Οι οθόνες στο αυτοκίνητο βλάπτουν σοβαρά την υγεία των παιδιών μας

Έχετε παρατηρήσει κάποια αυτοκίνητα που έχουν ενσωματωμένες οθόνες, ώστε να παρακολουθούν ταινίες τα παιδιά που κάθονται στο πίσω κάθισμα; Ποιο παιδί δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο στο οικογενειακό αυτοκίνητο, ε; Για να αναπληρώσουν την επιθυμία των παιδιών να παρακολουθούν διαρκώς βίντεο σε smartphones και tablets, λοιπόν, πολλοί γονείς τους επιτρέπουν, κατά την διάρκεια μιας διαδρομής με το αυτοκίνητο να καθηλώνονται πίσω από μία οθόνη.

Όλο και πιο συχνά αναρωτιόμαστε τελευταία τι έχουν πάθει τα σημερινά παιδιά. Γιατί έχουν τόσο προβλήματα με τους συμμαθητές και το bullying, γιατί κατηγορούνται τόσο συχνά για διάσπαση προσοχής, γιατί δεν κοιμούνται καλά το βράδυ. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν ακούν οδηγίες, γιατί δεν σέβονται το ένα το άλλο και τους ενήλικες, γιατί αδυνατούν να επικοινωνήσουν και να κουβεντιάσουν κανονικά… Η απάντηση είναι τόσο απλή: Γιατί έτσι μεγαλώνουν!

Δεν το λέμε εμείς μα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ότι τα παιδιά που κοιτάζουν διαρκώς μια οθόνη, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, σε εστιατόρια, αυτοκίνητα, παραλίες κ.λ.π. δεν αναπτύσσουν τις απαραίτητες κοινωνικές / σωματικές / πνευματικές δεξιότητες. Πρόσφατα, μάλιστα, ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια χαρακτηρίστηκε επίσημα «διαταραχή», με τους επιστήμονες να ωρύονται για τον εθισμό που προκαλούν οι οθόνες στα μικρά παιδιά.

Οι περισσότεροι γονείς αυτή την εποχή των καλοκαιρινών διακοπών θα περάσουν πολλές ώρες σε ένα αυτοκίνητο με τα παιδιά τους. Γκρινιάζουν τα παιδιά έπειτα από πολλές ώρες στο αυτοκίνητο; Ναι. Σας φτάνουν συχνά στα όριά σας; Ναι! Καταφέρνετε, όμως, τελικά να φτάσετε στον προορισμό σας μια χαρά; Επίσης ναι. Με κουβέντα, μουσική, παιχνίδι, κανέναν τσακωμό ή απλά χωρίς να μιλάτε, έχετε την ευκαιρία να περάσετε μερικές ώρες πραγματικής συνύπαρξης.

Η οθόνη στο ταξίδι είναι κάτι που έχει ένα νόημα σε ταξίδια άνω των 3-4 ωρών, π.χ. στο καράβι ή το αεροπλάνο. Όχι για να πας από την Αθήνα μέχρι την Πάτρα!

Βοηθήστε τα παιδιά σας να μάθουν να κουβεντιάζουν. Βοηθήστε τα να βρίσκουν μόνα τους λύσεις όταν βαριούνται –να «ρυθμίζουν» μόνα τους αυτά που νιώθουν, και κυρίως μάθετε στα παιδιά σας σέβονται τους ανθρώπους γύρω τους! Η διαρκής ενασχόληση με μία οθόνη, η διαρκής διέγερση του εγκεφάλου τους, είναι πράξη αμέλειας και ανευθυνότητας. Προσπαθήστε, λοιπόν, τουλάχιστον στο αυτοκίνητο, να την περιορίσετε.

Κάποια μέρα θα ευγνωμονείτε τους εαυτούς σας!

Πηγή: mom.me