Αρχική InfoKids Υγεία Oνυχοφαγία σε παιδιά και ενήλικες: Μια απλή "κακή" συνήθεια ή κάτι παραπάνω;

Oνυχοφαγία σε παιδιά και ενήλικες: Μια απλή "κακή" συνήθεια ή κάτι παραπάνω;

Oνυχοφαγία σε παιδιά και ενήλικες: Μια απλή "κακή" συνήθεια ή κάτι παραπάνω;

Η ονυχοφαγία είναι ένα σύμπτωμα μιας αγχώδους συναισθηματικής διαταραχής και εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία. Το να τρώτε τα νύχια σας υποδηλώνει μια διαρκή εσωτερική υπερένταση και αποτελεί έναν ασυνείδητο τρόπο εκτόνωσης.

Συχνά εκδηλώνεται και με υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής, συχνουρία, νυχτερινούς εφιάλτες, φόβο χωρίς λόγο, προβλήματα λόγου κ.ά., που μπορεί να συνδυάζονται μεταξύ τους ή όχι.

Όταν παρατηρήσετε το παιδί σας να κάνει κάτι τέτοιο πρέπει να κοιτάξετε και λίγο πιο πέρα από αυτό που βλέπετε διότι παιδιά κάτω των11 ετών που παρουσιάζουν τέτοια συμπτώματα ίσως να έχουν κάποια τραυματική εμπειρία. Όπως για παράδειγμα να υποτιμούνται στο σχολείο.
Τα παιδιά κάτω των 11 ετών δεν μπορούν να εκφράσουν την ανησυχία τους με λόγια εκτονώνοντας τα συναισθήματα τους με αυτό τον τρόπο. Όσο περνά ο καιρός, η ονυχοφαγία ενδεχομένως κάποια στιγμή να διακοπεί. Πολύ συχνά όμως εξελίσσεται και γίνεται πια χαρακτηριστικό ενός αγχώδους ενήλικα, το οποίο εύκολα μπορεί να φτάσει εκτός ορίων, από υποτιμητικές ή επικριτικές αντιδράσεις άλλων δυσκολίες και γενικότερα στρεσογόνες καταστάσεις.

Τα άτομα αυτά επειδή δεν έχουν μάθει να εκφράζουν τα συναισθήματά τους καταφεύγουν σε αυτό τον τρόπο εκτόνωσης και ως ενήλικες.

Πώς να το αντιμετωπίσετε και πώς να βοηθήσετε

Αν το κάνει ένα παιδί
1. Πρέπει να μιλήσετε με το παιδί προκειμένου να διαπιστώσετε τι από αυτά που συμβαίνουν στο σπίτι καταρχάς ή στο σχολείο τού προκαλούν άγχος. Να είστε τρυφεροί μαζί του και να του δώσετε χρόνο να σας εμπιστευτεί.

2. Πρέπει να παρατηρήσετε πολύ διακριτικά τις κινήσεις του για να δείτε ποιες στιγμές εκδηλώνονται τα συμπτώματα. Αν για παράδειγμα, το παιδί αρχίζει να τρώει τα νύχια του όταν εμφανίζεται ο μπαμπάς στο σπίτι, προφανώς κάτι του προκαλεί άγχος σε σχέση με τον πατέρα ή στο πώς η μητέρα συνδιαλέγεται με τον πατέρα.

3. Μην βάζετε το παιδί τιμωρίες ή να του στερείτε προνόμια. Η έλλειψη διεξόδου μάλλον θα του προκαλέσει περισσότερο άγχος.

όμως και οι ενήλικες παρουσιάζουν ίδιες συμπεριφορές
Όταν ένας ενήλικας έχει αυτή την συμπεριφορά υποδηλώνει ότι πάσχει από σοβαρές αγχώδεις διαταραχές, οι οποίες αντιμετωπίζονται μόνο με ψυχοθεραπεία. Πολλές φορές η αντιμετώπιση του συμπτώματος, όπως για παράδειγμα η επάλειψη των νυχιών με πικρό υγρό, μπορεί και να πετύχει.

Το σημαντικότερο όμως σε αυτή την περίπτωση δεν είναι να σταματήσουν να τρώνε τα νύχια τους αλλά να βρεθεί η αιτία που το προκαλεί. Διαφορετικά, ακόμη και αν σταματήσει να τρώει τα νύχια του θα βρει κάποια άλλη διέξοδο, κυρίως με στοματική διέγερση όπως για παράδειγμα το κάπνισμα.

Είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό σε θέματα ψυχικής υγείας.
----------------------

Ελπίδα Γεωργακοπούλου
Συμβουλευτική Ψυχολόγος/Ειδική Παιδαγωγός

Το παραπάνω κείμενο παρατίθεται, όπως δημοσιεύτηκε στη σελίδα της στο Facebook.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter