Αρχική InfoKids Αληθινές Ιστορίες Παρακαλώ, μην καπνίζετε μπροστά στα παιδιά μου!

Παρακαλώ, μην καπνίζετε μπροστά στα παιδιά μου!

Παρακαλώ, μην καπνίζετε μπροστά στα παιδιά μου!

Μπορεί ο ευρωπαϊκός νόμος να ορίζει ότι το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς, δημόσιους χώρους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να καπνίζει αδιακρίτως χωρίς να υπολογίζει ποιος περπατά ή στέκεται δίπλα του, ειδικά αν δίπλα του βρίσκεται ένα… παιδάκι.

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση έναν παιδικό οργανισμό, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα 166.000 παιδιά κάτω των 15 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από το παθητικό κάπνισμα.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, αλλά και προσωπικές εμπειρίες με τα παιδιά μου να μυρίζουν τσιγάρο ή να βήχουν κάθε φορά που γυρίζουν από ένα συγκεκριμένο φιλικό σπίτι, τα λόγια της μαμάς που απαιτεί από όλους να μην καπνίζουν μπροστά στα παιδιά της, με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη!

«Κάθε μέρα που πηγαίνω τον μικρό στο σχολείο παρατηρώ έναν συγκεκριμένο μπαμπά, ο οποίος και εκείνος με τη σειρά του αφήνει το παιδί του στο ίδιο σχολείο με εμένα. Κάθε πρωί περπατά με τον γιο του στο ένα χέρι και το… τσιγάρο στο άλλο. Κάθε μέρα! Θα ήθελα πολύ να σταματήσω και να του πω μερικά πράγματα, αλλά κυρίως να του ζητήσω να κάνει το τσιγάρο του αφού αφήσει το παιδί και απομακρυνθεί από τον χώρο του σχολείου. Τόσο δύσκολο είναι να συγκρατηθεί λιγάκι;

Το παιδί του δεν έχει επιλογή. Πρέπει να πάει στο σχολείο με έναν ενήλικα. Κάθε παιδί, όμως, που τον προσπερνά με το αυτοκίνητο, περπατά πίσω του με τον δικό του μπαμπά, είναι στο σχολικό και το βλέπει απ’ έξω, γιατί να γίνεται μάρτυρας σε αυτή τη συμπεριφορά; Γιατί ένας μπαμπάς – που θέλει να είναι πρότυπο για τα παιδιά του – συμπεριφέρεται σαν να μην το νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι και πώς οι πράξεις του επηρεάζουν το κοινωνικό σύνολο; Είμαστε τόσο αναίσθητοι πια οι άνθρωποι;

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι όποιος καπνίζει είναι κακός άνθρωπος, δεν σκέφτεται τους άλλους ή είναι ανάξιος για γονέας. Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά ότι το κάπνισμα είναι μια συνήθεια που δύσκολα κόβεται και ως ελεύθερα ανθρώπινα όντα, ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του. Το ίδιο συμβαίνει και με το τσιγάρο.

Αλλά μην το κάνεις στα παιδιά σου. ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ!

Βασικά, μην καπνίζεις μπροστά σε όποιον είναι αντίθετος με το τσιγάρο. Μην καπνίζεις μπροστά σε κάποιον που δεν αντέχει και – κυρίως – δεν θέλει να εισπνέει καπνό και να μυρίζει σαν φουγάρο.

Το να καπνίζεις δίπλα, μπροστά ή κοντά στους άλλους είναι το ίδιο επικίνδυνο με το να δώσεις στο παιδί σου να πιει από το ποτό σου. Ή να του προσφέρεις μια πολύ επικίνδυνη ουσία ή να το αφήσεις να κάνει κάτι πολύ ριψοκίνδυνο.

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε ενήλικες και παιδιά, αλλά είναι εξίσου επικίνδυνο ακόμα και όταν μένει ως μυρωδιά πάνω στα ρούχα μας. Ουσίες, όπως η νικοτίνη, "κολλούν" σε ρούχα και επιφάνειες και προκαλούν προβλήματα στον οργανισμό - ακόμα και αν το τσιγάρο δεν καίει εκείνη τη στιγμή μέσα σε έναν χώρο.

Μπορεί μερικοί από εσάς να θεωρείτε δεδομένο ότι δεν καπνίζουμε μπροστά σε σχολεία, νοσοκομεία και δημόσιους χώρους με παιδιά, αλλά αρκετοί δεν έχουν λάβει το ίδιο “μήνυμα”.

Κι αν η υγεία των μωρών και των παιδιών σας δεν είναι αρκετός λόγος για να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια, το γεγονός ότι οι περισσότερες έρευνες πάνω στο κάπνισμα και στο πώς αυτό επηρεάζει τα παιδιά δείχνουν ότι, όταν το παιδί βλέπει κάποιον να καπνίζει – ακόμα και αν του έχουν απαγορεύσει το κάνει – θεωρεί αυτή τη συμπεριφορά φυσιολογική, ίσως σας αλλάξει γνώμη.

Δεν μπορούμε να διατεινόμαστε κατά του τσιγάρου μόνο στα λόγια. Ό,τι και αν πούμε στα παιδιά μας, αν η συμπεριφορά μας δεν συνάδει με τα λόγια μας, τότε τα τελευταία πάνε χαμένα. Τα παιδιά είναι οι καθρέφτες μας, ακόμα και στις άσχημες συμπεριφορές.

Ναι, είναι δικαίωμά σου να καπνίζεις, αλλά μην γίνεσαι αναίσθητος. Υπάρχουν ώρες μέσα στην ημέρα και σημεία που μπορείς να καπνίσεις χωρίς να ενοχλήσεις, χωρίς να σε βλέπει και να σε μυρίζει ένα παιδί διαρκώς. Πήγαινε κάπου που δεν συχνάζουν παιδιά, βγες από το σπίτι και οδήγησε – χωρίς τα παιδιά στο αυτοκίνητο – καπνίζοντας.

Από εσένα εξαρτάται. Έχεις επιλογές. Προσπάθησε να μην κάνεις τους άλλους και – κυρίως – τα παιδιά να υποφέρουν από τις πράξεις σου.

Προσπαθούμε να αναθρέψουμε τα παιδιά μας δείχνοντάς τους πόσο αρνητικό και άσχημο είναι το τσιγάρο. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον οργανισμό τους από τον καπνό και τις αρνητικότατες συνέπειές του. Οπότε ναι, κάπνισε όσο θέλεις, αλλά όταν το κάνεις κοντά σε μένα ή στα παιδιά μου, μην θορυβηθείς αν έρθω και σου πω να το σβήσεις το παλιοτσίγαρο σου!».


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter