Αρχική InfoKids Παιδική πορνογραφία: Τρόμο προκαλούν τα νέα στοιχεία για την Κύπρο - Πώς να προστευθείτε από το ηλεκτρονικό έγκλημα

Παιδική πορνογραφία: Τρόμο προκαλούν τα νέα στοιχεία για την Κύπρο - Πώς να προστευθείτε από το ηλεκτρονικό έγκλημα

Παιδική πορνογραφία: Τρόμο προκαλούν τα νέα στοιχεία για την Κύπρο - Πώς να προστευθείτε από το ηλεκτρονικό έγκλημα

Τρομακτικά είναι τα στοιχεία για την πορνογραφία στην Κύπρο, τα οποία δείχνουν ότι τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί και στις τάξεις της Αστυνομίας, με την έξαρση της παιδικής πορνογραφία στην Κύπρο, αφού μόνο για το 2018 καταγγέλθηκαν 133 υποθέσεις.

Η Κύπρος στον διεθνή χάρτη της παιδικής πορνογραφίας

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που «έφτασε» μήνυμα από τα γραφεία της Ιντερπόλ στην Κύπρο για κρούσμα παιδικής πορνογραφία.

Κατόπιν επικοινωνίας με τον κ. Αντρέα Αναστασιάδη, Υπεύθυνο του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μας τόνισε, ότι τα περιστατικά έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κάτι που ανησυχεί τις ιδιαίτερα τις Αρχές.

Μέσα σε πέντε χρόνια, τέτοιου είδους περιπτώσεις εξαπλασιάστηκαν, αφού το 2013 αριθμούσαμε 23 υποθέσεις - ενώ το 2018 φτάσαμε στον εξωφρενικό αριθμό για τα κυπριακά δεδομένα, των 133 υποθέσεων.

Με αφορμή την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου (5/2), ανατρέξαμε στα αρχεία της Αστυνομίας και σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα αδικήματα που έχει ενώπιον του το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Συνολικά  ανέφερε ο κ.Αναστασιάδης για το 2018 έφτασαν τα χέρια τους 294 υποθέσεις.

Αναλυτικά: 133 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, 45 υποθέσεις hacking, 30 υποθέσεις πλαστογραφίας ηλεκτρονικών δεδομένων και άλλες περιπτώσεις.

Γενικά όπως λέχθηκε από τον κ. Αναστασιάδη, στο γραφείο τους φτάνουν περίπου 300 υποθέσεις τον χρόνο, με την πρωτιά να κατέχει η παιδική πορνογραφία.

Πώς να προστατευθείτε και να καταγγείλετε μια υπόθεση

  1.  Είναι σημαντικό να εμπεδώσετε ότι πίσω από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να βρίσκεται οποιοδήποτε πρόσωπο.
  2.  Συνομιλείτε διαδικτυακά μόνο με πρόσωπα τα οποία γνωρίζετε και εάν είναι απόλυτα αναγκαίο να τους κοινοποιήσετε προσωπικά σας στοιχεία, φωτογραφίες, πληροφορίες για την οικογενειακή σας κατάσταση, να το πράξετε μόνο μέσω ιδιωτικής επικοινωνίας και όχι σε διαδικτυακό χώρο όπου πρόσβαση έχει οποιοσδήποτε άλλος χρήστης του διαδικτύου.
  3. Όταν δεν γνωρίζετε τον αποστολέα ενός ηλεκτρονικού μηνύματος δεν ανοίγετε για ανάγνωση το μήνυμα αυτό και δεν απαντάτε με δικό σας ηλεκτρονικό μήνυμα. Εάν υποψιάζεστε ότι το μήνυμα αυτό είναι κακόβουλο ή πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό (virus) το διαγράφουμε, ώστε να αποφύγετε οποιαδήποτε παραβίαση του ηλεκτρονικού υπολογιστή σας και την πιθανή υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και δεδομένων σας.
  4. Προτιμάτε τις ιστοσελίδες που περιέχουν το ακρώνυμο «https», στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους, το «s» σημαίνει ασφάλεια, ιδιαίτερα εάν πρόκειται να προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά προϊόντων ή πληρωμή μέσω διαδικτύου.
  5. Αρκετές φορές άτομα, τα οποία έχουν «παρενοχληθεί» στο διαδίκτυο ή έχουν πέσει θύματα απάτης, δεν αναφέρουν τα περιστατικά αυτά στην Αστυνομία. Το γεγονός αυτό βοηθά τους διαδικτυακούς διαφθορείς να συνεχίσουν το παράνομο έργο τους και να παραμένουν ατιμώρητοι. Η καταγγελία τέτοιων περιστατικών διαδικτυακού εγκλήματος στην Αστυνομία μπορεί να αποδειχτεί καταλυτική στην αποτροπή τέτοιων εγκλημάτων.

Το αρμόδιο Γραφείο της Αστυνομίας - το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι στη διάθεση του κοινού καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών, (7πμ – 7μμ), στο τηλέφωνο 22808200 για οποιαδήποτε καταγγελία ή ακόμα και για απλές συμβουλές. Επίσης, το κοινό μπορεί να προβεί σε καταγγελία και μέσω της Ηλεκτρονικής φόρμας καταγγελίας της Αστυνομίας, στην πιο κάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

Μπορείτε να καταγγείλετε ηλεκτρονικά εγκλήματα εδώ.

Με στοιχεία από το offsite.com.cy


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter