Όλες οι νέες εξελίξεις με το ρατσιστικό video – O νευρικός κλονισμός, τα χρήματα και η Αστυνομία

Δε λέει να κοπάσει ο σάλος για το βίντεο με τη ρατσιστική επίθεση σε βάρος γυναίκας από τη Ρωσία σε χώρο στάθμευσης της Λάρνακας.

Το περιστατικό έλαβε χώρο το Σάββατο το βράδυ, 05 Οκτωβρίου, και μέχρι σήμερα προκαλεί αποτροπιασμό, σοκ και έντονα ερωτήματα.

Οι πλευρές του νομίσματος είναι δύο και οι γυναίκες που εμπλέκονται στο συμβάν έχουν η κάθε μία τη δική της εκδοχή για το τι συνέβη.

Η κα. Σβετλάνα Ζαΐτσεβα, η οποία δέχθηκε ρατσιστική επίθεση από δύο ελληνοκύπριες μίλησε στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» στο Sigma και ξεκαθάρισε τι συνέβη εκείνο το βράδυ.

Η γυναίκα, με τη βοήθεια μεταφράστριας, αποκάλυψε ότι πρόθεσή της είναι να κινηθεί νομικά εναντίον των τριών γυναικών, ενώ τόνισε πως αν ζητούσαν συγνώμη εκείνο το βράδυ τότε θα το δεχόταν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πλέον είναι αργά.

Εξιστορώντας το ιστορικό της επίθεσης, η κ. Ζαΐτσεβα είπε ότι αντιλήφθηκε το αμάξι των γυναικών να κτυπά άλλο αμάξι και τότε προσέγγισε το αυτοκίνητό τους, αφού αντιλήφθηκε ότι δεν κατέβαινε κανείς απ’ αυτό.

Η γυναίκα, επίσης, απέρριψε τους ισχυρισμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας και την ήθελαν να απαιτεί λεφτά προκειμένου να μην καταγγείλει την υπόθεση στην Αστυνομία. «Τράβηξα βίντεο για να προστατεύσω τον εαυτό μου, δεν είχα μάρτυρες εκεί. Προσπάθησα διακριτικά να οπτικογραφήσω βίντεο. Χρησιμοποίησα το τηλέφωνο για να έχω αποδείξεις», είπε συγκεκριμένα.

«Αν μου ζητηθεί να διαγράψω το βίντεο, θα το κάνω. Ήθελα απλά να δείξω στην κοινωνία τον ρατσισμό. Προσπάθησα να τους μιλήσω αγγλικά και κατάλαβαν τότε ότι είμαι ξένη», ανέφερε ενώ θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα στην ευρύτερη κοινωνία όπου πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός και αποδοχή.

Η κα. Ζαΐτσεβα ζει στην Κύπρο εδώ και 20 χρόνια και όπως αποκάλυψε στη συνέντευξή της τα παιδιά της που έχουν μεγαλώσει στο νησί δεν έχουν βιώσει ποτέ τον ρατσισμό. «Νιώθουν Κύπριοι και είναι ευτυχισμένοι για αυτό», δήλωσε.

Στα χέρια της Αστυνομίας το επίμαχο video

Η Αστυνομία παρέλαβε και υλικό από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που υπάρχει στο χώρο στάθμευσης που βρίσκεται στο κέντρο της Λάρνακας καθώς και άλλων κτιρίων που βρίσκονται στην περιοχή, προκειμένου να λάβει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται για εξιχνίαση της υπόθεσης.

Οι ανακριτές του ΤΑΕ Λάρνακας έλαβαν επίσης καταθέσεις από μάρτυρες που φαίνονται στο βίντεο με το περιστατικό που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, από τον ιδιοκτήτη και τον χρήστη του αυτοκινήτου που χτυπήθηκε από το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι τρεις Ελληνοκύπριες.

Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων και ερευνών της υπόθεσης, ο φάκελος αναμένεται να αποσταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για οδηγίες.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των αδικημάτων που ενέχονται στην υπόθεση αφορούν καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, επίθεση, δημόσια εξύβριση, απειλές και ανησυχία.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο βίντεο στο διαδίκτυο για το συγκεκριμένο περιστατικό, ο Αρχηγός της Αστυνομίας έδωσε οδηγίες για διερεύνηση της υπόθεσης.

Μεταξύ των αδικημάτων που ενέχονται στην υπόθεση αφορούν καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, επίθεση, δημόσια εξύβριση, απειλές και ανησυχία.

Γιατί δεν μετέβη η Αστυνομία στο σημείο, άμεσα;

Αρμόδια αστυνομική ανέφερε στην Cyprus Times ότι οι αρχές ενημερώθηκαν από τη μία Ελληνοκύπρια που ήταν εμπλεκόμενη στο συμβάν για το τροχαίο και ακολούθως η Αστυνομία ενημέρωσε σχετικά τον ιδιοκτήτη του οχήματος, όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Η Αστυνομία δεν ενημερώθηκε για τη διένεξη που έλαβε χώρα μεταξύ των γυναικών, παρά μόνο για το τροχαίο. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μετέβησαν μέλη της Τροχαίας επί τόπου αφού -ως γνωστόν- δεν είναι αρμοδιότητα της να πάει σε κλειστό ελεγχόμενο χώρο στάθμευσης για να διερευνήσει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με τη νομοθεσία, σε ελεγχόμενο χώρο στάθμευσης δεν τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος για την Τροχαία.

Νευρικό κλονισμό υπέστη η μια Ελληνοκύπρια

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από το περιβάλλον των δύο Ελληνοκύπριων γυναικών, αναφέρουν ότι η μία εκ των δύο υπέστη νευρικό κλονισμό και νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική μετά το σάλο που προκλήθηκε και αφού απολύθηκε από την εργασία της στον απόηχο των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας.

Παρέμβαση Επιτρόπου Προστασίας Παιδιού

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό εκφράζει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για το περιστατικό στη Λάρνακα.

Σε ανακοίνωσή της αναφορικά με το συμβάν, υπογραμμίζει πως  πρόκειται για χυδαία λεκτική βία στην παρουσία και ανήλικου παιδιου.

Αυτούσια η Ανακοίνωση

«Έντονη ανησυχία και προβληματισμό δημιουργεί το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, το οποίο αφορά σε εκδήλωση χυδαίας λεκτικής βίας και ρατσιστικού λόγου εις βάρος γυναίκας με διαφορετική εθνική καταγωγή, στην παρουσία και ανήλικου παιδιού.

Το Άρθρο 2 (παράγραφος 2) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού δεσμεύει τα Συμβαλλόμενα Κράτη «να παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία του παιδιού έναντι όλων των μορφών διάκρισης ή τιμωρίας, με βάση την υπόσταση, τις δραστηριότητες, τις εκφρασμένες απόψεις ή τις πεποιθήσεις των γονέων του, των νόμιμων κηδεμόνων του ή των μελών της οικογένειάς του».

Η κοινωνία έχει υποχρέωση να προετοιμάζει το παιδί για μια υπεύθυνη ζωή, σε κουλτούρα κατανόησης, ειρήνης, ανοχής, ισότητας και φιλίας ανάμεσα σε όλους τους λαούς και τις εθνικές, κρατικές ή/και θρησκευτικές ομάδες.

Ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η προστασία από κάθε μορφής διάκριση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο κατοχυρώνεται μέσα από Διεθνείς Πράξεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η καταπολέμηση του μισαλλόδοξου, ξενοφοβικού, ρατσιστικού λόγου και της ρητορικής μίσους γενικότερα, πρέπει να αποτελεί προσωπική δέσμευση και καθημερινή ευθύνη για όλους, ώστε να θεμελιωθεί στην κοινωνία η αντίληψη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ως κοινωνία και ως συντεταγμένη πολιτεία, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι, κάθε λεκτική ή άλλη συμπεριφορά, που εκδηλώνεται στη βάση ρατσιστικών κινήτρων ή/και εθνοτικής μισαλλοδοξίας, αποτελεί στίγμα για το δημοκρατικό μας ήθος και πλήττει την κυπριακή κουλτούρα.

Η πολιτεία οφείλει να αναχαιτίσει με κάθε τρόπο τέτοια φαινόμενα, ώστε να οικοδομηθεί  στην κυπριακή κοινωνία μια κουλτούρα ειρήνης, αλληλεγγύης, αποδοχής της διαφορετικότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα.

Οι γονείς, που έχουν πρωταρχικό ρόλο, αλλά και η ευρύτερη κοινωνία, οφείλουν να απέχουν από τέτοιες συμπεριφορές και να προστατεύουν τα παιδιά από ανήκουστες εκδηλώσεις και καταστάσεις που τα εκθέτουν ή θίγουν την αξιοπρέπεια και ιδιωτικότητά τους και που τραυματίζουν τον ψυχικό τους κόσμο.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού η προστασία των προσωπικών του δεδομένων και της ιδιωτικής του ζωής, επομένως χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ο τρόπος με τον οποίο προβάλλεται στη δημοσιότητα το εν λόγω περιστατικό.

Ως εκ τούτου, η Επίτροπος καλεί όλους τους Αρμοδίους να λάβουν τα ενδεικνυόμενα  μέτρα, για προστασία  της ιδιωτικής ζωής του παιδιού, έστω και εκ των υστέρων.»

Οι ποινές που προβλέπονται για άσκηση ρατσιστικής βίας

Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, «πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως είτε δημόσια είτε με δημόσια διάδοση, υποκινεί βία ή μίσος που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, κατά τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια τάξη ή που έχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000) ή και στις δύο αυτές ποινές».
(2) Τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (3), πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως και κατά τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια τάξη ή που έχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα με οποιοδήποτε τρόπο
(α) δημόσια επιδοκιμάζει ή αρνείται ή κατάφωρα υποβαθμίζει τα εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, όπως αυτά ορίζονται στα άρθρα 6, 7 και 8 του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής και η συμπεριφορά του αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που είναι πιθανόν να υποκινήσει βία ή μίσος κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους της ή
(β) δημόσια επιδοκιμάζει ή αρνείται ή κατάφωρα υποβαθμίζει τα εγκλήματα τα οποία ορίζονται στο άρθρο 6 του Καταστατικού του Διεθνούς Στρατοδικείου, του οποίου άρθρου το κείμενο στο αγγλικό πρωτότυπο εκτίθεται στο Μέρος Ι του Πίνακα και η ελληνική μετάφραση στο Μέρος ΙΙ του Πίνακα, και στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους τέτοιας ομάδας που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής και η συμπεριφορά του αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που είναι πιθανόν να υποκινήσει βία ή μίσος κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους της, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια (5) ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες Ευρώ (€10 000) ή και στις δύο αυτές ποινές.
(3) Η άρνηση ή κατάφωρη υποβάθμιση των εγκλημάτων που αναφέρονται στις παραγράφους (α) και (β) του εδαφίου (2) συνιστά ποινικό αδίκημα δυνάμει του εδαφίου (2) μόνο αν τα εγκλήματα στα οποία αναφέρεται έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση διεθνούς δικαστηρίου ή με ομόφωνη απόφαση ή με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.
(4) Άνευ επηρεασμού των εδαφίων (1) και (2), αναφορά στη θρησκεία καλύπτει και συμπεριφορά η οποία συνιστά πρόσχημα για να κατευθύνονται οι πράξεις κατά ομάδας προσώπων ή μέλους τέτοιας ομάδας που προσδιορίζεται βάσει φυλής, χρώματος, γενεαλογικών καταβολών, ή εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής.