Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down: Ορφάνα παιδιά με σύνδρομο Down σε… γηροκομεία στην Κύπρο

Σήμερα Πέμπτη 21/03 είναι η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down, καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down.

Τα παραδείγματα παιδιών με σύνδρομο Down που κατάφεραν να εξελιχθούν, να σπουδάσουν, να εργασθούν, να ασχοληθούν με όσα τους αρέσουν και τελικά να ζήσουν όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας τους και να είναι ευτυχισμένα, είναι πολλά παγκοσμίως.

Στην Κύπρο του σήμερα, δυστυχώς, τα παιδιά με σύνδρομο Down δεν έχουν ακόμα την αντιμετώπιση που τους αξίζει σε όλους τους τομείς.

«Είμαστε αρκετά πίσω σε πολλούς τομείς, ειδικά στην εκπαίδευση. Θα πρέπει να δίνονται ευκαιρίες μάθησης, ένταξης και αργότερα εργασίας. Το μόνο που θέλουν αυτά τα άτομα είναι αγάπη και αποδοχή. Να νιώσουν ισότιμα μέλη της κοινωνίας και να μη χρειάζεται
να παλεύουν για τα αυτονόητα»,
λέει σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Συνδρόμου Down, κος. Ανδρέας Χριστοδούλου.

Στην χώρα μας αν και υπάρχει στήριξη στα άτομα με σύνδρομο Down, στο επίπεδο της εκπαίδευσης ο νόμος είναι αναχρονιστικός και «δεν εναρμονίζεται με τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 2011, η οποία λέει ότι όλα τα άτομα με οποιαδήποτε αναπηρία έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες. Ακόμη παλεύουμε να βρισκόμαστε στα σχολεία μαζί με τους υπόλοιπους», τονίζει ο κος. Χριστοδούλου.

Σε γηροκομεία τα ορφανά παιδιά με σύνδρομο Down

Πέρα από τον νόμο περί εκπαίδευσης ατόμων με σύνδρομο Down ο κος. Χριστοδούλου στη συνέντευξή του κάνει λόγο και για άλλες παράλογες νομοθεσίες, όπως αυτή που θέλει άτομα με σύνδρομο Down τα οποία χάνουν τους γονείς και τους κηδεμόνες τους –μένουν δηλαδή ορφανά–  δεν έχουν ουσιαστική στήριξη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι γονείς αυτών των παιδιών δεν μπορούν να τους αφήσουν κάποια κληρονομιά – σπίτι ή χρήματα άνω των 5.000€ – επειδή, όπως ορίζει ο νόμος, αυτά τα λαμβάνει το κράτος.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Συνδρόμου Down, ανέφερε επίσης ότι «δεν υπάρχει πρόνοια για όσους μένουν ορφανοί, καθώς επίσης πως «αν μείνουν ορφανοί και αν δεν υπάρχει κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας να τα στηρίξει, τότε αυτά καταλήγουν σε οίκους ευγηρίας. Δυστυχώς ζούμε με απαρχαιωμένους νόμους και δεν γίνεται κάτι για να αλλάξουν αυτά. Εμείς όμως είμαστε εδώ να παλεύουμε και να προσπαθούμε για το καλύτερο των ατόμων αυτών».