Ορθοπεδικοί από την Αμερική εξετάζουν δωρεάν παιδιά στο νοσοκομείο Λευκωσίας

Ομάδα Αμερικανών ορθοπεδικών γιατρών του διεθνούς φήμης Νοσοκομείου Shriners του Springfield της Μασαχουσέτης, εξετάζουν εντελώς δωρεάν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, πέραν των 200 παιδιών, με σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα και παθήσεις των άκρων και της σπονδυλικής στήλης.

Από τα παιδιά αυτά, όσα κριθεί ότι πρέπει να τύχουν θεραπείας, θα αποσταλούν από το Ίδρυμα Γεωργίου & Θέλμας Παρασκευαΐδη στο Νοσοκομείο Shriners, όπου θα υποβληθούν, εντελώς δωρεάν, σε εγχειρήσεις και αποθεραπεία.

Την ίδια ώρα, κατά τον μήνα Οκτώβριο οι Αμερικανοί ειδικοί παρείχαν εμπειρογνωμοσύνη μέσω τηλεδιάσκεψης για περίπου 100 περιστατικά.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ομάδα των Αμερικανών Ορθοπεδικών επισκέπτεται την Κύπρο ετησίως από το 1983 με την πρωτοβουλία και τη στήριξη του Ιδρύματος «Γιώργου και Θέλμας Παρασκευαΐδη».

350 παιδιά λαμβάνουν θεραπεία ετησίως

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο περίπου 350 παιδιά με σοβαρά και περίπλοκα ορθοπεδικά προβλήματα λαμβάνουν θεραπεία, ενώ τα περιστατικά που κρίνεται ότι χρήζουν εξειδικευμένης θεραπείας ή και χειρουργικής επέμβασης παραπέμπονται στα νοσοκομεία Shriners στην Αμερική.

Για το 2019, έχουν παραπεμφθεί στην Αμερική μέχρι στιγμής 25 παιδιά για ειδικές θεραπείες και επεμβάσεις.

Η συνεργασία με τα νοσοκομεία Shriners έχει διττή σημασία. Αφενός, διότι τα οφέλη που προσφέρουν οι ετήσιες επισκέψεις των ιατρών στην Κύπρο για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρής μορφής ορθοπεδικά προβλήματα είναι πολλαπλά, αφετέρου, διότι δίνεται η ευκαιρία στους Κύπριους ιατρούς να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν εμπειρογνωμοσύνη με συναδέλφους τους από την Αμερική σε σημαντικούς τομείς, όπως η ορθοπεδική και δη η παιδιατρική ορθοπεδική.

«Εξαιρετική πρωτοβουλία»

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με την ομάδα των Αμερικανών ιατρών και επίσκεψής του σε άλλες Κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Θέλμας και Γιώργου Παρασκευαΐδη» ως εξαιρετική, λέγοντας επίσης ότι τα περιστατικά που εξετάζονται κατά την επίσκεψη της ομάδας των νοσοκομείων Shriners παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια του έτους ή παραπέμπονται στην Αμερική, ανάλογα με τη διάγνωση που κάνουν οι γιατροί.

«Φέτος θα είναι εδώ για τέσσερις μέρες και θα εξετάσουν γύρω στα 200 περιστατικά. Είναι λιγότερα από τις προηγούμενες χρονιές, διότι πλέον έχει γίνει μια συνεργασία και με το Ίδρυμα Παρασκευαΐδη, και μέσω τηλεδιάσκεψης παρακολουθούνται κι άλλα περιστατικά. Αρκετά έχουν ήδη εξεταστεί και οφείλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου για ακόμα μια φορά για αυτή την προσπάθεια του Ιδρύματος Παρασκευΐδη», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, «το πιο σημαντικό είναι ότι μεταφέρεται και η τεχνογνωσία πλέον, διότι εμείς ως Υπουργείο Υγείας προσφέρουμε τις υποδομές και τους γιατρούς, οι οποίοι μαζί με τους γιατρούς από την Αμερική εξετάζουν τα παιδιά, και αυτό δίνει και μια ευκαιρία στους γιατρούς στην Κύπρο να βελτιώσουν τις γνώσεις και την τεχνογνωσία που έχουν στα συγκεκριμένα θέματα».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την περσινή επίσκεψη της ιατρικής ομάδας των Αμερικανών Ορθοπεδικών στην Κύπρο, υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του Ιδρύματος «Θέλμας και Γιώργου Παρασκευΐδη» και των Shriners Hospital for Children, το οποίο προνοεί την ενίσχυση της συνεργασίας των τριών πλευρών και την διεύρυνση της συνέργειας στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Δείτε video από την επίσκεψη των γιατρών