Οικογενειακές επισκέψεις σε 7 εξαιρετικά μουσεία της Κύπρου

του Γιώργου Νεοφύτου

Σημαντικό το μάθημα στην τάξη αλλά πάντοτε το μάθημα που συνδυάζεται με πραγματικά γεγονότα έχει άλλη χάρη. Οι επισκέψεις σε μουσεία μπορεί να μην εντάσσονται συχνά στην ατζέντα των παιδιών, αλλά πάντοτε τα οφέλη είναι πολλαπλά. Μαθαίνουν με αποδείξεις πώς ζούσαν οι προγόνοι μας και πολλά απ’ όσα διδάσκονται στις σχολικές αίθουσες βρίσκονται μπροστά τους σε εικόνες.

Στην Κύπρο υπάρχουν αρκετά μουσεία που μπορούν να ελκύσουν το ενδιαφέρον των παιδιών σχεδόν όλων των ηλικιών. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εντάξετε στο πρόγραμμα των εξορμήσεών σας και τις βόλτες σε μουσεία, κάνοντας τα παιδιά σας να αγαπήσουν περισσότερο τον τόπο τους.

Μουσείο Αγώνος Λευκωσίας

Το Μουσείο Αγώνος ιδρύθηκε δύο χρόνια μετά τη λήξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ με απόφαση της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης. Η απόφαση λήφθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1961 και δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 23 Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου.

Η απόφαση αυτή στόχευε πρώτιστος στη διάδοση της μνήμης του Απελευθερωτικού Αγώνα, γι’ αυτό και έλαβε μορφή αρχειακή. Παράλληλα στόχευε και στην απονομή φόρου τιμής στους πεσόντες, στην υπόμνηση του καθήκοντος στις μέλλουσες γενιές των Κυπρίων και στη συγκέντρωση υλικού για το ιστορικό του μέλλοντος.

Σε αυτό μουσείο μπορείτε να μάθετε όλη την ιστορία του αγώνα των μελών της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) και του αγώνα τους ενάντια στο Βρετανικό Αποικιακό Καθεστώς, βλέποντας αντικείμενα και αναμνηστικά ακόμα και όπλα ή βόμβες. Το μουσείο καταγράφει επίσης την αντίδραση των Βρετανών με την σύλληψη μελών της ΕΟΚΑ στις φυλακές το 1956.

Διεύθυνση: Πλατεία Αρχιεπισκόπου Κυπριανού

Τηλέφωνο: 22 305878

Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 8:00 – 14:30

 

 

Κυπριακό Μουσείο Κλασικού και Ιστορικού Αυτοκινήτου

Εγκατεστημένο σε έναν χώρο 3000 τ.μ. στη Λεμεσό, στο Κυπριακό Μουσείο Κλασικού και Ιστορικού Αυτοκινήτου δεν θα θαυμάσετε τίποτε άλλο παρά μόνο Κλασσικά, Ιστορικά και Συλλεκτικά Αυτοκίνητα. Το Κυπριακό Μουσείο Κλασσικού & Ιστορικού Αυτοκινήτου είναι ένας χώρος που φιλοξενεί κλασσικά οχήματα, αναδεικνύοντας την ιστορική και συναισθηματική τους αξία. H συλλογή, απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, αφού ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται οχήματα, άξια θαυμασμού, πολλά από τα οποία έχουν τόσο πολιτιστική όσο και συναισθηματική αξία για τον Κυπριακό λαό.

Χειμερινό Ωράριο

Δευτέρα – Κυριακή: 10:00 – 17:00

Είσοδος

€11 γενική

€7 Έφηβοι (13ετών και άνω)

€5 Παιδιά (μέχρι 12 ετών)

Παιδιά κάτω των 3 ετών ΔΩΡΕΑΝ

Μουσείο Πέννας

Το πάθος του Βλαδίμηρου Ουλούπη Νίρου (V.O.N) για τις πέννες τον οδήγησε στη δημιουργία ενός μουσείου αποκλειστικά για πέννες και οτιδήποτε σχετίζεται με το γράψιμο. Με πάνω από 500 εκθέματα ο επισκέπτης μπορεί να δει πέννες από διάφορους κατασκευαστές όπως AURORA, SHEAFFER, MARLEN, FABER CASTLL, DANI TRIO, PIQUADRO, NAVA κλπ και από διάφορες  χρονολογίες. Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν συλλεκτικά αντικείμενα διεθνούς ακτινοβολίας. Ορισμένες από τις πέννες χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Στο κατάστημα μια μικρή βιβλιοθήκη ενημερώνει τον αγοραστή για τα χαρακτηριστικά της κάθε πέννας.

Διεύθυνση: Λεωφόρος Δημοσθένη Σεβέρη 37 Λευκωσία

Τηλέφωνο: 22463204

Ώρες λειτουργίας: Χειμώνα: Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00π.μ. – 06:30μ.μ, Τετάρτη & Σάββατο: 09:00π.μ. – 02:00μ.μ.

Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας

Το Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας ιδρύθηκε το 1995 και παρουσιάζει την ιστορία της νομισματοκοπίας στο νησί, από τα πρώτα νομίσματα που κόπηκαν κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. έως και τη σύγχρονη εποχή.

Η συλλογή, που αριθμεί πέραν των 500 νομισμάτων, καταγράφει 2.600 χρόνια ταραχώδους κυπριακής ιστορίας, η οποία χωρίζεται σε εννέα χρονικές περιόδους (23 βιτρίνες) και προσφέρει μια σημαντική πηγή πληροφοριών για την νομισματική ιστορία της Κύπρου.

Διεύθυνση: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-88-90

Τηλέφωνο: 22 128 157

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά: 10:00 – 19:00

Μουσείο Ιστορικής Μοτοσικλέτας

Το μουσείο ιστορικής μοτοσικλέτας Κύπρου έχει ιδρυθεί από τον Ανδρέα Νικολάου και είναι μια προσωπική προσπάθεια αρκετών με αποτέλεσμα  να έχει σήμερα 150 μοτοσικλέτες.

Η αγάπη του για την παλαιά μοτοσικλέτα  είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού του μουσείου.  Στο χώρο του μουσείου, υπάρχουν μοτοσικλέτες απο το 1914-1983, όπως AJS,MATCHLESS, NORTONS, BSA, MV AGUSTA, TRIUMPH, ARIEL, BMW, MOTO GUZZI, JAMES, ROYAL ENFIELD και πολλές άλλες.

Διεύθυνση: οδός Γρανικού, αρ. 44 (Παλιά Λευκωσία)

Ώρες Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή: 09.00 – 13.00, 15.00 – 18.00

Σάββατο: 09.00 – 13.00

Tηλέφωνο: 22 680222

Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου

Το Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου στεγάζεται στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Ευρύχου, στο Τρόοδος.

Ο Κυπριακός Κυβερνητικός Σιδηρόδρομος (ΚΚΣ), που λειτούργησε από το 1905 μέχρι το 1951 κάλυπτε μια διαδρομή από την Αμμόχωστο στα ανατολικά μέχρι τη Μόρφου στα δυτικά περνώντας από τη Λευκωσία. Από τη Μόρφου το τρίτο τμήμα κατέληγε στο νότιο τερματικό σταθμό της Ευρύχου. Από το σταθμό εκείνο επέζησε μόνο το κυρίως κτίριο, που συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Ο σταθμός της Ευρύχου είναι το μοναδικό Μουσείο Σιδηροδρόμων στην Κύπρο. Στα δωμάτια του εκτίθενται αυθεντικά έγγραφα, σχέδια, φωτογραφίες και αντικείμενα σχετικά με τους σιδηρόδρομους της Κύπρου, καθώς και μοντέλα σταθμών και τροχαίου υλικού. Στην πίσω πλευρά έχει κτιστεί η πλατφόρμα και τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής με αυθεντικές ράγιες. Δύο βαγόνια του Κυπριακού Σιδηρόδρομου εκτίθενται κάτω από ένα μεταλλικό στέγαστρο στην αυλή.

Χειμερινό ωράριο: Δευτέρα – Κυριακή: 08:30 – 16:00

Τηλέφωνο: 22933010

Κυπριακό ταχυδρομικό μουσείο

Την ιστορία των κυπριακών ταχυδρομείων έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες του ομώνυμου μουσείου. Το μουσείο στεγάζει μια έκθεση αφιερωμένη στην ανάπτυξη των ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Κύπρο και μια συλλογή γραμματοσήμων από τον 18ον αιώνα έως σήμερα, που θεωρούνται από τα καλύτερα στον διεθνή φιλοτελισμό.

Διεύθυνση: Αγίου Σάββα 3Β. Λευκωσία

Τηλ.: 22304711,

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00 – 15:00, Σάββατο: 09:00 – 13:00