Οι τύποι γονιών και πώς επηρεάζουν τα παιδιά

Η σχέση γονέα και παιδιού είναι κομβική τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Ειδικοί, μάλιστα,  χωρίζουν τους γονείς σε τύπους και στυλ και ισχυρίζονται, ότι το διαφορετικό στυλ του κάθε γονιού ασκεί μεγάλη επιρροή στο παιδί του.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό η σχέση με τα παιδιά σας να είναι υποστηρικτική και ήρεμη και εσείς να αποτελείτε ένα υγιές πρότυπο για τα παιδιά σας. Και αυτό επειδή ο τρόπος που αλληλεπιδράτε με το παιδί σας και ο τρόπος που το πειθαρχείτε θα το επηρεάζουν για όλη του τη ζωή.

Επιστήμονες και ψυχολόγοι έχουν αναγνωρίσει τους παρακάτω 4 τύπους γονέων:

  • Τον επικριτικό γονέα
  • Τον παραχωρητικό γονέα
  • Τον αποστασιοποιημένο γονέα και
  • Τον συναισθηματικό μέντορα

Κάθε τύπος προσεγγίζει διαφορετικά το θέμα «ανατροφή παιδιού» και μπορεί να αναγνωριστεί με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά, ενώ τα παιδιά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το κάθε «πρότυπο γονέα».

Διαβάστε παρακάτω πώς ο κάθε τύπος γονέα επηρεάζει τα παιδιά:

Ο επικριτικός γονέας δεν τρέφει μεγάλη εκτίμηση για τα συναισθήματα του παιδιού του. Τα αποσιωπά ή τα αγνοεί, δεν νιώθει άνετα όταν εκφράζονται και δεν επιδιώκει την άμεση λύση προβλημάτων, καθώς θεωρεί ότι ο χρόνος τα γιατρεύει όλα.

Οι επικριτικοί γονείς χρησιμοποιούν συχνά φράσεις, όπως «Επειδή το λέω εγώ», όταν το παιδί τούς ζητά τον λόγο για έναν κανόνα. Επικεντρώνονται στην υπακοή του παιδιού και όχι στη συζήτηση μαζί του. Δεν επιτρέπουν, επίσης στα παιδιά να εμπλακούν στην επίλυση προβλημάτων, ενώ χρησιμοποιούν πολύ συχνά την τιμωρία ως μέσο πειθαρχίας.

Οπότε αντί να διδάξουν στο παιδί τους πώς να λαμβάνει καλύτερες αποφάσεις και να κάνει καλύτερες επιλογές, τους δείχνουν πώς να μετανιώνει για όλα τα λάθη του. Ένα παιδί που μεγαλώνει με έναν αποστασιοποιημένο γονέα, τείνει να ακολουθεί ευκολότερα τους κανόνες, αλλά μόνο όταν αυτή η υπακοή συνοδεύεται από κάποιο βραβείο. Επιπλέον, τα παιδιά με επικριτικούς γονείς ίσως γίνονται επιθετικά ή εχθρικά. Επικεντρώνονται στον θυμό και δεν σκέφτονται πώς να βελτιώσουν τα πράγματα την επόμενη φορά, ενώ επειδή οι γονείς τους είναι αυστηροί μπορεί πολύ συχνά να καταφύγουν στο ψέμα για να αποφύγουν την τιμωρία. Τέλος, τα παιδιά με επικριτικούς γονείς είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα αυτοεκτίμησης και σεβασμού στον εαυτό τους.

Ο παραχωρητικός γονέας αποδέχεται οποιαδήποτε έκφραση συναισθήματος και παρηγορεί το παιδί που βιώνει αρνητικά συναισθήματα. Δύσκολα θα θέσει όρια και θα προσφέρει ελάχιστη καθοδήγηση. Είναι επιεικής και θα επιβάλλει τη γνώμη του μόνο αν προκύψει κάποιο πολύ σοβαρό θέμα.

Οι παραχωρητικοί γονείς είναι υπέρμαχοι της φράσης «τα παιδιά θα είναι παιδιά» και ο ρόλος τους μοιάζει περισσότερο με εκείνον του φίλου παρά με του γονέα. Ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να μιλούν για όσα τα απασχολούν, αλλά σπάνια θα προσπαθήσουν να  αποθαρρύνουν μια άσχημη συμπεριφορά ή μια κακή επιλογή.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με παραχωρητικούς γονείς είναι πιθανότερο να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ακαδημαϊκή τους πορεία και να μη δείχνουν σεβασμό σε άλλους. Αρκετά συχνά είναι λυπημένα και παρουσιάζουν αυξομειώσεις στην αυτοεκτίμησή τους. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, επίσης, να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, αφού οι γονείς τους δεν θα βάζουν όρια στην κατανάλωση γρήγορου φαγητού και σνακ.

Ο αποστασιοποιημένος γονέας είναι εκείνος που ξέρει πολύ λίγα για την καθημερινότητα του παιδιού του. Δεν θέτει όρια και κανόνες, ενώ τα παιδιά του δεν λαμβάνουν αρκετή καθοδήγηση, προσοχή και φροντίδα. Είναι ο γονέας που σε έναν βαθμό περιμένει το παιδί του να μεγαλώσει μόνο του και δεν αφιερώνει αρκετό χρόνο σε εκείνο.

Αυτή η συμπεριφορά, βέβαια -λένε οι ειδικοί- δεν είναι πάντα σκόπιμη, αφού άτομα με ψυχικά προβλήματα, για παράδειγμα, μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τις ανάγκες ενός παιδιού. Άλλες φορές μπορεί απλώς να μην γνωρίζουν τι ακριβώς χρειάζεται ένα παιδί για να μεγαλώσει. Τα παιδιά που έχουν ως πρότυπο τον αποστασιοποιημένο γονέα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με τον εαυτό τους. Δεν μπορούν να αξιολογήσουν τις προσπάθειές τους και δεν αποδίδουν πολύ καλά στο σχολείο. Δεν νιώθουν ευτυχισμένα και παρουσιάζουν πολλές φορές αρνητικές συμπεριφορές.

Ο συναισθηματικός μέντορας είναι ο τύπος γονέα που προσπαθεί να δημιουργήσει μια υγιή και θετική σχέση με το παιδί του σε κάθε ηλικιακή του φάση. Θέτει κανόνες και εξηγεί το γιατί, εφαρμόζει συνέπειες και δίνει μεγάλη σημασία στα συναισθήματα του παιδιού του.

Είναι ευαίσθητος, αναγνωρίζει πρώτα τα δικά του συναισθήματα και δεν επιβάλλει στο παιδί του πώς θα αισθάνεται. Επενδύει χρόνο στο παιδί του και ενέργεια στο να προλαμβάνει προβλήματα συμπεριφοράς πριν αυτά εκφραστούν. Χρησιμοποιεί τη θετική πειθαρχία και ενισχύει την καλή συμπεριφορά.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με έναν γονέα μέντορα είναι, συνήθως, χαρούμενα και επιτυχημένα. Λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις και εκτιμούν με μεγαλύτερη σοφία τους κινδύνους που προκύπτουν. Έρευνες, μάλιστα, δείχνουν, ότι τα παιδιά με συναισθηματικούς μέντορες είναι πολύ πιθανό να είναι υπεύθυνα και ικανά να εκφράσουν την άποψή τους.

Αυτά είναι τα 4 στυλ γονέων σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι ένας γονέας εμπίπτει μόνο σε ένα. Είμαστε άνθρωποι και προσπαθούμε για το καλύτερο. Αν, λοιπόν, αντιλαμβάνεστε, ότι η συμπεριφορά σας σε μερικά σημεία χρειάζεται βελτίωση μη διστάσετε να την αλλάξετε. Θα υπάρξουν φορές που θα είστε πιο υποχωρητικοί και άλλες που θα λειτουργείτε ως μέντορας για το παιδί σας. Φροντίστε, όσο γίνεται, οι τελευταίες να είναι και οι περισσότερες…

πηγή: verywellfamily.com