Οι αριστερόχειρες έχουν καλύτερες επιδόσεις στα Μαθηματικά από τους δεξιόχειρες

Ερευνητές από τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ολλανδία πραγματοποίησαν σειρά πειραμάτων με περισσότερους από 2.300 μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, και διαπίστωσαν ότι οι αριστερόχειρες είναι καλύτεροι από τους δεξιόχειρες στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων. Μάλιστα, όσο πιο δύσκολο είναι το πρόβλημα τόσο μεγαλύτερη είναι η υπεροχή τους, σύμφωνα με τη νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ψυχολογίας Frontiers in Psychology.

Οι μαθητές κλήθηκαν να λύσουν μαθηματικά προβλήματα με διαφόρους βαθμούς δυσκολίας και διαπιστώθηκε ότι και οι δύο κατηγορίες έχουν σε γενικές γραμμές παρόμοιες επιδόσεις, όταν τα προβλήματα είναι σχετικά απλά. Όταν όμως ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται, τότε οι αριστερόχειρες υπερτερούν, κάτι που γίνεται μάλιστα ιδιαίτερα εμφανές στα αγόρια.

Από παλιά υπάρχει η πεποίθηση ότι το ταλέντο σχετίζεται με την αριστεροχειρία. Ο Αμαντέους Μότσαρτ, η Μαρί Κιουρί, ο Μαρκ Τουέιν, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Λιονέλ Μέσι ανήκουν στην ομάδα των αριστερόχειρων.

Η προτίμηση στο ένα χέρι ή το άλλο θεωρείται από τη νευροεπιστήμη ότι αποτελεί εκδήλωση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Οι αριστερόχειρες εμφανίζουν κατά μέσο όρο πιο ανεπτυγμένο δεξί ημισφαίριο εγκεφάλου, ενώ οι δεξιόχειρες πιο ανεπτυγμένο αριστερό ημισφαίριο.

Επιπλέον, η δέσμη νευρικών ινών που συνδέει τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια, είναι συνήθως μεγαλύτερη στους αριστερόχειρες, κάτι το οποίο είναι άγνωστο γιατί συμβαίνει. Αυτή η βελτιωμένη «συνδεσμολογία», σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, επιτρέπει στους αριστερόχειρες να διαθέτουν ανώτερη εγκεφαλική επεξεργασία των πληροφοριών. Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί υπάρχει μεγαλύτερη αναλογία αριστερόχειρων μεταξύ καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, μαθηματικών κ.ά.