«Παντρέψου τον βιαστή σου»: Το νομοσχέδιο που αθωώνει τους βιαστές στην Τουρκία και η παγκόσμια κατακραυγή

Θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία -και όχι μόνο- έχει προκαλέσει νομοσχέδιο που προωθείται για τους βιασμούς γυναικών και ανήλικων κοριτσιών.

Ο νέος νόμος, που όπως μεταδίδει ο «Independent», ονομάζεται από τους επικριτές του «Παντρέψου τον βιαστή σου», αποποινικοποιεί κατ’ ουσία τον βιασμό ανηλίκων και ανοίγει το δρόμο για τη νομιμοποίηση περιστατικών βίας.

Ο νόμος θα επιτρέπει ουσιαστικά στους άνδρες που κατηγορούνται για σεξουαλικές σχέσεις με κορίτσια κάτω των 18 ετών, να αποφύγουν την τιμωρία εάν παντρευτούν τα θύματά τους.

«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι οι πολιτικοί προσπαθούν να περάσουν νομοσχέδιο που παρέχει ατιμωρησία σε δράστες που κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων», δήλωσε η Suad Abu-Dayyeh, ακτιβίστρια που κινείται κυρίως στο χώρο της Μέσης Ανατολής, Βόρεια Αφρική, Αφγανιστάν και το Πακιστάν και εργάζεται σε ΜΚΟ που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο νόμος είχε προταθεί ξανά

Η Τουρκία το 2016 είχε αποπειραθεί να περάσει ξανά τον ίδιο νόμο, ωστόσο λόγω της παγκόσμιας κατακραυγής αυτό δεν είχε γίνει. Εκείνος ο νόμος θα «συγχωρούσε» τους άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με ανήλικα κορίτσια στις περιπτώσεις που δεν είχαν κάνει εμφανή «χρήση βίας ή απειλών».

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούσε ότι ένας τέτοιος νόμος θα δημιουργούσε ένα περιβάλλον ατιμωρησίας για την παιδική κακοποίηση, ενώ ταυτόχρονα θα άφηνε τα θύματα ευάλωτα σε πράξεις βιαιοπραγίας και κακοποίησης.

Νομοθεσίες τύπου «Παντρέψου-τον-βιαστή-σου» εντοπίζονται σε χώρες όλου του κόσμου και εφαρμόζονται στο όνομα της προστασίας της «τιμής» της οικογένειας.

«Η βία κατά των γυναικών κυριαρχεί στην Τουρκία, με ένα ποσοστό 38% των γυναικών στη χώρα να έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από σύντροφό τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη», σημείωσε η Suad και κατέληξε:

«Χάρη στις εκστρατείες των ακτιβιστών και των νομοθετών για τα δικαιώματα των γυναικών, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος, το Μαρόκο, η Τυνησία και η Παλαιστίνη έχουν εξαλείψει όλα αυτά τα κενά τα τελευταία χρόνια. Οι Τούρκοι νομοθέτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυτές τις προόδους για την κατάργηση των νόμων που εισάγουν διακρίσεις λόγω φύλου. Χαιρετίζω το γενναίο έργο των αγωνιστών για τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία, οι οποίοι αντιτάσσονται σθεναρά σε αυτό το νομοσχέδιο».

Μάλιστα το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη συγκεκριμένη νομοθεσία ανοίγει το δρόμο ώστε να θεσμοθετηθούν όχι μόνο οι βιασμοί και ο γάμος παιδιών, αλλά και η σεξουαλική εκμετάλλευση και η κακοποίηση παιδιών.

Σχεδόν 500.000 ανήλικα κορίτσια παντρεύτηκαν την τελευταία δεκαετία

Μία κυβερνητική έκθεση του 2018 για τον γάμο των παιδιών στην Τουρκία, εκτιμά ότι συνολικά 482.908 ανήλικα κορίτσια παντρεύτηκαν την τελευταία δεκαετία, παρά το γεγονός ότι η επίσημη και νόμιμη ηλικία γάμου ορίζεται από τα 18 έτη και άνω!

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει δηλώσει στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια μίας συνόδου κορυφής στην Κωνσταντινούπολη το 2014, ότι η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών τάσσεται «ενάντια στη φύση», ενώ το 2016 είχε ενθαρρύνει τις γυναίκες να κάνουν  τουλάχιστον τρία παιδιά υποστηρίζοντας ότι η ζωή μιας γυναίκας είναι «ατελής» αν δεν γίνει μητέρα.

με πληροφορίες από τον Indipendent.com