Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών: «Άσχημοι οι οιωνοί για την νέα χρονια»

Η σχολική χρονιά 2019-2020 ξεκίνησε για μικρούς και μεγάλους μαθητές, με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Δυστυχώς, όμως, τα προβλήματα δεν φαίνεται να λείπουν. Μετά  το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας Πόλεως Χρυσοχούς, το οποίο παραμένει για δεύτερη μέρα κλειστό, η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) σε ανακοίνωσή της καταδεικνύει τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία και επικεντρώνεται στις εξετάσεις τετραμήνου.

Εξετάσεις τετραμήνου

«Μετά και την παρουσίαση των χρονοδιαγραμμάτων και του προγραμματισμού των εξετάσεων ανά τετράμηνο είμαστε πιο βέβαιοι από ποτέ για την ορθότητα και την σταθερότητα της θέσης μας.

Επαναλαμβάνουμε πως δεν πρόκειται να δεχτούμε την επιβολή αυτού του εγκληματικού μέτρου και την θυματοποίηση των μαθητών. Θα σταθούμε μέχρι τέλους ενάντια στην εφαρμογή του μέτρου αυτού, ένα μέτρο που θα μετατρέψει τα σχολεία μας σε εξεταστικά κέντρα, θα ακυρώσει την έννοια της ολόπλευρης μόρφωσης, θα δημιουργήσει ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για μαθητές και καθηγητές και θα επιβάλει διδακτικούς μονόδρομους.

Εκφράζουμε την ετοιμότητα μας, αναφέρεται, για ανάληψη δυναμικών μέτρων ανά πάσα στιγμή ώστε να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο από το μέτρο  των εξετάσεων ανά τετράμηνο αλλά και από τις υπόλοιπες προβληματικές παραμέτρους του σχεδίου αξιολόγησής του μαθητή».

Περιφράξεις και ιδιωτικοί φρουροί

Την έντονη διαφωνία της, εκφράζει η ΠΣΕΜ και για την εισαγωγή ιδιωτικών φρουρών αλλά και με την ανέγερση ψηλών περιφράξεων στα σχολεία. «Οι εικόνες που αντικρίσαμε κατά την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς παραπέμπανε σε φυλακές ψηλής ασφάλειας και όχι σε δημόσια σχολεία. Η θέση του μαθητικού κινήματος επί του συγκεκριμένου παραμένει σταθερή.

Οι περιφράξεις και οι φρουροί ασφάλειας όχι μόνο δεν επιλύουν το θέμα της νεανικής παραβατικότητας αλλά το εντείνουν και το μεταφέρουν απλά εκτός σχολείου.

Ήρθε η ώρα οι ιθύνοντες του Υπουργείου να αντιληφθούν πως η παραβατικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με σωστή και ανθρωποκεντρική παιδεία και όχι με καταστολή, να αντιληφθούν πως έχουν να κάνουν με μαθητές και όχι με τρομοκράτες», προστίθεται.

Σχολική στολή και ΠΣΕΜ

Στο θέμα της στολής, η ΠΣΕΜ αναφέρει ότι «μας λυπεί το ότι ενώ η δημόσια παιδεία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να ασχολείται κυριολεκτικά με τρίχες επιβάλλοντας ένα κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία μας όσο αφορά τον τομέα της στολής.

Εν έτη 2019 θα έπρεπε να χαλαρώνουμε συνεχώς τα πλαίσια στολής και εμφάνισης και όχι να προσπαθούν ορισμένοι να τα καταστήσουν πιο αυστηρά.

Ως ΠΣΕΜ παραμένουμε σταθεροί στην θέση μας για συνεχή χαλάρωση της στολής μέχρι να φτάσουμε στην οριστική της κατάργηση».

Αναφορικά με το περιστατικό με τη μαντήλα

Σε σχέση με το περιστατικό που έλαβε χώρο στο Λύκειο Απ. Βαρνάβα, η ΠΣΕΜ το καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο, «την απροκάλυπτα ρατσιστική συμπεριφορά που επέδειξε ο συγκεκριμένος διευθυντής στην συμμαθήτρια μας και δηλώνουμε ότι τέτοια περιστατικά πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά».

Η ΠΣΕΜ, τέλος, εκφράζει την ανησυχία της για τις διάφορες ελλείψεις αλλά και προβλήματα, μικρά και μεγάλα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία.

Ξεκαθαρίζει πως το μαθητικό κίνημα πρέπει είναι έτοιμο έτσι ώστε με συλλογικούς αγώνες να προστατέψει κατακτήσεις, να αντικρούσει μέτρα που θα πλήξουν το δημόσιο σχολείο και να διορθώσει όσα πιο πολλά μπορεί στον χώρο της Παιδείας.