Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Διάσημοι παρουσιάζουν στο Infokids.com.cy τα αγαπημένα τους βιβλία

Τι διαβάζουν οι διάσημοι; Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, που τιμάται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου, το Infokids.com.cy μίλησε με γνωστά και αγαπημένα πρόσωπο από διάφορους χώρους της τέχνης, του πολιτισμού και του πολιτικού στίβου και τους ζήτησε να φωτογραφηθούν αγκαλιά με το αγαπημένο τους παιδικό βιβλίο.

Γιατί το επέλεξαν και τι το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Κώστας Βουτσάς, ηθοποιός: «Το δώρο της παπλωματούς»

«Το βιβλίο είναι το «Το δώρο της παπλωματούς» που μιλάει για την αξία της γενναιοδωρίας και της προσφοράς. Ξέρουμε ότι ο Φοίβος είναι ακόμα πολύ μικρός για να το απολαύσει, αλλά προς το παρόν διασκεδάζει με την εικονογράφηση που είναι καταπληκτική κι όταν μεγαλώσει θα το έχει αγαπήσει και θα το καταλάβει. Η Αλίκη είχε αγαπήσει το βιβλίο από την πρώτη στιγμή που το διάβασε, πριν πολλά χρόνια, όταν με τη Θεατρομάθεια το ανέβασε σε παράσταση στον Πολυχώρο Άγκυρα».

Ευγένιος Τριβιζάς, συγγραφέας παιδικών βιβλίων: «Τα Τρία μικρά Χαμαιλεοντάκια»

«Aγαπημένο μου βιβλίο -νιώθω κάθε φορά ότι είναι το «στερνοπαίδι», το τελευταίο μου χρονικά δημιούργημα.

Με κάποια δόση ενοχής τού έχω ακόμα μεγαλύτερη αδυναμία, επειδή, όπως συμβαίνει στην περίπτωση πολύτεκνων, δεν παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην προνομιούχο αυτή θέση. Κάποιο νέο βιβλίο φέρνει ο αεικίνητος πελαργός της έμπνευσης και το αντικαθιστά.

Τη συγκεκριμένη στιγμή το περί ου ο λόγος «στερνοπαίδι» είναι «ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΙΚΡΑ ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΑΚΙΑ» (σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας της Ανθρωπότητας από Εξωγήινους Εισβολείς το πρώτο ασπρόμαυρο-πολύχρωμο βιβλίο στην εκδοτική ιστορία του σύμπαντος), αν και δεν θα απολαμβάνει αυτή τη ζηλευτή ιδιότητα για πολύ καιρό ακόμα, επειδή ο διάδοχός του βρίσκεται ήδη στο μαιευτήριο- τυπογραφείο. Πρόκειται για «ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ», με θέμα έναν θηριοδαμαστή που επιδίδεται σε παράνομο εμπόριο υπό εξαφάνιση μυρμηγκοφάγων».

Κάρμεν Ρουγγέρη, ηθοποιός-σκηνοθέτις-θεατρική συγγραφέας: «Η Αργοναυτική εκστρατεία»

«Η Αργοναυτική Εκστρατεία είναι ένας από τους ωραιότερους μύθους της Μυθολογίας μας. Το βιβλίο αυτό και το cd που περιέχει τα αγαπώ γιατί μου θυμίζουν την επιτυχημένη μας παράσταση».

Κώστας Μπακογιάννης, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας – υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων: «Μάντεψε πόσο σ’ αγαπώ»

Ζέτα Δούκα, ηθοποιός – παρουσιάστρια: «Το Αρωμα του Ονείρου»

«Από όλα τα βιβλία που έχω διαβάσει στη ζωή μου (κατά μέσο όρο διαβάζω πάνω από 50 τον χρόνο), ξεχωρίζω και αγαπώ περισσότερο «Το Αρωμα του Ονείρου» του Τομ Ρόμπινς, για τις  μαγευτικά ολοκληρωμένες γήινες προσωπικότητες των φανταστικών ηρώων του και την διαχρονικότητα του μυστικού της αιωνιότητας: την αγάπη και δυο σταγόνες άρωμα…παντζάρι! Ευφυές και ανεξίτηλα συναρπαστικό…».

Χρυσαυγή Ατσιδάκου, δικηγόρος – δημοσιογράφος: «Μικρός Πρίγκιπας»

«»Όλοι οι μεγάλοι ήταν κάποτε παιδιά … λίγοι όμως το θυμούνται» … ποσό καλύτερος θα ήταν ο κόσμος μας αν το θυμόμασταν όλοι… Αυτό και ποσά ακόμη σοφά και ουσιαστικά μέσα στις σελίδες του μικρού Πρίγκιπα … ένα βιβλίο διαχρονικός θησαυρός».

Ναταλία Δραγούμη, ηθοποιός: «Les Malheurs de Sophie»

«Πρόκειται για ένα πολύ παλιό και υπέροχο βιβλίο. Ανήκει στην γαλλική εφηβική λογοτεχνία και μου το διάβαζε η μαμά μου όταν ήμουν μικρή. Μάλιστα, το είχε δώσει και στην κόρη μου όταν έκανε μαθήματα γαλλικών».

Ευγενία Μανωλίδου, συνθέτρια κλασικής μουσικής – υπεύθυνη προγράμματος σπουδών στην «Ελληνική Αγωγή»: «Ιλιάδα»

βιβλίο0

«Πάντα διάβαζα στα παιδιά. Ακόμη και όταν μεγάλωσαν και μπορούσαν να διαβάζουν μόνα τους. Το βραδινό διάβασμα ήταν και παραμένει τελετουργικό, ακόμη και όταν το πρόγραμμα πιέζει. Κάποιες οικογένειες έχουν το φαγητό που τους ενώνει.

Εμείς έχουμε το βιβλίο. Στα 20 και πλέον χρόνια που διαβάζω στα παιδιά, αυτό είναι το βιβλίο που, όσες φορές και να τους το διαβάζω, πάντα βρίσκουν κάτι διαφορετικό να ξεχωρίσουν. Η Ιλιάδα απευθύνεται σε όλους, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται. Είναι ένα βιβλίο που δεν βαρέθηκε ποτέ κανένας.

Στους πιο μικρούς αρέσουν οι μάχες και οι εντάσεις μεταξύ των θεών και των ανθρώπων. Οι πιο μεγάλοι εντυπωσιάζονται από την ανθρώπινες ιστορίες. Κι εγώ αισθάνομαι υπερήφανη που τα παιδιά μου διαβάζουν ακόμη και σήμερα, το πιο αγαπημένο βιβλίο του Μ. Αλεξάνδρου…»