Αρχική Σχολή Γονέων Οι τύποι των παιδικών καθισμάτων, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού

Οι τύποι των παιδικών καθισμάτων, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού

Οι τύποι των παιδικών καθισμάτων, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού

Τα τροχαία ατυχήματα είναι η Νο1 αιτία θανάτου για παιδιά από 1 έως 14 ετών. Πολλά σοβαρά τραυματισμένα παιδιά καταλήγουν στο νοσοκομείο από τροχαία ατυχήματα. Οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι στο κεφάλι και τον αυχένα. Κάποιοι τραυματισμοί οδηγούν σε αναπηρία.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας "για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών με αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας". Τα παιδικά καθίσματα, όταν είναι σωστά τοποθετημένα, μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι παιδικών καθισμάτων στην αγορά, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού:

Κατηγορία 0 / 0+ (0-13 κιλά)

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 15 μηνών. Τα παιδιά πρέπει να τοποθετούνται στο παιδικό καθισματάκι, ήδη από όταν βγαίνουν από το Μαιευτήριο. Τοποθετούνται πάντα στις πίσω θέσεις του οχήματος και αντίθετα προς τη φορά κίνησης του αυτοκινήτου. Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία βάρους του κεφαλιού του σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Εξαιτίας αυτού και επειδή ο αυχένας δεν έχει ακόμα οστεοποιηθεί, σε μια εμπρόσθια σύγκρουση που είναι και η πιθανότερη, το παιδί μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά. Στην περίπτωση που θέλουμε να τοποθετήσουμε παιδικό κάθισμα στη θέση του συνοδηγού, φροντίζουμε να έχουμε απενεργοποιήσει τον αερόσακο.

παιδικό κάθισμα

Κατηγορία 1 (9-18 κιλά)

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 μηνών έως 4 ετών. Τα καθίσματα αυτής της κατηγορίας πρέπει αρχικά να τοποθετούνται ανάποδα προς τη φορά κίνησης του αυτοκινήτου. Το ενδεδειγμένο είναι τα παιδιά να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με το σκανδιναβικό μοντέλο, τα παιδιά που κοιτάζουν προς τα πίσω, μπορούν να είναι έως και πέντε φορές πιο ασφαλή.

Κατηγορία 2 / 3 (15-36 κιλά)

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3,5 έως 12 ετών. Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες κατηγορίες, τα καθίσματα αυτής δεν έχουν ενσωματωμένες ζώνες ασφαλείας. Τα παιδιά, λοιπόν, δένονται με τη ζώνη του αυτοκινήτου. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε πάντα, είναι η ζώνη του αυτοκινήτου να περνά από την κλείδα και το ισχίο και όχι από το λαιμό του παιδιού. Προσοχή! Το να περνάμε τη ζώνη ασφαλείας κάτω από τη μασχάλη του παιδιού δεν αποτελεί λύση, καθώς αναιρείται με αυτό τον τρόπο η λειτουργία της και το παιδί μπορεί να τραυματιστεί άσχημα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.