Οι μέλισσες κοιμούνται αγκαλιά και 4 ακόμη πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα πιο πολύτιμα όντα πάνω στη γη

μέλισσες2

«Περνά περνά η μέλισσα» τραγουδούσαμε ως παιδιά και το ίδιο τραγουδάκι μαθαίνουμε και στα δικά μας πιτσιρίκια, για να παίζουν με τους φίλους τους.

Πόσοι από εμάς, όμως, γνωρίζουμε πόσο επηρεάζει μια μέλισσα τη ζωή μας;

Διαβάστε παρακάτω 10 στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι μέλισσες είναι τα πολυτιμότερα όντα πάνω στη γη και μοιραστείτε με τα παιδιά τις γνώσεις σας, έτσι ώστε και εκείνα να γνωρίζουν και να σέβονται το θαύμα αυτό της φύσης.

Οι κοινωνίες και ο πληθυσμός που μειώνεται

Η μέλισσα ανήκει στην τάξη των υμενόπτερων εντόμων και θεωρείται το πιο σπουδαίο για τον άνθρωπο αλλά και για τη φύση. Ζει σε κοινωνίες και είναι ένα από τα πιο εργατικά πλάσματα του περιβάλλοντός μας.

Δυστυχώς, ο πληθυσμός των μελισσών τα τελευταία χρόνια μειώνεται δραματικά με τις συνέπειες για την ανθρώπινη κοινωνία και το περιβάλλον να είναι καταστροφικές. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αν εξαφανιστούν οι μέλισσες σειρά έχει το ανθρώπινο είδος.

Τι θα συμβεί αν εξαφανιστούν οι μέλισσες

Φαντάζεστε το καλοκαίρι χωρίς καρπούζι, πεπόνι, αγγουράκι, ή μελιτζάνα; Χωρίς νόστιμα φρούτα και λαχανικά;

Όλα αυτά, καθώς και τα όμορφα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά λουλούδια εξαρτώνται από τις μέλισσες για την επικονίασή τους, δηλαδή τη γονιμοποίηση του άνθους για να παραχθεί ο καρπός τους.

Χωρίς τις μέλισσες το 1/3 της διατροφής μας θα εξαφανιστεί, αφού είναι απαραίτητες, μαζί με τις πεταλούδες, για την επικονίαση των φυτών – μεταφέρουν τη γύρη και γονιμοποιούν τα άνθη προκειμένου να γίνουν καρποί.

Η μείωση του πληθυσμού των μελισσών, επίσης, θα έχει σοβαρές συνέπειες και στην οικονομία της δικής μας κοινωνίας. Χωρίς τις μέλισσες το 71% των καλλιεργειών παγκοσμίως θα μειώσουν σημαντικά την παραγωγή τους και έτσι θα εκτοξευθούν οι τιμές των προϊόντων.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τις μέλισσες

Η σοβαρότερη απειλή για τις μέλισσες προέρχεται από τα χημικά φυτοφάρμακα υψηλής τοξικότητας που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανικές καλλιέργειες. Τα φάρμακα αυτά δηλητηριάζουν τις μέλισσες.

Επιπλέον, οι μονοκαλλιέργειες δεν επιτρέπουν στις μέλισσες να τρέφονται με μεγάλη ποικιλία φυτών για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Τέλος, μεγάλος κίνδυνος για τις μέλισσες είναι και τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα της κινητής τηλεφωνίας, τα οποία αποπροσανατολίζουν τις μέλισσες, με αποτέλεσμα εκείνες να χάνουν την κατεύθυνσή τους και να μην μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους για την εύρεση τροφής.

Πώς μπορούμε να τις σώσουμε

Αν πάρουμε μέτρα την προώθηση της βιοποικιλότητας στην αγροτική γη και την προστασία των οικοσυστημάτων που είναι ακόμη ανέπαφα, μπορούμε να προσφέρουμε στις μέλισσες το περιβάλλον που χρειάζονται.

Οι μέλισσες κοιμούνται αγκαλιασμένες

μέλισσες1
πηγή: Facebook page – Η ζωή είναι όμορφη

Μια φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες, μας μαθαίνει και κάτι, που πολλοί από εμάς, σίγουρα δεν γνωρίζαμε:

Οι μέλισσες κοιμούνται περίπου 5 με 8 ώρες την ημέρα, συνήθως μέσα στα λουλούδια και έχοντας τα πόδια τους μπλεγμένα!