Αρχική InfoKids Υγεία Όταν το παιδί έχει υγρό στο αυτί, πόσο καιρό δίνουμε διορία για να φύγει;

Όταν το παιδί έχει υγρό στο αυτί, πόσο καιρό δίνουμε διορία για να φύγει;

Όταν το παιδί έχει υγρό στο αυτί, πόσο καιρό δίνουμε διορία για να φύγει;

«Μπορείτε να με ενημερώσετε όταν ένα παιδί έχει υγρό στο αυτί, ποσό καιρό δίνουμε διορία για να φύγει και τι το βοηθάει να υποχωρήσει; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων».

Απαντά ο Εδουάρδος Χατζηχάννας, Ωτορινολαρυγγολόγος

Αν ένα παιδί έχει υγρό στο μέσο αυτί (αμφοτερόπλευρα), το οποίο έχει διαγνωσθεί με ωτοσκόπηση με ή χωρίς τυμπανομετρία ή ακουομετρία (αναλόγως την ηλικία του παιδιού), τότε μπορεί να αποτελεί πρόβλημα. Το κυριότερο πρόβλημα είναι η μείωση της ακοής που μπορεί να επιφέρει άλλα προβλήματα (αναπτυξιακά, μαθησιακά, γλωσσικά κ.α).

Οκτώ στα δέκα παιδιά θα ξεπεράσουν το πρόβλημα με το υγρό μέσα σε μια περίοδο τριών μηνών. Δύο στα δέκα θα συνεχίσουν να έχουν υγρό με όλα τα επακόλουθα. Η περίοδος, λοιπόν, των τριών μηνών είναι καθοριστική για επαναξιολόγηση.

Όσον αφορά τη θεραπεία, από μελέτες έχει αποδειχθεί ότι κανένα απολύτως φάρμακο δεν είναι αποτελεσματικό για το υγρό στο αυτί σε σύγκριση με τον παράγοντα χρόνο. Εάν το υγρό εξακολουθεί να υφίσταται πέραν των τριών μηνών, τότε η ενδεικνυόμενη θεραπεία είναι η τοποθέτηση σωληνίσκων τυμπανοστομίας (τα λεγόμενα σωληνάκια) για εξαερισμό του μέσου αυτιού και αποκατάστασης της φυσιολογικής λειτουργίας του τοιχώματός του.

Από κάποιες μελέτες διαφαίνεται ότι η μόνη άλλη συντηρητική θεραπεία που θα μπορούσε να βοηθήσει στο μεσοδιάστημα (περιμένοντας τους τρεις μήνες) είναι το μπαλονάκι Otovent για εξαερισμό του μέσου αυτιού μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας, αλλά λόγω της χαμηλής συμμόρφωσης από τα παιδιά η χρησιμότητα του είναι αμφισβητήσιμη.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter