Όσα περισσότερα παιδιά γεννά μια γυναίκα τόσο καθυστερεί να γεράσει

Όσο πιο πολλά παιδιά έχει μια γυναίκα τόσο πιο αργά γερνά, ισχυρίζεται έρευνα. Και μπορεί πολλοί να λένε και να είναι αλήθεια ότι τα παιδιά μάς κάνουν ευτυχισμένους, το συμπέρασμα όμως της έρευνας αδυνατούμε να το πιστέψουμε.

Η έρευνα είναι του 2016 και έγινε από το Simon Fraser University στον Καναδά, αλλά επανήλθε στη δημοσιότητα σήμερα και κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων.

Όπως φαντάζεστε τα σχόλια μαμάδων κάτω από αυτήν ήταν πάρα πολλά. Τα περισσότερα ειρωνικά και αστεία, φανέρωναν ότι οι μαμάδες δεν συμφωνούν και τόσο με τα συμπεράσματα των ερευνητών.

Μάλιστα, αρκετές δεν δίστασαν να σχολιάσουν ποστάροντας φωτογραφίες που δείχνουν – κατά κάποιον τρόπο – πώς είναι η ζωή με πολλά ή λίγα παιδιά.

Η φωτογραφία μιας πολύτεκνης μαμάς

«Ισχύει! 5 παιδιά και είμαι 39! Ποτέ δεν ένιωσα καλύτερα!»

«Βάζω στοίχημα ότι την έρευνα την έκαναν παιδιά σε νηπιαγωγείο, τα οποία ψήφιζαν ποια είναι η πιο όμορφη μαμά. Οι μαμάδες με τα περισσότερα παιδιά κέρδισαν…», σχολίασε μία μαμά με μια δεύτερη να γράφει: «Η έρευνα έγινε σίγουρα από άνδρα. Στα ήσυχα και ειρηνικά όνειρά του!».

«Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει χρόνο να γεράσει!», έγραψε μία άλλη, ενώ μια τρίτη μοιράστηκε ένα πραγματικό γεγονός από τη ζωή της, που αποδεικνύει ότι η έρευνα μάλλον είναι για… γέλια. «Έχω έξι παιδιά και είμαι 56 ετών. Κρατιέμαι καλά, αλλά λίγα λεπτά νωρίτερα στο φαρμακείο ένας νεαρός (θα μπορούσε να είναι γιος μου) μου μίλησε για την προσφορά που ισχύει για τα άτομα που έχουν ξεπεράσει τα 65 τους χρόνια… Αυτό…».

Τα ευρήματα της έρευνας

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι ο αριθμός των παιδιών που γεννά μια γυναίκα επηρεάζει το ρυθμό με τον οποίο γερνάει το σώμα της. Οι γυναίκες λοιπόν που φέρνουν στον κόσμο περισσότερα τελειόμηνα μωρά, εμφανίζουν πιο μακριά τελομερή. Τα τελομερή είναι περιοχές του DNA, που βρίσκονται στο τέλος του χρωμοσώματος για να προστατεύουν τη γενετική πληροφορία.

Τα πιο μακριά τελομερή ενός ανθρώπου συμβάλλουν στην αποκατάσταση των  κυττάρων του και την σχετίζονται με την μακροζωία.

Οι γυναίκες εμφανίζουν πιο μακριά τελομερή πιθανότατα επειδή τα επίπεδα οιστρογόνων που παράγονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται κατά πολύ. Αυτή η ορμόνη λειτουργεί ως λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και πιθανόν προστατεύουν τα κύτταρα και τα τελομερή.

Στην εξαγωγή των συμπερασμάτων συμπεριλήφθηκε και  κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι συνήθως στις οικογένειες με πολλά παιδιά, οι μητέρες λαμβάνουν περισσότερη κοινωνική υποστήριξη από συγγενείς και φίλους. Αυτή η υποστήριξη οδηγεί σε αύξηση της μεταβολικής ενέργειας που «περισσεύει» ουσιαστικά για να διανεμηθεί στη διατήρηση των ιστών της γυναίκας, κάτι που καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης.