίον μεγαλώνει, στον οποίον γυναίκες πέφτουν καθημερινά θύματα βιασμού, κακοποίησης, λεκτικής ή ψυχολογικής βίας.

Τέτοιον φόβο δεν είχα νιώσει ποτέ πριν γίνω μαμά. Αλλά πλέον φοβάμαι διαρκώς για την ασφάλειά της.

Με έκανε πιο θυμωμένη

Και ο φόβος αυτός αναπόφευκτα με έκανε πιο θυμωμένη. Ειλικρινά, πριν γίνω μαμά δεν προασπιζόμουν τόσο τα δικαιώματα των γυναικών, όσο τώρα. Σίγουρα, συμφωνούσα με όλα τα ζητήματα σχετικά με την προστασία τους τους, αλλά πλέον ασχολούμαι ενεργά. Θυμώνω για την ανισότητα στους μισθούς ή στην εργασιακή αντιμετώπιση, για το πόσο βοηθούν οι άνδρες τις γυναίκες στο σπίτι –και το πώς μεγαλώνουν για να φτάσουν να φέρονται έτσι.

Τώρα που είμαι μαμά μιας κόρης, την οποία θέλω να προστατεύσω, το ένστικτό μου είναι ανά πάσα στιγμή σε εγρήγορση και θέλω να παλέψω για να ζήσει εκείνη σε έναν καλύτερο κόσμο.

Με έκανε πιο γενναία

Πίστευα ότι ήμουν γενναία πριν γίνω μαμά, αλλά έκανα λάθος. Άφηνα πολλούς να με «πατάνε» χωρίς να μιλάω, μόνο και μόνο για να μην ταράξω τα νερά. Δεν έλεγα τίποτα, ακόμα κι αν με πλήγωναν. Έκανα πίσω και απέφευγα τις συγκρούσεις με κάθε τρόπο.

Όχι πια, όμως. Πλέον η κόρη μου με βλέπει. Και εγώ θέλω να γίνομαι πρότυπο θάρρους, ώστε μια μέρα να κάνει και εκείνη το ίδιο. Λέω ανοιχτά τη γνώμη μου. Φωνάζω όταν βλέπω την αδικία. Βάζω όρια και απαιτώ περισσότερα, τόσο από τον εαυτό μου όσο και από τους γύρω μου.

Επίσης, κυνηγάω τους στόχους μου πολύ πιο έντονα από το παρελθόν και αναλαμβάνω ρίσκα που άλλοτε δίσταζα. Γιατί θέλω η κόρη μου να μεγαλώσει και να δει, ότι η μαμά της προσπαθεί για κάτι περισσότερο –για κάτι καλύτερο.

Θέλω να ξέρει τι σημαίνει μια γυναίκα να κυνηγάει τα όνειρά της.

πηγή κεντρική φωτο: TWENTY20