Αρχική InfoKids Νέα Οι μπαμπάδες "αγκάλιασαν" την άδεια πατρότητας - 320 αιτήσεις στις πρώτες 9 μέρες- Τι ισχύει για άγαμους πατέρες

Οι μπαμπάδες "αγκάλιασαν" την άδεια πατρότητας - 320 αιτήσεις στις πρώτες 9 μέρες- Τι ισχύει για άγαμους πατέρες

Οι μπαμπάδες "αγκάλιασαν" την άδεια πατρότητας - 320 αιτήσεις στις πρώτες 9 μέρες- Τι ισχύει για άγαμους πατέρες

Περισσότερες από τριακόσιες αιτήσεις από πατέρες που επιθυμούν να επωφεληθούν της νέας νομοθεσίας για πληρωμένη άδεια πατρότητας, έχουν υποβληθεί έως τώρα στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ, από την 1η μέχρι και τις 9 Αυγούστου υποβλήθηκαν συγκεκριμένα 320 αιτήσεις. Με το ετήσιο κόστος της άδειας πατρότητας για τα κρατικά ταμεία, να υπολογίζεται κοντά στα 4,5 με 5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, το επίδομα της άδειας πατρότητας παρέχεται για δύο εβδομάδες και ανέρχεται στο 72 τοις εκατόν, των ασφαλιστέων αποδοχών του δικαιούχου.

Το επίδομα πατρότητας βασίζεται στην ίδια φόρμουλα υπολογισμού, όπως και στην περίπτωση του επιδόματος άδειας μητρότητας. Δηλαδή, το δικαίωμα μπορούν να το ασκήσουν σε μια περίοδο 16 εβδομάδων από την εβδομάδα του τοκετού.

Προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος είναι πως στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα πρέπει να είναι και η μητέρα με άδεια μητρότητας διότι γέννησε ή υιοθέτησε, ή απέκτησε παιδί από παρένθετη μητέρα.

Επιπλέον διευκρινίζεται ότι ο πατέρας θα πρέπει να ενημερώσει τον εργοδότη του 15 μέρες προηγουμένως και η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί μετά την πραγματοποίηση του τοκετού συνοδευόμενη από το πιστοποιητικό γέννησης, γάμου ή πιστοποιητικό συμβίωσης.

Oι άγαμοι μπαμπάδες δεν δικαιούνται άδεια πατρότητας

Πολλοί μπαμπάδες κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση έναντι των άγαμων πατεράδων καθώς δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος. Η σύγχυση προέκυψε αφού, στην αίτηση για επίδομα πατρότητας, υπάρχει και η επιλογή του άγαμου πατέρα, κάτι που τελικά δεν ισχύει.

Το επίδομα πατρότητας αφορά μόνο νομότυπα συζύγους.

Αυτό ερμηνεύεται με τις εξής τρεις πρόνοιες:

Α) Τέλεση θρησκευτικού γάμου
2) Τέλεση πολιτικού γάμου
3) Σύμφωνο συμβίωσης

Σημειώνεται ότι το επίδομα πατρότητας δεν το δικαιούνται πατέρες που δεν ανήκουν σε μία από τις πιο πάνω κατηγορίες, έστω και εάν αναγνώρισαν το παιδί τους.
Στα αξιοσημείωτα, επίσης, ότι δικαιούχοι είναι μόνο ετερόφυλοι πατέρες.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.