Οι καφέ κηλίδες στο δέρμα αυτής της 5χρονης αποδείχτηκαν μια σπάνια μορφή καρκίνου

Όταν η Charlie Thomas γεννήθηκε, τον Οκτώβριο του 2014, οι γονείς της ήξεραν, ότι κάτι δεν πάει καλά: Το κοριτσάκι, από το Moore της Oklahoma, είχε καφέ κηλίδες (τις λεγόμενες  café au lait) σε όλα τα πόδια και τα χέρια. Οι γιατροί είπαν αρχικά, ότι επρόκειτο απλά για εκ γενετής σημάδια, όμως οι γονείς δεν αρκέστηκαν σε αυτή την άποψη και ζήτησαν τις γνώμες πολλών γιατρών, βάζοντας την Charlie σε μια διαδικασία διαρκών εξετάσεων.

Και έκαναν πολύ καλά γιατί η διάγνωση ήταν χειρότερη από αυτό που φοβόντουσαν: Νευροϊνωμάτωση, μια σπάνια πάθηση που προκάλεσε στο παιδί τη δημιουργία μεγάλων όγκων στους ιστούς των νεύρων, αλλά και έναν εξαιρετικά επικίνδυνο στον εγκέφαλο.

Οι όγκοι που προκαλούνται από αυτή την ασθένεια είναι συνήθως καλοήθεις, όμως κάποιοι μπορεί να είναι επικίνδυνοι και οι γιατροί πιστεύουν, ότι αυτοί της Charlie είναι καρκινικοί.

Η Charlie ξεκίνησε μια σειρά χημειοθεραπειών, με την ελπίδα να μειωθούν οι όγκοι πριν της προκαλέσουν σοβαρή ζημιά, όπως π.χ. βλάβη στην όραση και την κινητικότητά της.

Οι καφέ εκ γενετής κηλίδες, που μπορεί να εμφανιστούν μέσα στον πρώτο χρόνο ζωής, αποτελούν συχνά ένδειξη νευροϊνωμάτωσης. Όσοι τις έχουν μπορεί να υποφέρουν από επιπλοκές όπως απώλεια ακοής, όρασης, αλλά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η διαταραχή αυτή αφορά περίπου έναν στους 3.000-4.000 ανθρώπους ανά τον κόσμο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας.

Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά οι γιατροί μπορούν να παρακολουθούν τους όγκους και χειρουργικά να τους αφαιρούν, αν αυτό είναι εφικτό.

Τον Ιούλιο του 2018, η Charlie υποβλήθηκε σε χειρουργείο για να αφαιρέσει μεγάλα μέρη των όγκων της και ακόμα κάνει χημειοθεραπείες. Η μητέρα της αναζητά τρόπους για να την ψυχαγωγεί κατά την διάρκεια κάθε επίσκεψης στο νοσοκομείο.

«Την τρυπούν, της βάζουν την ένεση της χημειοθεραπείας και από εκείνο το σημείο και μετά είναι σα να μη συνέβη τίποτα. Αρχίζει να παίζει με τις κούκλες της, να ζωγραφίζει και να βλέπει βίντεο στο YouTube», λέει η μαμά της και προσθέτει: «Οι γιατροί δεν μπορούν να προβλέψουν αν θα εμφανιστούν νέοι όγκοι, πάντως το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως σιγά-σιγά συρρικνώνονται. Αυτή τη στιγμή είμαστε σταθεροί. Δεν ξέρουμε για πόσο καιρό ακόμα θα χρειαστεί να κάνει χημειοθεραπείες, αλλά εκείνη συνεχίζει να το αντιμετωπίζει με απίστευτη γενναιότητα! Είναι φοβερή!»

Δείτε στο βίντεο παρακάτω την περιπέτεια της Charlie: