Αρχική Σχολή Γονέων Παραχαϊδεύοντας τα παιδιά μας μεγαλώνουμε εφήβους με ψυχικές ασθένειες

Παραχαϊδεύοντας τα παιδιά μας μεγαλώνουμε εφήβους με ψυχικές ασθένειες

Παραχαϊδεύοντας τα παιδιά μας μεγαλώνουμε εφήβους με ψυχικές ασθένειες

του Γιώργου Νεοφύτου

Φυσικά και θέλουμε να έχουμε τα παιδιά μας ασφαλή. Αλλά η έκθεσή τους σε φυσιολογικό στρες και εντάσεις, είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική ευημερία τους. Αυτά υποστηρίζουν οι ερευνητές και πιθανόν πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπ’όψιν.

Τι κάνουμε λάθος και τα ποσοστά των διαταραχών άγχους και κατάθλιψης αυξάνονται ραγδαία στην εφηβεία;

Τα παιδιά δεν είναι «εύθραυστα» αντικείμενα

Οι γονείς αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους σα να είναι «εύθραυστα» αντικείμενα (για παράδειγμα, τα κρατούν μακριά από τη βρωμιά και όλα τα πιθανά αλλεργιογόνα). Έτσι όμως, στερούν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών τους από τις εμπειρίες που χρειάζεται για να αναπτύξει τη μέγιστη προστατευτική του ικανότητα. Ωστόσο, εάν τα υπερπροστατεύουμε και τα κρατάμε διαρκώς «ασφαλή» (κατά την άποψή μας) μακριά από δυσάρεστες κοινωνικές καταστάσεις και αρνητικά συναισθήματα, τους στερούμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που πρέπει να αναπτύξουν. Και είναι πιθανό να υποφέρουν περισσότερο, όταν αργότερα θα εκτίθενται σε δυσάρεστα ή σε συνηθισμένα γεγονότα της ζωής, όπως ο πειραματισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Η αποκωδικοποίηση της κοινωνικής ανοσοποίησης

Πρόσφατα στο βιβλίο τους με τίτλο «The Coddling of the American Mind» (Το Παραχάϊδεμα του Αμερικάνικου Μυαλού), οι Jonathan Haidt, Pamela Paresky και Greg Lukianoff (*), αναφέρθηκαν σε ένα νέο «πολιτισμό» που ξέσπασε στις πανεπιστημιουπόλεις γύρω στο 2014 και εξαπλώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά. Στο βιβλίο περιγράφεται πώς οι νέοι χρησιμοποιούν τη γλώσσα της ασφάλειας και του κινδύνου για να περιγράψουν γιατί ορισμένοι φοιτητές είναι «ευάλωτοι». Οι συγγραφείς πιστεύουν πως αυτή η γενιά στερήθηκε την αναγκαία κοινωνική ανοσοποίηση και αντιδρούν με μια συναισθηματική αλλεργική αντίδραση σε καταστάσεις που οι προηγούμενες γενιές δεν είχαν καν ασχοληθεί.

Κι όμως, δεν είναι λάθος των παιδιών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, οι γονείς είναι πολύ πιο φοβισμένοι, καθώς με την εμφάνισή της καλωδιακής τηλεόρασης και του Διαδικτύου, εκτίθενται περισσότερο σε περιπτώσεις βίαιων εγκλημάτων και φρικιαστικών ατυχημάτων. Έτσι, το παιχνίδι έξω από το σπίτι και η κινητικότητα μειώθηκαν, ενώ η ώρα που αφιερώνουν τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη και οι δραστηριότητες που παρακολουθούνται από τους ενήλικες αυξήθηκαν.

Ωστόσο, το ελεύθερο παιχνίδι, στο οποίο τα παιδιά επεξεργάζονται τους δικούς τους κανόνες, ρισκάρουν και μαθαίνουν να ελέγχουν τους κινδύνους, αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της κοινωνικής και της σωματικής ικανότητας στην ενήλικη ζωή τους. Η στέρησή τους από το ελεύθερο παιχνίδι υπονομεύει την κοινωνικά συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Όταν μιλούν οι αριθμοί

Στατιστικές για την ψυχική υγεία στις Η.Π.Α. και στο Ηνωμένο Βασίλειο λένε πως τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 1994 - γνωστά ως «iGen» ή «Gen-Z» - υποφέρουν από πολύ υψηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης από ό, τι η προηγούμενη γενιά (οι millennials, δηλαδή), που γεννήθηκε μεταξύ 1982 και 1994.

Οι ανοδικές τάσεις της κατάθλιψης μεταξύ εφήβων υπάρχουν και στο Ηνωμένο Βασίλειο- με ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά για τα αγόρια και σχεδόν διπλάσια για τα κορίτσια. Μελέτες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με δεδομένα μέχρι το 2014, εμφανίζουν ραγδαία αυξανόμενα ποσοστά κατάθλιψης μετά το 2009, με αυξήσεις άνω του 60% και στις δύο χώρες. Έρευνα του 2017 διαπίστωσε αύξηση κατά 68% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία για αυτοτραυματισμό από έφηβες στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Πιο τραγικά είναι τα ποσοστά εφηβικής αυτοκτονίας, που αυξάνονται και στα δύο φύλα στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ποσοστό αυτοκτονίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 34% για τα έφηβα αγόρια (το 2016, σε σύγκριση με το μέσο ποσοστό 2006-2010). Για τα κορίτσια, αγγίζει το 82%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αντίστοιχη αύξηση για τους έφηβους μέχρι το 2017 είναι 17%, ενώ η αύξηση για τις έφηβες είναι 46%. Προς το παρόν είναι άγνωστος ο λόγος γιατί τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν πολύ περισσότερο τα ποσοστά για τα κορίτσια, αλλά εικάζεται πως η κύρια αιτία είναι η άφιξη των smartphones και των Κοινωνικών Μέσων Δικτύωσης. Τα κορίτσια τα χρησιμοποιούν περισσότερο από τα αγόρια και επηρεάζονται περισσότερο από τη χρόνια κοινωνική σύγκριση, επικεντρώνονται στη σωματική εμφάνιση τους, σημεία που περνούν έντονα μέσα απ’ αυτά τα μέσα.

Τρόποι αποτροπής

Πώς θα μεγαλώσουμε λοιπόν, παιδιά αρκετά δυνατά, για να χειριστούν τις συνηθισμένες και έκτακτες προκλήσεις της ζωής; Υπάρχει ένα δυνατό μήνυμα της λαϊκής σοφίας: «Προετοιμάστε το παιδί για τον δρόμο και όχι τον δρόμο για το παιδί». Μόλις κατανοήσετε ότι τα παιδιά δεν είναι εύθραυστα, θα καταλάβετε γιατί το ρητό λέει αλήθεια.

Φυσικά, πρέπει να κάνουμε την ζωή τους ασφαλέστερη, εξουδετερώνοντας τους κινδύνους που «κρύβονται» γύρω τους, όπως οι μεθυσμένοι οδηγοί και οι παιδόφιλοι. Θα πρέπει επίσης να τα διδάξουμε να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με καλοσύνη και σεβασμό. Αλλά θα πρέπει και να τα αφήσουμε να περιπλανηθούν στο δρόμο χωρίς εμάς.

Βέβαια, οι συγγραφείς του βιβλίου δεν εγγυώνται ότι η παροχή μεγαλύτερης ανεξαρτησίας στα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μειώσει τους ρυθμούς της εφηβικής αυτοκτονίας. Ωστόσο, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να υποψιαζόμαστε ότι όταν στερούμε στα παιδιά μας το ευρύ φάσμα των εμπειριών που χρειάζονται για να γίνουν δυνατά, περιορίζουμε συστηματικά την ανάπτυξή τους. Πρέπει να τα αφήσουμε να προχωρήσουν και να τα αφήσουμε να μεγαλώσουν.

*Ο Jonathan Haidt  είναι  κοινωνικός ψυχολόγος και καθηγητής ηθικής ηγεσίας στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και ο συν-συγγραφέας με τον Greg Lukianoff, του βιβλίου «The Coddling of the American Mind» (Το Παραχάϊδεμα του Αμερικάνικου Μυαλού). Η Pamela Paresky είναι ανώτερη μελετητής της ανθρώπινης ανάπτυξης και της ψυχολογίας στο Ίδρυμα για τα ατομικά δικαιώματα στην εκπαίδευση. Ήταν η επικεφαλής ερευνήτρια για τη συγγραφή του βιβλίου The Coddling of the American Mind.

Πηγή: theguardian.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter