Παράταση των μέτρων μέχρι 30 Απριλίου ανακοίνωσε ο ΠτΔ – Όλες οι νέες αποφάσεις

Παράταση των μέτρων ανακοίνωσε στο σημερινό του διάγγελμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νικος Αναστασιάδης, ο οποίος απευθυνόμενος στον λαό τόνισε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής μάς δίνουν μια αχτίδα φωτός!

Νέα μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, στήριξη της οικονομίας, των ευάλωτων ομάδων και των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο και τους αρμόδιους Υπουργούς.

Πρώτη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν η παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί με διατάγματα, δεν εξαιρούνται οι γιορτές του Πάσχα, δήλωσε ο Πρόεδρος.

Η δεύτερη απόφαση αφορά στον επαναπατρισμό Κυπρίων φοιτητών και την είσοδο στην Κύπρο ατόμων που ανήκουν μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Συγκεκριμένα αφορά σε όσους φοιτητές είναι σε εστίες και είναι στο 1ο έτος ή σε foundation.

Οι κατηγορίες πολιτών που μπορούν να επαναπατρισθούν

  • Όσοι  διαμένουν σε Πανεπιστημιακές εστίες και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος σε προπαρασκευαστικά προγράμματα, τα λεγόμενα Foundation Courses, είτε βρίσκονται στο πρώτο έτος του πτυχιακoύ κύκλου σπουδών.
  • Μόνιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία που ευρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού για σκοπούς προσωρινής εργασίας και των οποίων η απασχόληση έχει ανασταλεί ή τερματιστεί εξαιτίας του κορωνοϊού.

Πολίτες που μόνιμα διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία που ευρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού και των οποίων η επιστροφή τους κρίνεται απαραίτητη για ανθρωπιστικής φύσεως λόγους, όπως:

  • Παροχή φροντίδας σε πρόσωπα που λόγω σοβαρού τραυματισμού μετά την έκδοση των διαταγμάτων, αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν,
  • Είναι λήπτες ή δότες οργάνων που καλούνται εκτάκτως για μεταμοσχεύσεις, και
  • Ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Θα επιτρέπεται ακόμη η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία προσώπων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, η συνδρομή των οποίων, όμως, λόγω της επαγγελματικής ή επιστημονικής τους ιδιότητας κρίνεται απαραίτητη στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η τρίτη απόφαση έχει να κάνει με τις δειγματοληπτικές εξετάσεις σε όλες τις επαρχίες και όσους επιστρέψουν στην Κύπρο.

Παράταση πρόνοιας Υπουργείου Εργασίας

Παράλληλα, παρατείνονται μέχρι τις 12/6 οι πρόνοιες του Υπουργείου Εργασίας για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, ενώ δήλωσε ότι ακόμα και 4 μήνες μετά το τέλος αυτής της περιόδου θα συνεχιστεί η κρατική επιχορήγηση σε όλους.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονισε ότι η διάρκεια ισχύος των μέτρων εξαρτάται από την πόση αυστηρότητα τα αντιμετωπίζουμε.

«Δυνατοι απαιτείται να φανούμε αυτή τη φορά, προκειμένου να προστατεύσουμε την οικογένειά μας, τη ζωή μας. Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας για την ωριμότητα που δείχνουν στα μέτρα», είπε ο κ. Αναστασιάδης, ενώ απηύθηνε έκκληση για να συνεχίσουμε όλοι να μένουμε σπίτι μας.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών

Ο Υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του μετά τον Πρόεδρο, είπε «ευχή και προσδοκία να υπάρξουν τέτοιες θετικές εξελίξεις για να μην χρειαστούν οι σχεδιασμοί που έχουμε ετοιμάσει».

Το ΥΠΕΞ και το Υπ. Μεταφορών είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στα αιτήματα της νέας κατηγορίας. «Υπάρχουν μέχρι στιγμής σύμφωνα με την πλατφόρμα 16.668 συμπατριώτες μας στο εξωτερικό και αυτοί είναι σε πέρα από 120 χώρες».

Προετοιμάζονται πτήσεις από Γερμανία, Θεσσαλονίκη και από Αγγλία για επαναπατρισμό.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε «ευχή και προσδοκία να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για να μην χρειαστούν οι σχεδιασμοί που έχουμε ετοιμάσει».

Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών

Δεν θα δοθεί ούτε σεντ στις Τράπεζες, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετικές φήμες.

Σε ερώτηση για τη διάρκεια της κρίσης και για την ύπαρξη σχεδίου σε περίπτωση που υπάρξει νέα έξαρση, ο Υπουργός Οικονομικών, είπε πως η διάρκεια της κρίσης εξαρτάται από την πορεία της ασθένειας.

«Τώρα που υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα ο σχεδιασμός γίνεται πιο μεσοπρόθεσμος. Υπάρχει σε όλη την Ευρώπη αβεβαιότητα, αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας».

«Αυτοί οι περιορισμοί», δήλωσε ο Υπουργός, «ανατρέπουν τους οικονομικούς σχεδιασμούς και έχουν σημαντικότατες οικονομικές επιπτώσεις θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που έχουμε. Σε μια περίοδο που η δημοσιονομική επίπτωση δεν είναι μόνο η αύξηση των δαπανών από αυτά τα τολμηρά πακέτα στήριξης έρχεται και από τα μειωμένα έσοδα.

Για αυτό προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη ρευστότητα μας για να συνεχίσουμε αυτό το πρόγραμμα. Δεν είναι όμως χωρίς όριο οι δημοσιονομικές μας αντοχές στην ΕΕ χρησιμοποιούνται αρκετά εργαλεία τα οποία θα εξαντλήσουμε όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια – το άλλο είναι η ένεση μέσω της χρήσης του τραπεζικού τομέα – δεν είναι στήριξη στις τράπεζες»

Οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας

«Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στην Κύπρο», είπε ο Υπουργός Υγείας για τα αποθέματα χλωροκίνης, ενώ τόνισε πως έχουν φάρμακα για 240,000 ασθενείς. Παράλληλα, δήλωσε ότι υπάρχουν πλάνα για έξοδο, αλλά ακόμα είναι νωρίς.

Σχετικά με τις μάσκες και την έλλειψη που παρουσιάζεται στην Κύπρο, ο Υπουργός είπε οτι είναι δύσκολο να παρασκευαστούν στο νησί, ενώ τόνισε ότι δεν είναι αναγκαία η χορήγηση μασκών σε όλο τον πληθυσμό, ακόμα.

«Στα δημόσια νοσοκομεία δεν υπάρχει έλλειψη. Υπάρχει επάρκεια ατομικό εξοπλισμού. Έχω μεριμνήσει για διαγωνισμό για 9 εκ. μάσκες (για παραλαβή μασκών), παρά το ότι δεν είναι αυτή η οδηγία του ΠΟΥ, μέχρι στιγμής».

Σε ερώτηση για επαναπατρισμό φοιτητών, ο Υπουργός δήλωσε ότι:

«Υπάρχει διαθεσιμότητα σε καταλύματα ο έλεγχος κατά τη διάρκεια της διαμονής και δεν είναι μόνο αν φύγει κάποιος αλλά και ως προς τη φροντίδα . Σημαντικός παράγοντας διενέργειας τεστ κορωνοϊού, οι δυνατότητες μας είναι περίπου 1000 άτομα κάθε 15 μέρες».

Μια σοβαρή καταγγγελία έκαναν σήμερα στην ενημέρωση τους οι επιδημιολόγοι, για εκείνους που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και κυκλοφορούν. Η απάντηση του Υπουργού:

«Οι μελέτες μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το 13% των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί. Προχωράμε σε έρευνα σε 800 άτομα και θα διεξαχθούν 20.000 τεστ. Στις πρώτες χώρες ανά το Παγκόσμιο σε τεστ η Κύπρος κατ αναλογία πληθυσμού».

Οι δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας

Μέχρι τις 12 Ιουνίου συνεχίζονται τα μέτρα πρόνοιας για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, δήλωσε και η Υπουργός Εργασίας.

Συγκεκριμένα, είπε:

«Σε συνέχεια των όσων έχει αναφέρει ο ΠτΔ τα σχέδια που υλοποιεί το Υπουργείο έχουν επεκταθεί μέχρι και τις 12 Ιουνίου 2020.Επιπρόσθετα έχει δοθεί μια τετράμηνος περίοδος μετά την 12η Ιουνίου όπου θα συνεχίσει η στήριξη τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων ανάλογα με την επανεκκίνηση της δραστηριότητας της κάθε επιχείρησης με κριτήρια ποια είναι η μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης.

Αν μια επιχείρηση μετά τη λήξη συνεχίσει να μην μπορεί να ανακτήσει το 50% του κύκλου εργασιών θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τόσο τους εργαζομένους όσο και την επιχείρηση κατά 50%. Ο όρος των μη απολύσεων ισχύει για όλη την περίοδο και τους επτά μήνες.

Υπάρχει η κρατική στήριξη για όλη αυτή την περίοδο ώστε οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις να μην έχουν οποιονδήποτε πρόβλημα στη συνέχιση της οικονομικής τους δραστηριότητας και οι εργαζόμενοι για όσο καιρό θα αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πανδημίας. Το ποια οικονομική δραστηριότητα και επιχείρηση επανεκκινά δραστηριότητες είναι θέμα των ειδικών επιδημιολόγων να αποφασίσουν με βάση τα δεδομένα».