Οι επιστήμονες ίσως βρήκαν την τροφή που καταπολεμά το παιδικό άσθμα

Μια νέα κλινική μελέτη που έγινε σε συνεργασία του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, το European Institute of Nutritional Medicine (E.I.Nu.M) της Ρώμης και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έδειξε ότι παιδιά με άσθμα που ακολούθησαν μια υγιεινή Μεσογειακή δίαιτα εμπλουτισμένη με λιπαρά ψάρια είχαν βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία μετά από έξι μήνες.

Στην κλινική μελέτη πήραν μέρος  64 παιδιά  από την Αθήνα, ηλικίας 5 έως 12 ετών με ήπια συμπτώματα άσθματος και οι ερευνητές από Ελλάδα και Αυστραλία τα χώρισαν σε δυο ομάδες. Η μία ομάδα ακολούθησε μια συμβατική διατροφή και η άλλη ομάδα κατανάλωνε δύο γεύματα μαγειρεμένων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα για έξι μήνες. Στο τέλος της μελέτης, βρέθηκε ότι τα παιδιά που κατανάλωσαν ψάρι είχαν μειωμένη βρογχική φλεγμονή κατά 14 μονάδες.

Η επικεφαλής της μελέτης, Μαρία Παπαμιχαήλ  από το Πανεπιστήμιο La Trobe ανέφερε ότι τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε έναν συνεχώς αυξανόμενο όγκο αποδείξεων που δείχνει ότι η υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να δώσει τη θεραπεία στο  παιδικό άσθμα.  Όπως αναφέρει η ίδια, από τη μία ξέρουμε ότι τα πολλά λιπαρά, η ζάχαρη και το αλάτι μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση, από την άλλη, όμως, βλέπουμε ότι υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν. Τα λιπαρά ψάρια, πλούσια σε  ωμέγα-3  έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τέτοιων ψαριών  δυο φορές την εβδομάδα  μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στους πνεύμονες σε ασθματικά παιδιά.

Η καθηγήτρια, Κατερίνα Ιτσιοπούλος, ανάφερε ότι τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, καθώς μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, με πολλές φυτικές τροφές και ψάρια μπορεί να δράσει αποτελεσματικά.

Ο Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine αναφέρει ότι: «Το άσθμα είναι μια ασθένεια που οφείλεται σε αυξημένη αντίδραση του ανοσοποιητικού και ανήκει μαζί με τις αλλεργίες στην ευρύτερη κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι αναλύσεις που διενεργήθηκαν στα παιδιά έδειξαν διαφορά επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών που ρυθμίζουν τη φλεγμονή, πριν και μετά τη διατροφική παρέμβαση και αναδεικνύουν το κεντρικό ρόλο της διατροφής στις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις των χρόνιων και αυτοάνοσων ασθενειών».

Ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Bircan Erbas από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του La Trobe είναι ειδικός στο άσθμα και τις αλλεργίες, και συμμετείχε στην επίβλεψη της μελέτης.