Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου: Τι κάνει την φετινή γρίπη να διαφέρει τόσο από την περσινή

Ανακοίνωση για την εποχική γρίπη εξέδωσε η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου στην οποία σημειώνει ότι τη φετινή χρονιά η έξαρσή της είναι πιο ήπια σε σύγκριση με την περσινή.

Η Παιδιατρική Εταιρεία στην ανακοίνωσή της σημειώνει, επίσης, ότι μπορεί η έξαρση της γρίπης να είναι ηπιότερη σε σχέση με πέρυσι, διαρκεί όμως, περισσότερο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η γρίπη εμφανίζεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή και η αυξημένη δραστηριότητά της διαρκεί συνήθως 6-8 εβδομάδες. Η φετινή εποχική έξαρση της νόσου φαίνεται να είναι πιο ήπιας μορφής από την περσινή αλλά διαρκεί περισσότερες ημέρες.

Διαβάστε ακόμη: Εποχική γρίπη 2020: Τα 6 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για το Tamiflu

Οφείλεται στον ιό της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει από ήπια εικόνα νόσου μέχρι πολύ σοβαρή εκδήλωση με επιπλοκές.

Τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον ιό μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα μετά από 12-36 ώρες.

Συνήθως, κάνει απότομα την εμφάνισή της με πυρετό, ρίγος , βήχα, πόνο στον λαιμό, στις αρθρώσεις και στους μύες, με έντονο αίσθημα αδυναμίας και ανορεξίας . Μπορεί ακόμα να προκαλέσει ρινική καταρροή και έντονο πονοκέφαλο.

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή γρίπη ή και για επιπλοκές.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν μικρά παιδιά, τα άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια, άσθμα, χρόνια καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, νευρομυϊκές παθήσεις και ανοσοκαταστολή.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές ανήκουν και οι έγκυες γι’ αυτό και πρέπει επίσης. να εμβολιάζονται.

Διαβάστε ακόμη: 2 εικόνες μάς δείχνουν πώς να προστατευθούμε και να προστατεύσουμε τους άλλους από τη γρίπη

Άλλοι τρόποι πρόληψης της γρίπης είναι:

  • Ο καλός αερισμός των χώρων όπου ζούμε και αποφυγή συγχρωτισμού (κλειστοί χώροι με πολλά άτομα)
  • Τα παιδιά και οι ενήλικες με γρίπη πρέπει να περιορίζονται στο σπίτι μέχρι να υποχωρήσει ο πυρετός, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών και επιπλέον 1-2 ημέρες
  • Όταν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται θα πρέπει να καλύπτει το πρόσωπο του με χαρτομάντιλο το οποίο μετά πετά στο καλάθι απορριμμάτων και πλένει τα χέρια του
  • Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών
  • Τα αντιικά φάρμακα χορηγούνται μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που ο ιατρός θεωρεί ότι πραγματικά χρειάζονται. Ενδεικτικά η χημειοπροφύλαξη με οσελταμιβίρη χορηγείται σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, όπως σε στενή επαφή με τον ιό της γρίπης ατόμων που ανήκουν στις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου, για την αποφυγή των επιπλοκών.

πηγή: Facebook page – Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου