Αρχική InfoBaby Τοκετός Οι γυναίκες που γεννούν πρόωρα έχουν ένα σήμα έγκαιρης προειδοποίησης για τη μελλοντική τους υγεία

Οι γυναίκες που γεννούν πρόωρα έχουν ένα σήμα έγκαιρης προειδοποίησης για τη μελλοντική τους υγεία

Οι γυναίκες που γεννούν πρόωρα έχουν ένα σήμα έγκαιρης προειδοποίησης για τη μελλοντική τους υγεία

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αφορούν παθήσεις της καρδιάς ή των αιμοφόρων αγγείων και οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή τους είναι:

 • Αρτηριακή υπέρταση
 • Προεκλαμψία
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • ΚάπνισμαΠαχυσαρκία
 • Δυσλιπιδαιμία
 • Κληρονομικότητα

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με έρευνες, η σχέση πρόωρου τοκετού και καρδιαγγειακών παθήσεων στις περισσότερες περιπτώσεις δεν οφείλεται στους γνωστούς παράγοντες κινδύνου που προαναφέρθηκαν, αλλά είναι ανεξάρτητη από αυτούς.

Ποιά είναι τα ερευνητικά δεδομένα;
70.000 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έλαβαν μέρος σε μια μελέτη που ανακοινώθηκε στο περιοδικό Circulation τον Φεβρουάριο του 2017 και τα αποτελέσματά της, έδειξαν ότι:

Οι γυναίκες που γέννησαν πρόωρα από 32 έως 37 εβδομάδες είχαν 22% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις (έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο) στο μέλλον.Οι γυναίκες που γέννησαν πρόωρα και νωρίτερα από την 32 εβδομάδα είχαν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν στο μέλλον καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνες που γέννησαν κανονικά.
Από την έρευνα φάνηκε ότι μόνο το 14% των γυναικών που είχαν πρόωρο τοκετό είχαν ήδη κάποιον τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου που προαναφέρθηκαν. Επιπλέον, οι ερευνητές τόνισαν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διαλευκάνουν την σχέση πρόωρου τοκετού και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ποια συμπεράσματα προκύπτουν;
Η συγκεκριμένη μελέτη αναδεικνύει ότι οι γυναίκες που γεννούν πρόωρα πρέπει να παρακολουθούνται συχνότερα και με μεγαλύτερη προσοχή με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων που πιθανόν ελλοχεύουν στο μέλλον.

Είναι γνωστό ότι η αθηρωμάτωση των αρτηριών (πάθηση που οδηγεί στην απόφραξη των αρτηριών με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή/και το εγκεφαλικό επεισόδιο) αναπτύσσεται από νεαρή ηλικία και εξελίσσεται σε όλη την ζωή, γι’ αυτό όλοι μας πρέπει να εφαρμόζουμε τα εξής:

 1. τρώμε υγιεινά, στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής
 2. Να ασκούμαστε συστηματικά, δίνοντας έμφαση στης αερόβια άσκηση
 3. Να ελέγχουμε το σωματικό μας βάρος συνδυάζοντας δίαιτα και σωματική δραστηριότητα
 4. Να προσέχουμε τις τιμές της αρτηριακής μας πίεσης
 5. Να παρακολουθούμε τις τιμές του σακχάρου και της χοληστερίνης στο αίμα
 6. Να αποφεύγουμε τις κακές συνήθειες, όπως είναι το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ.

Όπως φάνηκε από την παραπάνω μελέτη, οι γυναίκες που γεννούν πρόωρα έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια μορφή καρδιοπάθειας στο μέλλον. Οπότε, θα πρέπει εκτός από τις παραπάνω συστάσεις να παρακολουθούνται συστηματικά από καρδιολόγο με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και πιθανή θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων.

του Γεώργιου Κούσκου, MedNutrition.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.