Παίζουμε και μαθαίνουμε τις εποχές του χρόνου

Ένα όμορφο χειμωνιάτικο απόγευμα, καθόμαστε όλοι μαζί στο χαλί και κάνουμε τέχνη! Παίζουμε και μαθαίνουμε για τις εποχές του χρόνου, μιλάμε και εάν θέλουμε, ζωγραφίζουμε το δικό μας έργο. Και εάν δεν μοιάζει με το παραπάνω, δεν μας πειράζει καθόλου!

Δείχνουμε την φωτογραφία στα παιδιά (επάνω), μιλώντας και εξηγώντας τις διαφορές μεταξύ των εποχών. Στη συνέχεια τους εξηγούμε  το τι θέλαμε να πετύχουμε με αυτό το έργο τέχνης (δηλαδή να δείξουμε τις εποχές αλλάζουν) που θα φτιάξουμε.

Τους δίνουμε χαρτιά στα οποία προηγουμένως έχουμε ζωγραφίσει –με ένα χοντρό μαρκαδόρο -ένα τεράστιο δέντρο χωρισμένο στα 4 , σαν το παρακάτω:

Εποχές

Μάθετε στα παιδιά να μιλούν και να σκέπτονται, κάντε ερωτήσεις ανοικτού τύπου:

  1. Ξεκινήστε με τη γη: Τι χρώμα έχει το έδαφος και γιατί, τι παθαίνει το γκαζόν το φθινόπωρο, τι χρώμα έχει το έδαφος το χειμώνα, γιατί είναι άσπρο το χιόνι, σκούρο πράσινο χορτάρι για το καλοκαίρι, κα.
  2. Πως είναι τα δέντρα την κάθε εποχή; Πότε πέφτουν τα φύλλα, πότε βγαίνουν τα άνθη και οι καρποί.
  3. Πως είναι ο ουρανός το καλοκαίρι, πως είναι το φθινόπωρο, υπάρχουν σύννεφα, ποια εποχή έχουμε τις περισσότερες βροχές, πότε λάμπει πιο πολύ ο ήλιος, πότε κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα, πότε κάνει ζέστη/κρύο κα.
  4. Δώστε στα παιδιά μαρκαδόρους, χαρτάκια και κόλλα, για να φτιάξουν τα φύλλα, τα λουλούδια, τα έντομα. Βοηθήσετε βάζοντας κόλλα στα μικρά χαρτάκια, και αφήστε τα να τα καταφέρουν μόνα τους στα υπόλοιπα.
  5. Τα παιδιά προσπαθώντας να απαντήσουν μαθαίνουν να παρατηρούν και ταυτόχρονα κάνοντας τις εργασίες αναπτύσσουν τις λεπτές, κινητικές ικανότητές τους.
  6. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι τα παιδιά να αγαπήσουν αυτό που κάνετε όλοι μαζί!

Καλή διασκέδαση!