Αρχική Γωνιά του Μαθητή Παίζω και μαθαίνω: Ασκήσεις για τη δυσγραφία με Lego!

Παίζω και μαθαίνω: Ασκήσεις για τη δυσγραφία με Lego!

Παίζω και μαθαίνω: Ασκήσεις για τη δυσγραφία με Lego!

Η γραφή με το χέρι είναι μια απο τις πιο πολύπλοκες διαδικασίες και η συνθετότητα της στηρίζεται στο πλήθος των δεξιοτήτων που πρέπει να αναπτύξει κανείς για να φτάσει να γράφει. Βρίσκεται στη κορυφή της πυραμίδας της λεπτής κινητικότητας αφού χρειάζονται αισθητικοκινητικές, αντιληπτικές και γνωστικές ικανότητες. Η Δυσγραφία ορίζεται απο τη δυσκολία που έχει το παιδί να ανακαλέσει αυτόματα στη μνήμη του τη μορφή και τη κατεύθυνση των γραμμάτων και αριθμών αλλά και να ελέγξει αποτελεσματικά τις συνεχόμενες μυϊκές κινήσεις.

Οι ασκήσεις που στοχεύουν στην κατάκτηση της μορφολογίας και της κατεύθυνσης των γραφημικών συμβόλων (γραμμάτων, αριθμών) είναι απαραίτητες σε παιδιά με δυσκολίες στη γραφή. Κατά τη πρώτη επαφή πρέπει να αποδεσμεύσουμε το δυσγραφικό παιδί από το "χαρτί και το μολύβι" και να έρθει σε απαφή με ασκήσεις "εξομείωσης της γραφής". Η άσκηση: "Λέξεις με Lego! εξυπηρετεί ακριβώς αυτό τον αισθητηριακό και βιωματικό σκοπό!

Υλικά:

lego, σελίδες Α4, στυλό/μαρκαδόρο

Αναπαριστά τη λέξη με lego!

Το παιδί αναπαριστά με lego τη θέση των γραμμάτων πάνω στη γραμμή. Τοποθετεί τα lego με τέτοιο τρόπο που να φαίνεται ο οπτικοχωρικός προσανατολισμός των γραμμάτων και ολόκληρης της λέξης. Σε αυτό το σημείο συζητάτε για αυτή τη θέση αναλύοντας ποια γραμματάκια πάνε: πάνω, κάτω ή στέκονται στο γραμμή!

Προσθέτει τον τόνο!

Στο τέλος προσθέτετε και το σημείο του τόνου.

Tip:
Αν θέλετε μπορείτε να εντάξετε και μια φωτογραφία του αντικειμένου της λέξης για μεγαλύτερη τροφοδότηση!

Άσπα Μητρακάκη,

Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος,

dyslexiaathome.blogspot.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter