Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιατρικά Ρευματικά Νοσήματα: 1 στα 1000 παιδιά πάσχει από χρόνιο ρευματικό νόσημα

Τα παιδιά που πάσχουν από ένα ρευματικό νόσημα είναι πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε, ενώ τα παιδιατρικά ρευματικά νοσήματα δεν εκδηλώνονται ακριβώς όπως και εκείνα των ενηλίκων, λένε οι ειδικοί. Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιατρικά Ρευματικά Νοσήματα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαρτίου. 

1 στα 1000 παιδιά πάσχει από χρόνιο ρευματικό νόσημα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα Παιδιατρικά Ρευματικά Νοσήματα κατατάσσονται ανάμεσα  στα 10 συχνότερα χρόνια νοσήματα της Παιδιατρικής και είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες παιδικής αναπηρίας. Όπως αναφέρουν ένα στα 1.000 παιδιά πάσχει από χρόνιο ρευματικό νόσημα με συχνότερα εξ αυτών τη Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα, τις Νεανικές Συστηματικές Αγγειίτιδες και τον Παιδιατρικό ή Νεανικό Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο.

Ωστόσο, όπως λένε, με την έγκαιρη αξιολόγηση και την παραπομπή σε παιδορευματολόγο, εφαρμόζεται άμεσα η κατάλληλη θεραπεία και αναστρέφεται σημαντικά η διαταραγμένη σωματική λειτουργικότητα.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιατρικά Ρευματικά Νοσήματα

Η Παγκόσμια Ημέρα “WORD” (WOrld young Rheumatic Disease day) δημιουργήθηκε για να αυξήσει το επίπεδο ευαισθητοποίησης και γνώσης γονέων, ιατρών, εκπαιδευτικών αλλά και του ευρύτερου κοινού για τα νοσήματα αυτά και να τονίσει την ανάγκη για ταχεία παραπομπή σε εξειδικευμένο παιδορευματολόγο.

Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν διάφοροι φορείς και οργανώσεις όπως η  Ευρωπαϊκή Παιδορευματολογική Εταιρεία (Paediatric Rheumatology european Society, PReS  ) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για παιδιά με Αρθρίτιδα (European Network for Children with Arthritis, ENCA).