Αρχική InfoKids Υγεία Οι «-ίτιδες» που μας μπερδεύουν - Τα 3 πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι γονείς όταν μια λοίμωξη εξελίσσεται

Οι «-ίτιδες» που μας μπερδεύουν - Τα 3 πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι γονείς όταν μια λοίμωξη εξελίσσεται

Οι «-ίτιδες» που μας μπερδεύουν - Τα 3 πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι γονείς όταν μια λοίμωξη εξελίσσεται

«Είναι κολλητική η ωτίτιδα;»

«Έχει 39 πυρετό αλλά δεν είναι ίωση, κρύωσε»

«Έκανα πυρετό γιατρέ από σήμερα το πρωί, ο γιατρός διέγνωσε φαρυγγίτιδα και μου έδωσε αντιβίωση για να μην κολλήσω το παιδί»

«Το παιδί είχε λαρυγγίτιδα το βράδυ, του ξεκίνησαν αντιβίωση»

Και η σύγχυση στο θέμα λοιμώξεις καλά κρατεί.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Τι ακριβώς σημαίνει όταν ένας γιατρός σας δίνει ως διάγνωση «φαρυγγίτιδα» ή οποιαδήποτε άλλη –ίτιδα; Λοίμωξη, ίωση, μικρόβιο, κρύωμα, ευαισθησία, τι ακριβώς;

Ο παιδίατρος, Στέλιος Παπαβέντσης, συμβουλεύει τους γονείς τα 3 πράγματα που πρέπει να ξέρουν όταν μια λοίμωξη εξελίσσεται

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κατανοήσουν όλοι είναι: Δεν είναι κάθε –ίτιδα λοίμωξηούτε είναι κάθε –ίτιδα μικρόβιο, και φυσικά δεν θεραπεύεται κάθε –ίτιδα με αντιβιοτικά.

ίτιδα (πχ λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, ωτίτιδα, ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, σκωληκοειδίτιδα, πνευμονίτιδα, τενοντίτιδα) είναι φλεγμονή σε κάποιο σημείο του οργανισμού μας. Η φλεγμονή είναι τοπική αντίδραση του οργανισμού μας απέναντι σε έναν βλαπτικό, ερεθιστικό παράγοντα. Ανεξάρτητα από το ποιος παράγοντας είναι αυτός, η φλεγμονή έχει κοινά χαρακτηριστικά: επιστρατεύονται τοπικά τα κύτταρα φλεγμονής και οι αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, συρρέουν στο σημείο, με αποτέλεσμα εκεί να αναπτύσσεται με το μάτι κοκκινίλα, πρήξιμο, οίδημα, το σημείο να γίνεται πιο ζεστό και να πονάει. Είτε μιλάμε για το γόνατο, είτε για το φάρυγγα, είτε για το έντερο.

Απέναντι σε τι μπορεί να αντιδρά ο οργανισμός μας; Δύο κατηγορίες ερεθιστικών παραγόντων:

Εξωγενείς:

 • Μικρο-οργανισμοί που εισέρχονται στο σημείο εκείνο του σώματος, όπως
  • Ιοί
  • Μικρόβια
  • Παράσιτα, μύκητες κλπ
 • Αλλεργιογόνα, δηλαδή κάποια πρωτείνη στο περιβάλλον στην οποία αντιδρούμε υπερβολικά με αλλεργική φλεγμονώδη αντίδραση
 • Περιβαλλοντικές συνθήκες, πχ αγειοκινητικές ρινίτιδες με διαφορές ζέστη-κρύο, μη λοιμώδεις λαρυγγίτιδες σε ευαίσθητα άτομα φθινοπωρινές ημέρες υγρασίας και μεταβολής του καιρού, φαρυγγίτιδες συνέπεια καπνίσματος.

Ενδογενείς:

 • Ενδογενή μικρόβια, δυνητικά παθογόνα που συνήθως βρίσκονται σε ισορροπία ως φυσιολογική χλωρίδα μέσα μας ή πάνω μας, πχ κολοβακτηρίδιο στο έντερο, αλλά εποφθαλμιούν προκαλώντας νόσηση όταν η άμυνά μας, τοπικά η γενικά, πέφτει
 • Καταπόνηση του σημείου, τραυματισμός, πχ τενοντίτιδα ως αποτέλεσμα έντονης άσκησης
 • Δική μας πρωτείνη, που μοιάζει με κάποιον εξωγενή βλαπτικό παράγοντα, μπερδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να αντιδρούμε στα δικά μας συσταστικά, προκαλώντας φλεγμονή αυτοάνοσηςαιτιολογίας
 • Καρκινικά κύτταρα, στα οποία μπορεί να αντιδρά πάλι η άμυνά μας με δημιουργία φλεγμονής, πχ εικόνα φλοιού πορτοκαλιού σε καρκίνο μαστού.

Επομένως: Δεν είναι κάθε –ίτιδα λοίμωξη, ούτε μικρόβιο, ούτε αυτόματα θέλουν όλες αντιβίωση. Ιτιδα δεν σημαίνει τίποτε άλλο από φλεγμονή και δεν δείχνει τίποτα για την αιτιολογία, τι προκάλεσε αυτή τη φλεγμονή.

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κατανοήσουν όλοι είναι: Δεν υπάρχει μόνο «κρύωμα».

Νοσούμε κλινικά από μια λοίμωξη ως αποτέλεσμα συνδυασμού 3 παραγόντων:

 1. Ενός παθογόνου παράγοντα που μας προσβάλλει και μπαίνει μέσα στο σώμα μας, σε σημεία που δεν πρέπει να συγκεντρώνεται φυσιολογικά σημαντικά, συνήθως ιού ή μικροβίου
 2. Της έντασης της προσβολής, του ιιού ή μικροβιακού δηλαδή φορτίου: Θα νοσήσουμε βαρύτερα αν είχαμε πολύ στενή επαφή με άτομο με φυματίωση και μας μετέφερε μεγάλο μικροβιακό φορτίο. Το μικρότερο αδερφάκι θα νοσήσει ελαφρύτερα αν το μεγαλύτερο αδερφάκι πλένει σχολαστικά τα χέρια του με σαπούνι, φυσάει τη μύτη σε μαντηλάκια μιας χρήσης και δεν φιλάει το μωρό
 3. Της άμυνας του οργανισμού μας, δηλαδή της κατάστασης του ανοσοποιητικού μας συστήματος τη δεδομένη στιγμή. Για παράδειγμα, με το ίδιο στέλεχος ιλαράς και την ίδια ένταση επαφής με πάσχον άτομο, θα νοσήσει βαρύτερα το παιδί που κάνει χημειοθεραπείες για λευχαιμία. Για την ίδια ίωση, θα νοσήσει πιθανόν βαρύτερα το παιδάκι που πηγαίνει πρώτη χρονιά παιδικό σταθμό, έχει ήδη περάσει απανωτές ιώσεις εδώ και 3 μήνες και δεν τρώει καλά εδώ και καιρό λόγω συνεχών ρινοιών και ρινίτιδων, παρά το παιδάκι που τρώει καλά και έχει καιρό να περάσει άλλες ιώσεις.

Το τρίτο πράγμα που πρέπει να κατανοήσουν όλοι είναι: Συγκεκριμένος παθογόνος παράγοντας μπορεί να κάνει εντελώς διαφορετικές κλινικές εικόνες σε άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας ή στην κοινότητα.

Το ότι ο πατέρας έπαθε πνευμονία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κολλήσει πνευμονία στα παιδιά του. Το ότι το παιδάκι πήρε αντιβίωση για ωτίτιδα δεν σημαίνει ότι και το αδερφάκι του θα χρειαστεί και αυτό αντιβίωση για ωτίτιδα. Το αδερφάκι δημοτικού νοσεί με ήπια φαρυγγίτιδα, μεταδίδει τον ιό στο βρέφος αδερφάκι του που εκδηλώνει βαριά βρογχιολίτιδα. Γρίπη περνάει μέσα σε μια οικογένεια, η μητέρα την περνάει με απλό πονόλαιμο μιας ημέρας, ο μπαμπάς έχει 3 μέρες εξαντλητικό υψηλό πυρετό, το παιδί παθαίνει την 4η μέρα ωτίτιδα και παίρνει αντιβίωση, ο παππούς στο νοσοκομείο με απαπνευστική ανεπάρκεια.

Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και μοναδικός, και όπως είπαμε παραπάνω, το τι θα εκδηλώσει ως νόσο ως συνέπεια προσβολής από συγκεκριμένο ιό ή μικρόβιο είναι αποτέλεσμα και της άμυνάς του τη δεδομένη στιγμή, και των γενικών ευαισθησιών του οργανισμού του, και της έντασης του φορτίου – προσβολής.

Για να το πούμε πιο απλά, ένα μικρόβιο ή ιός μπορεί να χτυπάει άλλους αλλιώς. Για παράδειγμα, πρόσφατη οικογένεια στο ιατρείο το χειμώνα ήρθε με εμφανές ιστορικό ότι όλοι περάσανε στο σπίτι γρίπη, ιό της γρίπης δηλαδή, ο καθένας με το δικό του τρόπο: η μητέρα έκανε λίγη μύξα χωρίς καν πυρετό, ο πατέρας πήρε διάγνωση φαρυγγίτιδα με πυρετό 2 ημερών και πήρε δυστυχώς αντιβίωση για απλή γρίπη, η γιαγιά με ιστορικό παλιών ιγμορίτιδων έκανε βαριά ιγμορίτιδα που χρειάστηκε σωστά αντιβίωση, το μωρό έκανε εικόνα μη επιπλεγμένης βρογχιολίτιδας χωρίς καμία ανάγκη αντιβίωσης, ο παππούς χρειάστηκε αντιμηκυτιασικά γιατί η γρίπη έριξε τοπικά την άμυνα στο στόμα του και γέμισε κάντιντα, ενώ ο θείος που ήταν μαζί τους είχε κάνει το εμβόλιο γρίπης και δεν είχε κανένα σύμπτωμα .


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter